V-ati intrebat vreodata cum a fost inventata muzica? Se pare ca si oamenii din Evul Mediu s-au gandit la aceasta intrebare si au gasit cateva raspunsuri interesante.
Evul Mediu a fost martorul unui interes reinnoit pentru muzica, cu formarea de noi stiluri si crearea notatiilor muzicale pe care le folosim si astazi. In manastiri si universitati se studia muzica, iar din aceasta perioada au supravietuit multe lucrari care examineaza mecanica cantatului si modul de perfectionare a diferitelor sunete.
Aceste lucrari se ocupau adesea si de istoria muzicii, iar una dintre intrebarile la care incercau sa raspunda este cum a aparut muzica si cui ar trebui sa i se atribuie meritul de a o fi inventat. In cautarea raspunsurilor, scriitorii medievali au apelat la surse biblice, precum si la mitologia si legendele grecesti si romane. De obicei, ei propuneau mai multe raspunsuri, inclusiv creditarea unui personaj din Cartea Genezei numit Jubal, despre care se spunea ca ar fi cantat la flaut, sau a lui Amphion, un fiu al lui Zeus, caruia i s-a dat lira.
O poveste populara din Evul Mediu il crediteaza pe filosoful grec Pitagora ca fiind inventatorul muzicii. Introductorium musicae, scrisa in prima jumatate a secolului al XV-lea de Johannes Keck, explica:
Se spune ca el, trecand din intamplare pe langa o fierarie, a auzit lovitura a patru ciocane care faceau diapente (a cincea), diatessaron (a patra) si octava in proportiile sunetelor lor. Dar banuind daca prin schimbare aceasta propunere de sunete depindea de puterea bratelor fierarilor care lucrau astfel, el insusi i-a instruit pe fierari ca sa loveasca din nou cu ciocane schimbate. Atunci, in pofida schimbarii ciocanelor, proportia anterioara a sunetelor a ramas pentru fiecare dintre ei. De unde a invatat in mod inteligent din incercare, ca in greutatea ciocanelor constau sunetele.
O explicatie mult diferita este data in manualul din secolul al XIII-lea Summa musice, unde autorul incearca sa foloseasca etimologia cuvintelor pentru a urmari originile muzicii:
Unii spun ca „musica” este echivalentul lui „moysica”, de la „moys”, care inseamna apa, deoarece atunci cand apa de ploaie (sau de orice alt fel) cade pe diferite tipuri de substante – acum pe acoperisuri, acum pe pietre, acum pe pamant, acum pe apa, acum pe vase goale, acum pe frunzele copacilor – produce sunete diferite, iar Anticii se spune ca au conceput muzica prin reunirea acestor sunete.
Intre timp, Florentius de Faxolis, un muzician si preot italian, a oferit aceasta legenda antica pentru a ajuta la explicarea modului in care au fost inventate instrumentele cu coarde:
Unii povestesc ca, cu o anumita ocazie, Nilul a fost inundat mult mai mult decat de obicei, astfel incat terenurile de pe malurile sale au fost acoperite; dupa retragerea sa, nenumarati pesti au pierit, ramanand fara apa pe toate campurile. S-a intamplat atunci ca Mercur sa-si croiasca drum prin acest nisip si sa gaseasca o cochilie in care putrezise deja un peste; se spune ca Mercur a luat cochilia si nu a gasit nimic altceva decat patru tendoane ale pestelui care fusese in ea; se spune ca le-a atins unul cate unul si astfel a devenit primul care a descoperit acest tetracordaj.
Ar putea fi corect sa spunem ca autorii medievali au inteles ca toate aceste legende si povesti concurente insemnau ca nu vor cunoaste niciodata cu adevarat originile muzicii. Poate ca multi dintre ei impartaseau opinia exprimata in Summa musice:
In ceea ce priveste toate acestea, sa spunem cuvenit, impreuna cu Aristotel, ca inceputurile tuturor artelor si uneltelor, in momentul inventarii lor, au fost rudimentare si saracacioase, fiecare inovator succesiv adaugand ceva nou. In acest fel, firicelul unui izvor ultim, largit de o confluenta de ape, poate fi transformat intr-un rau care transporta corabii, si s-ar putea ca, asa cum spune Moise, Jubal sa fi fost primul, de la al carui nume deriva atat „iubllus”, cat si „iubalare”, iar ceilalti mentionati, veniti dupa aceea, sa fi adaugat ceva nou si asa mai departe pana in prezent.
Articolul a fost inspirat de materialul gasit pe RevistaOMF la adresa Evolutia Muzicii. Daca sunteti fani ai muzicii, puteti instala o aplicatie pentru download muzica mp3, articol gasit pe Refu Blog.