În prezent stațiunile balneare din România asigură alinare pentru numeroase afecțiuni și boli medicale, inclusiv reumatism, endocrine, rinichi, ficat, afecțiuni respiratorii, cardiace, stomacale și nervoase, precum și tulburări de nutriție, metabolism și ginecologice. România găzduiește mai mult de o treime din izvoarele minerale și termale ale Europei. Factorii naturali sunt completați de tot ceea ce înseamnă condiții de îngrijire medicală atentă – fizioterapie, acupunctură, electroterapie și medicamente produse din plante. Principalele „spa-uri naturale” din România includ: Mangalia, Neptun, Eforie Nord, Covasna, Slanic Moldova, Vatra Dornei, Borsec, Herculane, Buzia, Sovata, Bazna, Ocna Sibiului, Băile Felix, Tușnad, Călimănești și Govora. De ce să nu recunoaștem: românul este fan stațiuni balneare și vin anual în ele pentru a profita de izvoarele minerale, apele termale și de aerul proaspat. După cum evidențiază statisticile, România atrage anual mulțime de turiști români și străini. Iată 10 dintre stațiunile care îi atrag, ca un magnet, pe cei care doresc vindecare și wellness.
1. Stațiunea balneară Băile Felix
Înființată în secolul 18, Băile Felix reprezintă cea mai mare stațiune de sănătate din România, deschisă tot anul. Apele termale găsite aici, foarte bogate în oligominerale, sunt completate de nămol sapropelic. Această combinație naturală s-a dovedit utilă în ameliorarea efectelor reumatismului și a unor paralizii, precum și a afecțiunilor ginecologice și a tulburărilor nervoase. În această zonă există 6 bazine cu apă termală naturală, 3 tobogane, locuri de plaja cu iarbă și nisip, șezlonguri și loc de joacă pentru copii. Dacă ești activ și nu îți place să stai întins la soare, poți juca volei și minifotbal. Facilitățile Băilor Felix includ: spa, centru de fitness și reabilitare, piscina interioară termală, saună și jacuzzi, tratamente, aerosoli, aqua gym în apă termală, aromaterapie, tratamente de înfrumusețare cu produse anti-îmbătrânire Gerovital și Aslavital, electroterapie, băi galvanice, hidroterapie, kinetoterapie, ambalare cu parafină, băi cu nămol cald și aplicații de nămol.
2. Stațiunea balneară Slănic Moldova
Combină elemente tradiționale cu design modern și oferă cazare cu vedere la oraș și munți. Dacă vei merge pe jos și vei da de izvoarele de apă minerală atunci cu siguranță vei avea revelația – dacă mai era nevoie, de ce acestei stațiuni i se zice Perla Moldovei. Își desfășoară splendoarea la poalele muntelui Nemira, în Bacău, iar izvoare carbonate, bicarbonatate, ușor sulfuroase și oligominerale dezvoltă turismul, cei care caută remedii naturale fiind mulți pe aici. Izvoarele termale de aici au fost descoperite în 1801 (în 1877 apăreau și atât de căutatele acum instalații balneare). Pentru cei care vor să mai știe și alceva în afară de…termal, aici pot fi întâlnite trasee montane care pot scoate din rutina zilnică orice iubitor de natură.
3. Stațiunea balneară Băile Herculane
„Aqua Herculis” este denumirea romană a Băilor Herculane. Stațiunea e numită după zeul Hercules, despre care se spune că s-a scăldat în apele sale termale. Inscripția „Ad Aquas Herculis Sacras” din 153 d.Hr. atestă istoria sa lungă. În epoca romană, aristocrația a iubit Băile Herculane pentru apele sale vindecătoare. De altfel, dacă aveți curiozitatea și vă aflați în zonă, descoperiți inscripția și multe alte exponate istorice din Muzeul Nicolae Cena. Băile Herculane este binecuvântată cu 16 izvoare termale cu caracteristici minerale diferite. Cu mult înainte de aprobarea științifică, efectele lor vindecătoare au fost cunoscute și au funcționat sub formă de „izvor pentru răni”, „izvor pentru răceală”, etc. Efectele lor liniștitoare sunt încă folosite pentru multe boli. În jurul statuii din Hercules Băile, centrul istoric imperial al lui Herculane oferă o serie de clădiri frumoase precum pavilioanele imperiale. Vezi și gara din 1878, care este una dintre cele mai frumoase stații din România. În vremurile imperiale, împărăteasa austriacă Elisabeta – cunoscută sub numele de Sissi – a venit la Băile Herculane de cinci ori. Pentru ea, orașul a fost „cea mai frumoasă stațiune balneară de pe continent”. Băile Herculane reprezintă și intrarea în frumosul Parc Național Domogled Valley din Cerna oferind o flora și o fauna unică. Nu în ultimul rând trebuie specificat încă odată, că stațiunea este una dintre cele mai vechi statiuni balneare ale lumii, cu o vechime atestata documentar de peste 1848 de ani.
