Procedura de moştenire şi succesiune la notar – ce trebuie să ştii?

by Redactia B24FUN

Una din cele mai dese solicitări pe care oamenii le au vis a vis de un cabinet notariat sector 1 este legată de procedura de moştenire sau de succesiune. După decesul unei persoane, este absolut necesar un astfel de procedeu, chiar dacă există sau nu un testament lăsat, astfel încât moştenitorii să ştie exact la ce să se aştepte şi cum este împărţită averea defunctului.

Conform legislaţiei în vigoare, dreptul la moştenire al soţului supravieţuitor există dacă la data deschiderii procedurii nu există o hotărâre definitivă de divorţ între el şi defunct. De asemenea, în aceste clipe grele şi membrii familiei, afectaţi emoţional, trebuie să participe la această procedură. 

Ce spune legea în materie de moştenire?

Legislaţia în vigoare la momentul actual este extrem de precisă şi de strictă în ceea ce priveşte procedura de moştenire. Pe această temă, pentru că moştenitorii să îşi asigure succesul în materie de succesiune, vor avea nevoie de un notar bun sau de un avocat cu reputaţie bună, cu performanţe şi cu rezultate excepţionale. Notarul va şti cum să acorde moştenirea, iar avocatul vă fi necesar în cazurile în care membrii familiei nu se înţeleg între ei în ceea ce priveşte moştenirea.

Rolul soţului supravieţuitor la moştenire şi cota succesorală a acestuia

Legea spune în legătură cu stabilirea cotei soţului supravieţuitor, că aceasta este de:

  • un sfert din moştenire în cazul în care soţul moştenitor vine în concurs cu descendenţii defunctului;
  • o treime din moştenire în cazul în care soţul moştenitor vine în concurs cu ascendenţii privilegiaţi şi colateralii privilegiaţi ai defunctului;
  • jumătate de moştenire dacă vine în concurs cu ascendenţii privilegiaţi sau cu colateralii privilegiaţi ai defunctului;
  • trei sferturi din moştenire dacă soţul moştenitor vine în concurs cu ascendenţii ordinari sau colateralii ordinari ai defunctului.

Ce condiţii trebuie îndeplinite de moştenitori şi de câte feluri este moştenirea?

În vederea obţinerii unei moşteniri, este importantă existenţa capacităţii succesorale. Persoana care deschide moştenirea trebuie să fie în viaţă, nu pot moşteni persoanele decedate, persoanele juridice care au încetat să aibă fiinţă înainte de deschiderea moştenirii şi codecedatii. 

Moştenirea poate fi testamentara sau legală. În cazul în care există un testament clar lăsat de defunct, acesta poate fi contestata, însă numai în anumite situaţii şi numai în instanţă, cu argumente şi dovezi clare în acest sens. Moştenirea este legală când transmisiunea patrimoniului succesoral are loc în conformitate cu legea şi există când defunctul nu a lăsat testament sau când testamentul lăsat de el nu produce efecte, în totalitate sau în parte. 

Moştenirea se deschide în momentul decesului, iar persoană ce pretinde moştenirea trebuie să dovedească moartea şi data morţii celui pe care vrea să-l moştenească. Data deschiderii procedeului de moştenire este important pentru că, în funcţie de acesta, se determina persoanele chemate la moştenire, capacitatea lor succesorala, drepturile care li se cuvin şi succesiunea efectivă. 

 

0 comentariu

Citeste in continuare