Cand merita sa faci Rinoplastie si cand nu

by Redactia B24FUN

Decizia de a fi supus unei interventii chirurgicale plastice este intotdeauna dificila. O persoana cantareste toate argumentele pro si contra mult timp, studiaza opiniile pe forumuri, isi compara situatia cu problemele pe care le-au avut altii. Feedbackul pozitiv asupra rezultatelor corectiei nasului ofera optimism. Experientele negative, precum si povestile despre dificultatile fazei de recuperare dupa rinoplastie, adauga combustibil focului indoielii.

De fapt, intrebarea daca merita facuta operatia de rinoplastie ar trebui adresata nu pe forumuri, nu colegilor de munca, prietenilor sau rudelor, ci unui chirurg plastic care este specializat in corectarea nasului. Poti merge la clinica Dr. Panturu, pentru a afla parerea unui specialist in cazul tau particular.  Astfel, vei putea lua o decizie in cunostinta de cauza.

Interpretarea indicatiilor pentru rinoplastie

Sa incepem cu o situatie mai simpla – curbura septului cu disfunctie a cailor respiratorii superioare. Diformitatea insotita de probleme functionale este o indicatie obiectiva pentru corectarea nasului. In practica clinica, medicii sunt ghidati de urmatorul principiu:

Curbura septului nazal, care duce la insuficienta respiratorie persistenta si provoaca boli ale sinusurilor paranazale si a altor structuri adiacente, necesita corectie chirurgicala.

Problemele de respiratie persistente sunt congestia nazala care ingrijoreaza pacientul de cele mai multe ori. Vasoconstrictorii (picaturi vasoconstrictoare) ofera o usurare temporara, dar nu rezolva problema. Cu cat o persoana le foloseste mai mult, cu atat mai des trebuie sa-si desfunde nasul si cu atat este mai scurta perioada de usurare temporara.

Modificarile secundare ale cailor respiratorii superioare inseamna sinuzita cronica, chisturi in sinusurile paranazale, polipi pe mucoasa nazala, hipertrofie mucoasa, raceli frecvente, rinita alergica, rinita vasomotorie, eustachita, inflamatie a urechii medii. La unii pacienti, deformarea septului duce la dezvoltarea astmului bronsic si a bolilor cronice ale organelor interne.

Operatia de rinoplastie pentru corectarea aspectului estetic, nu este intotdeauna atat de simpla. Este necesar sa se ia in considerare gradul de nevoie de corectie chirurgicala. Este o caracteristica foarte comuna a aspectului, care nu trebuie intotdeauna notata ca defect. O importanta decisiva in interpretarea acestei caracteristici este severitatea cocoasei si sexul pacientului. Pentru un barbat, o cocoasa mica este o varianta a normei, si nu trebuie corectat nimic. De regula, femeile nu dobandesc o cocoasa si, prin urmare, chiar si o usoara umflatura este o baza suficienta pentru corectarea nasului.

Varful nasului rasturnat

Situatia este similara cu cocoasa. Unghiul dintre buza superioara si varful nasului la un barbat nu trebuie sa depaseasca 90-95 de grade. Orice alt lucru distorsioneaza trasaturile fetei. Femeile au un avantaj in aceasta chestiune, deoarece chiar si o crestere a acestui indicator antropometric la 105 grade, afecteaza rareori aspectul. Doar o crestere pronuntata a unghiului nazolabial poate fi considerata o indicatie obiectiva pentru rinoplastie. 

Coborarea congenitala a varfului nasului se incadreaza uneori armonios in caracteristicile generale ale fetei, dar aceasta este mai degraba o exceptie de la regula. Cel mai adesea, caderea varfului devine o problema estetica, mai ales daca este cauzata de modificari ale tesuturilor legate de varsta. Deficienta este corectata in cursul unei operatii relativ simple, si in acest caz, rinoplastia merita facuta.

0 comentariu

Citeste in continuare