4. Stațiunea balneară Sovata
Sovata este menționată pentru prima dată într-un document din 1597, însă înregistrată ca stațiune în 1850. Sovata este situată în uimitoarea regiune împădurită din Transilvania și prezintă lacul heliotermal Ursu – unic în Europa. Apele minerale de aici sunt prescrise în afecțiuni ginecologice și sterilitate. Salina din Praid oferă un mediu adecvat pentru tratamentul afecțiunilor sistemului respirator, cum ar fi astmul. Prescripții terapeutice: afecțiuni ginecologice (insuficiență ovariană, sterilitate secundară), artrită și afecțiuni reumatoide, afecțiuni posttraumatice, boli ale nervilor periferici, probleme ale sistemului endocrin (hipertiroidism și hipotiroidism), afecțiuni cardiovasculare. Facilități: spa, aqua gym, centru de fitness și reabilitare, piscină interioară termală, saună, tratamente, electroterapie. În zonă se află și comuna Horund, binecunoscută pentru arta olăritului.
5. Stațiunea balneară Băile Tușnad
Orașul și împrejurimile sunt renumite pentru stațiunile lor balneare și apele minerale primite de la șapte izvoare. În apropiere se află Lacul Sfânta Ana, un celebru lac-crater vulcanic, singurul de acest fel din România. Apa a fost folosită de multă vreme pentru scăldat de către secuieni. Data cea mai probabilă pentru fondarea băilor este 1842. Una dintre legendele locale vorbește despre o presupusă vindecare miraculoasă a fiului unui cioban – fapt care ar atras prima dată atenția asupra proprietăților terapeutice ale apelor minerale locale. În 1845 a fost fondată o companie pentru a dezvolta izvoarele. Împăratul austriac Franz Joseph, când a vizitat orașul în 1852, a ordonat reconstrucția băilor. Dezvoltarea rapidă a orașului a început după 1860. Sursa Mikes a fost numită în onoarea contelui Benedek Mikes, președintele comitetului balnear, care a numit-o pe un chimist pe cheltuiala sa pentru a analiza apa izvorului care îi poartă numele. Acest lucru a marcat începutul evaluării științifice și al utilizării apelor minerale locale. Centrul medical Ștefania a fost deschis în 1890 și a rămas centrul de tratament al spa până în 1975. Lacul Csukás (acum: Ciucaș) a fost creat artificial în 1900, iar marile hoteluri ale orașului au fost construite în anii ’70. Așezământul a făcut parte istoric din zona Ținutului Székely din Transilvania și a aparținut districtului Csíkszék până la reforma administrativă a Transilvaniei în 1876, când a intrat în județul Csík în Regatul Ungariei. După Tratatul de la Trianon din 1920, a devenit parte a României. Stațiunea este numită adeseori “mica Elveție”.
