Sankt Petersburg oferă o mulțime de atracții și experiențe interesante turiștilor, de la palate imperiale spectaculoase și muzee extraordinare, până la excursii cu barca de-a lungul râurilor maiestuoase ale orașului.
Considerat capitala culturală a Rusiei, Sankt Petersburg este unul dintre cele mai mari orașe ale Europei, doar centrul istoric acoperind câțiva kilometri pătrați. Sankt Petersburg a fost întemeiat acum 300 de ani de către împăratul Petru cel Mare, dar a fost redenumit Petrograd în 1914, la începutul Primului Război Mondial. După moartea lui Vladimir Lenin, în 1924, orașul a fost numit Leningrad, însă a devenit din nou Sankt Petersburg în 1991, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit.
Pentru a vă ajuta să beneficiați la maxim de timpul petrecut în Sankt Petersburg, vă oferim o listă cu atracțiile turistice ale orașului.
Top 10 Obiective turistice de vizitat în Sankt Petersburg
1. Muzeul Ermitaj – Palatul de Iarnă
Fără îndoială cea mai faimoasă atracție a vizitatorilor din Sankt Petersburg și recunoscută universal ca fiind unul dintre cele mai mari tezaure ale artei și antichităților din lume, Muzeul Ermitaj este obligatoriu de vizitat.
Muzeul Ermitaj cuprinde mai multe secțiuni, dar colecția principală se află în Palatul de Iarnă. Aici veți putea admira o bogată colecție de antichități grecești și romane (peste 60.000 de exponate), dar și camerele opulente din secolele XVIII și XIX ale familiilor imperiale din Rusia. Muzeul conține tablouri faimoase semnate de pictori celebri, dar și superbe opere de artă preistorică, antică, orientală, occidentală și rusă.
Din anul 1760, Palatul de Iarnă a fost reședința imperială a țarilor care au condus marele imperiu rus. Construit pe malul fluviului Neva, în stil baroc, palatul are trei etaje, 1786 de uși, 1945 de ferestre și 1057 de camere și holuri decorate în stil imperial, impunător.
Muzeul Ermitaj găzduiește aproape 2,7 milioane de exponate, care acoperă o perioadă istorică din Egiptul Antic până în prezent. Colecțiile includ operele lui Leonardo da Vinci, Michelangelo, Raphael, Tițian, Rembrandt și Rubens, dar și ale impresioniștilor francezi Renoir, Cezanne și Monet, precum și picturi celebre semnate de Van Gogh, Matisse și Gauguin.
2. Palatul Ecaterina – Palatul de Vară
Situat la 25 de kilometri de Sankt Petersburg, în oraşul Pushkin, Palatul Ecaterina este o construcție grandioasă în stil rococo ce impresionează prin lux și opulență. Clădirea are lungimea fabuloasă de 325 de metri, iar exteriorul palatului este decorat cu peste 100 de kilograme de aur, ceea ce îl transformă într-o minune arhitecturală unică în lume.
Construit la ordinul Împărătesei Ecaterina I, palatul a fost demolat și reconstruit de multe ori, iar în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial aproape că a fost distrus. În 2003, odată cu aniversarea tricentenarului orașului Sankt Petersburg, Palatul Ecaterinei a fost deschis publicului larg ca muzeu.
În interiorul palatului se află celebra Camera de Chihlimbar, încăpere care a fost realizată în întregime doar din panouri de chihlimbar, cu ornamente aurite. Veți fi uluiți de opulența înfățișată în apartamentele personale ale împărătesei și de imensele saloane decorate într-un stil grandios, care ne oferă o idee despre luxul în care trăiau conducătorii Rusiei.
O mulţime de statui din bronz înfrumuseţează interioarele palatului, alături de picturi, sculpturi și obiecte decorative de mare valoare.
3. Teatrul Mariinsky
O instituție culturală de renume internațional din Sankt Petersburg este Teatrul Mariinsky, care a devenit teatrul muzical preeminent incontestabil din Rusia modernă.
Renumit pentru disciplina impecabilă și devotamentul față de tradiția companiei sale de balet, Teatrul Mariinsky este un loc de talie mondială ce oferă spectacole minunate de balet, operă și muzică.
În 2006 a fost inaugurată Sala de Concerte Mariinsky, iar în 2013 a avut loc mult așteptata deschidere a celei de-a doua scene de operă și balet, Mariinsky II. În timp ce majoritatea vizitatorilor vor dori să se bucure de atmosfera bogată și de interioarele frumos ornamentate ale teatrului principal, ambele locuri noi sunt superb proiectate și beneficiază de tehnologie scenică și acustică de ultimă generație. Din acest motiv, pasionații de muzică nu trebuie să rateze spectacolele oferite de acest teatru.
