Ki-Aikido pentru incepatori — De la frici si neincredere, la a avea mintea limpede si corpul relaxat

Parenting

Unde

Bucuresti

Cand

16 ianuarie 2023 17:00

Abonamentul este de 200 de lei pe lună și include 2 antrenamente săptămânale.

Începutul de an marchează noile începuturi, ne propunem să facem schimbări, să ne apucăm de ceva ce ne dorim de mult. Dacă pe lista ta se regăsesc o mai bună relație cu mintea și corpul tău, cultivarea rezilienței, claritatea minții, relaxarea și liniștea interioară, te invit la un antrenament gratuit pentru a vedea cum poți atinge aceste obiective prin practica artei marțiale japoneze Ki-Aikidō.

 

Pe saltea, nu avem adversari, ci parteneri, al căror scop nu este de a te doborî, ci a-ți fi aliat în schimbările pe care vrei să le faci pentru a fi în armonie cu tine și cu cei din jur. În Ki-Aikidō, nu avem competiții, singurul cu care te „lupți” ești chiar tu și obiceiurile mai puțin bune acumulate în timp, în mediul în care te-ai dezvoltat, ca forme de a supraviețui. De exemplu, a mă face mic(ă) pentru a nu atrage atenția, a fi perfecționist(ă) ca să fiu apreciat(ă), a crede că nu pot pentru a nu fi dezamăgit(ă) de o nereușită.

 

A te pregăti ani de zile pentru posibilitatea unui atac nu e o investiție prea bună a timpului și a efortului. Însă cu noi înșine stăm mereu, iar cu oamenii din jur trebuie să interacționăm. În zilele noastre, nu e nevoie să luptăm cu adversari pentru a aplica tehnici de Ki-Aikidō, atacurile nu sunt neapărat din categoria violenței fizice, ci sub alte forme: presiunea de a fi într-un anume fel sau de a performa, critici și agresiuni verbale la locul de muncă sau acasă, frici induse de știri din media și postări de pe social media, afecțiuni fizice și psihice.

 

Cultivarea spiritului este despre a trăi în armonie cu noi, în primul rând, și apoi cu ceilalți. Cu ajutorul Ki-Aikidō, învățăm că nu îi putem schimba pe cei din jur, ci doar pe noi înșine și felul în care ne raportăm la situațiile din jur. Învățăm să ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce putem schimba, adică pe noi înșine, postura, gândirea, atitudinea, comportamentul nostru în fața unor situații.

 

Cu ajutorul Ki-Aikidō, învățăm să facem tot ceea ce ține de noi, să fim implicați din toată inima în alegerile noastre și apoi să lăsăm universul să își urmeze cursul. Învățăm să rezolvăm probleme și să trecem mai departe, fără regretul a ceea ce ar fi putut fi.

 

***
Ce este Ki-Aikidō?

 

Shin Shin Toitsu Aikidō sau Ki-Aikidō este disciplina care studiază coordonarea minții și a corpului prin intermediul Aikido, arta marțială japoneză care se traduce prin „calea armoniei cu ki”. În viziunea lui Tohei Sensei, fondatorul Ki-Aikidō, nu putem funcționa doar cu mintea sau doar cu corpul, dar atunci când le punem împreună, suntem capabili să ne manifestăm cele mai înalte abilități.

 

„A învăța să îi arunci pe ceilalți nu este de folos pentru oamenii obișnuiți în viața lor de zi cu zi. Scopul practicii Aikidō este de a controla mintea și corpul, și de a obține puterea unificării celor două. Principiile coordonării minții și ale corpului pot fi practicate de către oricine.” – Tohei Sensei

 

***
Care sunt beneficiile acestei arte în viața de zi cu zi?

 

1. Eticheta ne învață, în primul rând, respectul pentru ceea ce facem, pentru alți oameni, pentru mediul înconjurător, univers și chiar pentru noi înșine. Eticheta ne cultivă prezența cu toată ființa și aprecierea lucrurilor, oamenilor și naturii care ne înconjoară. Eticheta ne învață smerenia și ajută la rafinarea ego-ului. De multe ori, asociem disciplina cu rigiditatea, însă odată ce respectăm principiile de bază ale universului, putem să ne aliniem cu o curgere naturală și firească, fără efort. Paradoxal, avem nevoie de structură pentru a putea fi liberi. Iar în Ki-Aikido, ne întâlnim deseori cu paradoxuri.

 

2. Imparțialitatea este cea care ne învață să fim corecți, să nu judecăm pripit sau să punem etichete, să nu ne îngrijorăm fără motiv, să acceptăm că orice se poate întâmpla, să răspundem atunci când e nevoie, nu să reacționăm. Fiind imparțiali, nu rămânem atașați de idei sau agățați de rezultate, luăm decizii cu mai multă ușurință și nu luăm lucrurile personal.