6. Stațiunea balneară Techirghiol
Techirghiol este situat la 16 kilometri de Constanța, în apropiere de Eforie Nord, pe malul lacului Techirghiol. Techirghiolul este una dintre numeroasele stațiuni balneoclimaterice cu reputație națională și internațională, datorită proprietăților vindecătoare ale lacului. Apa sărată și plină de minerale, nămolul sapropelic extras din apele sale adânci sunt foarte bune pentru reumatism, anemie, rahitism, spondiloză, hipotiroidism și alte tulburări neurologice, tratamente ale pielii sau endocrine. Primul articol documentar menționează că Techirghiol datează de la mijlocul secolului 16, când Dobrogea se afla sub dominația otomană. Numele lacului apare în ordinele sultanului turcesc Suleiman Magnificul. După 1 decembrie 1878, dată la care revine în administrația română a Dobrogei, Techirghiol își câștigă reputația printre intelectualii români. Beneficiile nămolului de aici atrag o mulțime de personalități din acea vreme, precum Mihail Kogălniceanu, Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Ionel Teodoreanu și Tudor Arghezi care își construiesc reședințele de vară pe malul lacului. În 1894, Ministerul Agriculturii și Proprietăților vinde 100 ha de țărm lac companiei de caritate Spitale Eforia din București. Astfel, sunt construite bazele orașului Techirghiol de astăzi. La 1 ianuarie 1928, Techirghiol primește statutul de stațiune. În 1930, stațiunea Techirghiol avea o plajă cu o suprafață totală de 6000 de metri pătrați, 23 de hoteluri, 318 de vile și un sanatoriu. Lacul Techirghiol este declarat monument natural în 1972. Ca măsură de protecție și conservare, navigația cu barca pe lac a fost interzisă până astăzi. Plaja stațiunii este situată pe malul lacului nordic, unde se află și întreaga așezare. Cunoscută sub denumirea de „Băile reci”, plaja are o suprafață redusă și este acoperită cu nisip.
7. Stațiunea balneară Băile Govora
Stațiunea Govora este situată în județul Vâlcea, la 21 km de Râmnicu Vâlcea, și e situată într-o regiune de dealuri acoperite de păduri de fag, stejar, molid, pin și salcâm, cu o suprafață de 370 ha. Parcul Balnear Central a fost proiectat de arhitectul peisagist Emil Pinard, fiind unic în arhitectura specifică a începutului secolului al XX-lea. Ecosistemul său care reunește specii indigene de foioase, caracteristicile habitatului montan (conifere) și speciile exotice care trăiesc într-o armonie perfectă întăresc sentimentul de unicitate și grandoare al staíunii. Descoperirea apelor minerale de aici a fost făcută de către locuitorii satelor din zonă, în 1876. Stațiunea este recomandată pentru tratamentul bolilor respiratorii (astm, bronșită cronică, enfizem pulmonar, pneumonie microbiană sau virală, rinită, sinuzită, faringită, etc.), bolilor degenerative (spondiloză, artroză, poliartroză) și bolilor reumatice (tendonită, scapulohumerale) tendomiozită de periartrită), ca și în tratamentul disfuncției neurologice periferice și centrale (paralizie ușoară, sechele după poliomielită etc.) și a disfuncției posttraumatice și a bolilor asociate (ginecologice, endocrine, cardiovasculare, digestive, urinare). Complexele balneologice sunt dotate cu instalații moderne de baie cu iod și ape minerale sulfuroase, aplicații de nămol fierbinte, pneumoterapii, electroterapie, chinototerapii, tratament cu produse apicole. Există aici și sanatoriu pentru boli reumatice și respiratorii pentru copii.