4. Râurile și canalele din Sankt Petersburg
Dacă vizitați Sankt Petersburg din mai până în octombrie, există o serie de modalități de a explora orașul cu barca. Când vremea este bună, vizitatorii ar trebui să profite de orice ocazie pentru a ieși la o plimbare pe apă, dar chiar și cea mai scurtă vizită la Sankt Petersburg în vară ar trebui să includă o excursie cu barca de-a lungul râurilor centrale și canalelor orașului. Astfel, vă puteți delecta cu o cină romantică și o sesiune de live jazz într-o croazieră de seară de-a lungul râului Neva.
Există o gamă variată de oferte disponibile pe diferitele cheiuri de lângă Nevsky Prospekt, cu bărci mai mari care oferă tururi ghidate (unele în engleză) și băuturi răcoritoare la bord sau bărci mai mici pe care le puteți închiria. Este important să vă alegeți propriul traseu, în funcție de preferințe.
Toate rutele centrale prezintă o parte din râurile Fontanka și Moyka, dar și canalele Griboedov și Kryukov. Anumite ambarcațiuni se îndreaptă pe râul Neva, iar în timpul nopții, majoritatea bărcilor din oraș oferă șansa de a urmări deschiderea podurilor basculare ale râului Neva.
Indiferent de traseul pe care îl veți urma, o excursie cu barca este o modalitate fantastică de a admira Sankt Petersburg dintr-un unghi diferit. De asemenea, este cel mai bun mod de a obține o impresie personală asupra întinderii arhitecturale, dar și a frumuseții și romantismului orașului.
5. Palatul și Grădinile din Peterhof
Când vine vorba de atracții pentru turiști, Sankt Petersburg este renumit pentru palatele imperiale și parcurile din suburbii, dar și pentru muzeele și palatele din centrul orașului. Situat la 25 de kilometri vest de Sankt Petersburg, Palatul Peterhof este o minune arhitecturală, fiind inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Vă recomandăm să vizitați Grădinile din Peterhof în timpul verii, când colecția incredibilă de fântâni din parc este în funcțiune.
Palatul Peterhof a fost construit la ordinul lui Petru cel Mare în perioada 1714 – 1721, fiind folosit drept reședința sa de vară. Inspirat parțial de castelul Versailles, dar cu multe caracteristici ce reflectau gusturile și interesele țarului, palatul a fost extins la ordinul fiicei lui Petru, împărăteasa Elisabeta, astfel încât să depășească rivalul francez ca întindere și grandoare.
Deși Marele Palat de la Peterhof este mai puțin spectaculos decât Palatul Ecaterina, Peterhof excelează prin diversitate și atracții, de la fermecătoarele clădiri baroce la extravaganța Marii Cascade până la stilurile de grădinărit din parcuri și numărul mare de muzee adăpostite în clădiri superbe.
6. Fortăreața Petru și Paul
Fortăreața Petru și Pavel este cetatea de apărare a orașului Sankt Petersburg și a fost întemeiată de Petru cel Mare în anul 1703, pe malul râului Neva. De-a lungul istoriei sale de trei secole, cetatea a îndeplinit o mulțime de funcții. De la locul de înmormântare pentru împărații și împărătesele din dinastia Romanov până la închisoare politică și locul experimentelor pentru dezvoltarea tehnologiei rachetelor sovietice, Fortăreața Petru și Pavel este cu siguranță un loc fascinant ce merită vizitat.
Printre personalitățile ce au fost închise în fortăreață se numără fratele lui Lenin și celebrul scriitor rus Fyodor Dostoevsky. În folclorul rus, Fortăreața Petru și Pavel a fost portretizată ca un loc îngrozitor, în care mii de prizonieri erau torturați și sufereau de foame în temnițe murdare, înguste și suprapopulate. În realitate, condițiile din cetate erau mai puțin brutale decât se credea.
În timpul celor două războaie mondiale, Fortăreața Petru și Pavel a fost avariată, însă construcția a fost restaurată ulterior.
Fortăreața conține mai multe clădiri importante grupate în jurul Catedralei Sfinții Petru și Pavel, care are un turn-clopotniță înalt de 122,5 metri (cel mai înalt din centrul orașului) și o cupolă aurită cu un înger în vârf. În interiorul cetății se mai află clădirea monetăriei, Bastionul Trubețkoi cu sumbrele sale celule de închisoare și muzeul orașului.
7. Bulevardul Nevsky Prospekt
„Nu există nimic mai frumos decât Nevsky Prospekt, cel puțin nu în Sankt Petersburg.” Așa începe faimoasa poveste a lui Nikolay Gogol despre bulevardul central din Sankt Petersburg, Nevsky Prospekt, una dintre cele mai mari străzi ale lumii. Cu o lungime de 4,5 kilometri, Nevsky Prospekt cuprinde clădiri, palate și monumente construite înainte de anul 1917.
