Extrem de puțini români (ca să nu mai pomenim de străini) auziseră de cascada Bigăr, de pe cursul râului Miniș, înainte ca site-ul The World Geography să o includă, în anul 2013, în topul celor mai impresionante opt cascade din lume. Situația s-a schimbat imediat radical, iar secreta cascadă, care se ascunsese până atunci cu modestie într-un con de umbră, a început să primească valuri peste valuri de vizitatori din toate colțurile țării, și nu numai, astfel că astăzi este unul dintre cele mai populare și vizitate obiective turistice din România. A mai fost promovată de National Geographic Traveler și Huffington Post, devenind una dintre răsfățatele presei de travel.
Cascada Bigăr – o mică minune a naturii devenită peste noapte o destinație de succes
Feerica imagine a șuvoaielor care se revarsă spumegând de pe o stâncă cu înălțimea de 8 m, acoperită de mușchi de un verde magic, a făcut înconjurul țării, stârnind furori. Ajunși la fața locului, mulți vizitatori se confruntă mai întâi cu o ușoară dezamăgire, căci realitatea nu pare să fie la fel de spectaculoasă ca fotografia care le rămăsese întipărită în minte. Totuși vraja își face imediat efectul și puțini sunt cei care să nu simtă magia discretă a locului.
Căci nu doar frumusețea face specială această cascadă, ci și amplasarea ei. Nu întâmplător prin această zonă trece Paralela 45, care își pune simbolic amprenta asupra fiecărui loc pe care îl străbate.
Sursa cascadei: izvorul Bigăr
După ce ați admirat în voie mica cascadă care a stârnit atâta vâlvă printre turiști, poate sunteți curioși să-i vedeți sursa, care se află la depărtare de doar zece minute. Urcați pieptiș cărarea, treceți râul peste podeț și veți descoperi mica grotă unde se ascunde izvorul. Căci sursa cascadei este un izbuc – un izvor subteran cu activitate intermitentă.
Pentru că stânca de pe care se revarsă cascada este un con de tuf calcaros, apa este foarte bogată în calcar.
Cascada Bigăr și frumoasa, dar trista ei legendă
Era aproape inevitabil ca un asemenea loc să nu dea naștere la legende. Se spune că pe Valea Almăjului, ținutul de poveste în mijlocul căruia se află cascada, trăia odinioară o familie de țărani care își doreau foarte mult un copil, însă în zadar. Asta până ce într-o noapte femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare, care i-a spus că, dacă va bea apă din izvorul de sub stâncă, va da naștere unei fete. A avertizat-o însă că nu va trebui să o lase niciodată să se îndrăgostească, altminteri viața îi va fi curmată. Lucrurile s-au întâmplat ca atare. Femeia a băut apă din izvor și a născut o copilă, care se făcea din ce în ce mai frumoasă pe măsură ce creștea. Toți flăcăii din ținut o doreau, însă ea tânjea după voinicul Bigăr. Impacientați, ca să nu se îndeplinească profeția vrăjitoarea, părinții au hotărât să o închidă în grota cu izvorul din care băuse mama ei. Tânăra a început să plângă amarnic, ceea ce a înduioșat-o pe vrăjitoare, care i-a apărut și i-a spus că îi poate transforma părul într-o cascadă pe care să curgă lacrimile ei. Vuietul acestora îl va atrage aici pe tânărul iubit, care va sfârși înecat, iar ea va muri odată cu el, pentru a-și împlini iubirea în Tărâmul Regăsirii Dorului. În urma lor a rămas pe această lume doar cascada, ca o mărturie a sacrificiului dragostei…
Cunoscând această poveste tristă, puteți să priviți cu alți ochi cascada. Forma ei chiar seamănă cu părul unei fete copleșite de lacrimi, iar vuietul apei nu are cum să nu vă impresioneze!
Booking.com
Când să vizitați cascada Bigăr
Vara, când verdele mușchiului care acoperă stânca strălucește viu sub șuvoiul apelor, cascada se arată în toată splendoarea ei.
Însă și toamna are farmecul ei, când frunzele ruginii acoperă patul cascadei.
Iar iarna, când apele îngheață, locul capătă o aură magică, de poveste.
Cum ajungeți la Cascada Bigăr
Cascada se află la 12 km nord de localitatea Bozovici sau 21 km sud de Anina, în județul Caraș-Severin. O găsiți la câțiva metri de drumul național 57 B, care străbate Cheile Minișului, cu lungimea de 12 km. Luați ca punct de reper popasul turistic, care dispune de parcare, înființat pe șosea în dreptul ei.
Deși autoritățile nu s-au grăbit să facă investiții în zonă, au profitat de popularitatea subită a cascadei ca să impună o taxă de 5 lei pentru fiecare mașină care pătrunde în zonă.
Cele mai apropiate și convenabile pensiuni se găsesc la Bozovici, singura localitate mai mare din Țara Almăjului.
Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița
Cascada Bigăr face parte dintr-o rezervație naturală, care se întinde pe aproape 37.000 de hectare și cuprinde numeroase izvoare, chei, lapiezuri, doline, ponoare, peșteri, avene și alte forme de relief calcaros. Nu ratați mai ales Cheile Nerei (cu o lungime de 23 km), Lacul Dracului, Ochiul Beiului, Cascadele Beușniței și Cascada Șușara. Zona este absolut fascinantă și merită să îi dedicați mai multe zile, pentru a-i explora cum se cuvine atracțiile, care nu sunt deloc puține.