8. Stațiunea balneară Băile Olănești
Olănești este unul dintre puținele locuri din țară care include doi factori importanți: clima și conservarea – constând din ape minerale. Stațiunea balneară Băile Olănești – situată la 18 km nord-vest de Râmnicu Vâlcea ocupă primul loc printre stațiunile din România în ceea ce privește numărul de surse al apelor minerale, fluxul lor zilnic total, compoziția, concentrația și varietatea. Stațiunea include peste 35 de surse hidrografice, atât ca izvoare naturale, cât și ca urmare a lucrărilor de foraj și minare (puțuri și galerii). Dpre exemplu, un total de 15 izvoare minerale sunt pentru tratament intern, iar două izvoare minerale și patru puțuri sunt folosite pentru a vindecarea exterioară. La Olănești se pot trata: glandele digestive (enterocolită cronică, gastrită cronică, sechele gastrice ale intervenției chirurgicale, ulcer peptic); tulburările digestive (boală inflamatorie cronică intestinală, colecistită cronică calculată, dischinezie, litiază biliară, pancreatită, ficat gras diabetic); bolile nutriționale și metabolice (diabet zaharat, hiperlipidemie, gută, hiperuricemie, obezitate); bolile renale cronice (litiază renală, pielită, cistită, pielocistită), bolile profesionale (intoxicații cronice cu metale grele: plumb, mercur, arsenic); bolile respiratorii (astm, bronșită cronică asmatiforma, rinosinuzita alergică cronică non-tuberculoasă); bolile cardiovasculare; boala arterială periferică. Prima atestare documentară a Olăneștiului datează din 1527, iar apele minerale din Olănești sunt menționate pentru prima dată într-un hrisov din 1760 – fiind numite „ape de vindecare”. Apele de aici sunt supranumite „Izvoarele de aur”, deoarece sunt pline cu minerale benefice si proprietatile acestora de vindecare atrag mii de vizitatori anual.
9. Stațiunea balneară Călimănești – Căciulata
Stațiunea Caciulata Călimănești este situată în partea central-sudică a României, pe malul drept al râului Olt, în Bazinul Carpatic Jiblea-Călimănești, la o altitudine de 260-280 m, la 18 km de orașul Râmnicu Vâlcea. Primele relatări cu privire la proprietățile apei de aici apar în 1910. În prezent, stațiunea Căciulata Călimănești e dotată cu facilități pentru băi calde – în cadă sau piscină cu apă minerală, și electrohidroterapie pentru terapie fizică, aerosoli și inhalări, bazine cu apă termală cu sulf (stațiunea Căciulata). Stațiunea este indicată pentru tratamentul bolilor digestive (gastrita cronică hipoacidă, constipație cronică, colită cronică), boală hepatobiliară (dischinezie biliară, colecistită cronică, care arată dacă sunt sau nu pietre, hepatită cronică, pancreatită cronică, stare postoperatorie în bolile hepatice) , boli ale rinichilor și ale sistemului urinar (rinichi litiasa, pielonefrita cronică Herma = 41 ° C și hipertermalapapa digestivină, infecții urinare), tulburări nutriționale și metabolice (diabet zaharat, stări hiperuremice, obezitate), în boli respiratorii (bronșită, traheobronchită cronică), în boli ale sistemului nervos periferic (sechele cerebrale după poliomielită), stări reumatice (spondiloză, artroză, poliartroză, tendinită), stări posttraumatismale (după entorse și fracturi), boli ginecologice (sindrom ovarian cauzate de menopauză), boli ORL (rinozinuzită cronică alergică cronică) laringita etc.), boli dermatologice, cardiovasculare a și alte pericole.
10. Stațiunea balneară Ocna Șugatag
Ținut pe istorie și legendă, așezat într-un cadru natural, de o frumusețe aparte, cu o panoramă vastă în care poți admira munții Maramureșului care se apropie ca un zid de fortăreață. Depresiunea Maramureșului, Ocna Sugatag se află la drumurile de trecere datând din timpuri istorice, astăzi zona reprezentând o zonă turistică renumită. Datorită poziției sale geografice în depresiunea Maramureșului și dezvoltării economice, zona are o rețea puternică de drumuri asfaltate care fac legătura cu alte orașe din Valea Iza și Vișeu. În ceea ce privește turismul, prin exploatarea resurselor naturale ale apei și a clorului de sodiu avantajul factorilor climatici și a efectelor acestora, satul se bucură de un influx turistic impresionant. Stațiunea fiind renumită pentru tratarea reumatismului. Frumusețea peisajului și a locurilor, aerul curat, tradițiile locale, clădirile cu ahitectură locală – toate constituie ingrediente de bază ale zonei. Centrul balnear din stațiune dispune de: apă minerală clorată, sodă și calcinată; două bazine mari și o apă minerală rece rece pentru baie și aerohelioterapie; echipamente de electroterapie; sisteme de aerosoli; echipament pentru fizioterapie; împachetări cu parafină; băi subacvatice și galvanice cu led.