Principalele atracții includ magnifica clădire a companiei Singer, realizată în stil Art Nouveau, Palatul baroc Stroganov, Catedrala neoclasică Kazan, statuile Îmblânzitorii de Cai de pe podul Anichkov și piața Gostiny Dvor, care datează din secolul al XVIII-lea.
Pe lângă clădirile magnifice și buticurile din piață, Nevsky Prospekt oferă o atmosferă electrică, plină de energie. În timpul verii, Nevsky este plin de terase, baruri și cafenele în aer liber, care vă oferă oportunitatea de a vă bucura de strălucirea și plăcuta agitație a bulevardului.
Durează cel puțin două ore pentru a explora întreagul bulevard Nevsky Prospekt, astfel încât să contemplați obiectivele și principalele atracții turistice. Cele mai faimoase repere de pe Nevsky sunt majoritatea clădirilor aflate pe întinderea care traversează „Triunghiul de Aur” din Sankt Petersburg, de la râul Fontanka până la Sediul Marinei Navale. Această secțiune a bulevardului poate fi explorată în aproximativ 30 de minute.
8. Călărețul de Bronz
Cel mai cunoscut monument public din Sankt Petersburg este statuia ecvestră a țarului Petru cel Mare, considerat fondatorul orașului. Călărețul de Bronz este unul dintre simbolurile orașului St. Petersburg, așa cum este Statuia Libertății pentru New York sau Turnul Eiffel pentru Paris.
Statuia ecvestră a fost realizată la ordinul Ecaterinei cea Mare, în perioada 1768 – 1782, și reprezintă un omagiu adus de împărăteasă predecesorului său, Petru cel Mare.
Piedestalul pe care este așezat monumentul a fost realizat dintr-o bucată masivă de granit roșu, care se aseamănă cu o bucată de stâncă. Piedestalul cântărește 1500 de tone, fiind cea mai grea piatră transportată de oameni în Rusia.
Statuia este, de asemenea, subiectul uneia dintre cele mai frumoase poezii din literatura rusă, “Călărețul de bronz: O poveste din Petersburg”, scrisă de Alexander Pușkin.
9. Catedrala Sfântul Isaac
Linia de orizont a centrului istoric din Sankt Petersburg este dominată de marea cupolă de aur a Catedralei Sfântului Isaac, opera de-o viață a arhitectului francez Auguste de Montferrand și totodată cea mai mare și mai frumoasă clădire religioasă a orașului.
Finalizată în anul 1858, Catedrala Sfântul Isaac a avut nevoie de peste patruzeci de ani pentru a fi construită și decorată. Fațadele și colonadele sale în stilul imperial european sunt realizate prin utilizarea granitului roșu, în timp ce interioarele combină tradiția ortodoxă cu influențele catolice, la care se adaugă extravaganță în alegerea materialelor.
Diferite tipuri de pietre semiprețioase din toată Rusia decorează pereții și coloanele interioare, iar o mulțime de opere de artă și sculpturi originale acoperă marea sală a catedralei, proiectată pentru a găzdui 14.000 de credincioși.
Pe lângă vizitarea interioarelor Catedralei, turiștii pot cumpăra un bilet suplimentar pentru a urca cei 300 de pași până la colonadă. De aici, vă puteți bucura de una dintre cele mai frumoase priveliști ale orașului Sankt Petersburg.
10. Muzeul Rus de Stat
Ocupând magnificul Palat Mikhailovsky, colecția principală a Muzeului Rus de Stat reprezintă un tezaur al artei rusești de-a lungul veacurilor, cu repere care includ icoane medievale, picturi atmosferice de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și capodopere moderne.
Fondat de Împăratul Nicolae al II-lea în anul 1895, acesta a fost primul muzeu de artă rusească. Colecția originală număra 445 de piese: picturi în ulei, sculptură, artă grafică, obiecte decorative și artă aplicată, majoritatea provenind de la Muzeul Ermitaj, din palatele regale și de la Muzeul Academiei de Artă.
Concentrându-se exclusiv pe arta rusească, de la icoanele bisericii antice până la picturile secolului XX, colecția Muzeului Rus este magnifică și poate fi ușor de admirat într-o singură după-amiază. Colecția include lucrări de Karl Bryullov, Alexander Ivanov, Nicholas Ghe, Ilya Repin, Natalya Goncharova, Kazimir Malevich și Kuzma Petrov-Vodkin.
În prezent, colecția permanentă a Muzeului Rus de Stat numără peste 400.000 de opere de artă ce acoperă toată istoria artelor frumoase rusești.
Ce obiectiv turistic din Sankt Petersburg ți-ai dori să vizitezi?
Află mai multe și despre obiectivele turistice din Moscova.