 

3. Mintea pozitivă ne învață să facem lucruri cu încredere (în sine, în oameni, în univers). Tohei Sensei spunea că mintea conduce corpul. Când mintea este pozitivă, relaxată, cu atenția pe ce putem face (nu pe ce nu putem), corpul este sănătos, relaxat și urmează intenția, comanda minții. Învâțând să ne punem atenția acolo unde ne interesează și păstrând mintea pozitivă, deschisă și, în același timp, determinată (iată un alt paradox), vom fi surprinși de ușurința cu care lucrurile se întâmplă în viața de zi cu zi.

 

4. Relaxarea este cea care ne dă starea de bine atât la nivel fizic, cât și psihic. Când suntem relaxați, corpul funcționează optim, iar mintea este limpede. Precum luna care se reflectă în luciul lacului, când suntem relaxați, avem claritatea de a reflecta lumea așa cum este. Și din acest spațiu de claritate, putem lua cele mai bune, corecte decizii pentru noi și să nu ne îngrijorăm pentru ce ar fi putut fi sau ar putea urma. Relaxarea ne oferă o stare de liniște și ne crește reziliența, toleranța la factorii exteriori sau interiori. Precum o piatră care, odată ce este aruncată într-un lac, face valuri la suprafață, care se disipă ușor-ușor, iar piatra se așază liniștită pe fundul lacului.

 

***
Cine susține antrenamentele?

 

Sensei Roxana Avădănei, 3 dani în Ki-Aikidō, practică de 14 ani această artă.

 

„Ki-Aikidō este un instrument de dezvoltare personală, de a învăța despre tine și interacțiunea cu lumea din jur, despre relaxare și curajul de a fi tu însuți. A trăi în prezent și cu bucurie nu este doar un termen din cărți, ci poate fi un mod de viață pe care îl poate practica oricine, indiferent de vârstă.” – Sensei Roxana Avădănei

 

***
Cum se desfășoară?

 

Antrenamentele de Ki-Aikidō sunt împărțite în două părți: în prima parte se face coordonarea minții și a corpului (prin exerciții de stretching, sănătate și dezvoltare a ki-ului), iar în doua parte se practică această coordonare în mișcare, cu ajutorul tehnicilor de Aikidō. Mai mult, învățăm despre respirația Ki, meditația Ki și Kiatsu (presopunctură cu ki).

 

***
Cum pot participa?

 

La antrenamentele de Ki-Aikidō poate participa oricine cu vârsta de peste 16 ani, cu o condiție fizică rezonabilă.

 

Participarea la antrenamente se realizează doar prin înscrierea prealabilă la adresa [email protected] sau la numărul 0727 769 262.

 

***
Când au loc antrenamentele și unde?

 

Antrenamentele au loc luni, ora 19:00, pe str. Timpului, nr. 1 (zona Foișorul de foc, Hala Traian) și joi, ora 20:00, pe str. Cuza Vodă, nr. 147 (zona Tineretului). Am rugămintea să ajungi cu 10-15 minute înainte pentru a te schimba.

 

După antrenamentele de luni, obișnuim să stăm la socializare, la un suc/bere, pentru a continua practica coordonării minții și a corpului în viața de zi cu zi.

 

***
Ce echipament este necesar?

 

Pentru început, este suficient să ai o pereche de pantaloni sport, un tricou sau o bluză cu mânecă lungă și o pereche de papuci (pentru a te deplasa între vestiar și sala de practică).

 

Ulterior, după o perioadă de practică, dacă te hotărăști să continui, vei avea nevoie doar de un gi alb (popular denumit kimono), centură albă și hakama (fusta-pantalon tradițional japoneză purtată de femei de la începutul practicii și de bărbați după centura neagră).

 

***
Cât costă?

Abonamentul este de 200 de lei pe lună și include 2 antrenamente săptămânale (8-9 antrenamente în total, în funcție de lună).

 

Primul antrenament este gratuit.

 

***
Dacă programul sau zona nu ți se potrivesc, iată câteva alternative din comunitatea noastră:

 

Clubul Pescărușul
Str. Cuza Vodă, nr. 147 (zona Tineretului)
Luni, ora 20:00 și joi, ora 18:00
Sensei Petre Pepel (5 dani) - 0723 557 829

 

Clubul Timpuri noi
Str. Washington (zona Dorobanți)
Marți și vineri, la ora 20:00
Sensei Mihaela Pepel (5 dani) - 0723 557 829

 

Clubul Sakura
Str. Chișinău, nr. 1 (Piața Delfinului)
Luni și joi, la ora 20:00
Sensei Angela Vaciu (3 dani) - 0723 338 444

QR