Un organism bine construit este unul care primeste toate vitaminele si mineralele de care are nevoie si care reuseste sa-ti construiasca o imunitate imbatabila prin intermediul acestora. De altfel, stim deja de la orele de stiinta cat de importante sunt acestea pentru noi si cum ar trebui sa ne gestionam alimentatia pentru a fi siguri ca reusim sa consumam aportul zilnic de astfel de produse.
Una dintre mineralele care au o contributie incredibila in organismul nostru si care poate fi luata din diverse alimente este vitamina K.
Ce este de fapt vitamina K? Ei bine, conform studiilor, aceasta este mai degraba un grup de compusi care sunt utilizati de catre corpul nostru in special pentru rolul eficient pe care il au in coagularea sangelui. De altfel, denumirea populara a acestei vitamine este „vitamina antihemoragica”. Totodata, fara vitamina K organismul nostru nu mai reuseste sa produca protombina, o substanta care este extrem de folositoare pentru sistemul osos.
Tipuri de vitamina K
Desi este un compus absolut necesar pentru corpul nostru, exista variatii ale vitaminei care ne pot influenta negativ. Exista, deci, trei tipuri de vitamina K pe care le putem extrage fie din hrana de zi cu zi, fie din comprimate, capsule si tablete cu vitamina K pe care le putem achizitiona din magazine specializate.
Vitamina K1 sau filochinona este cea pe care o extragem cel mai des din produsele alimentare pe care le consumam zi de zi si constituie o proportie de 90% din aportul de vitamina K necesara. Aceasta este eficienta pentru transportarea calciului in sange si mentine totodata un nivel optim de coagulare sanguina.
Vitamina K2 denumita si menachinona este cea pe care o regasim cel mai des in produse precum carnea, ouale sau lactatele fermentate. Conform ultimelor cercetari realizate, vitamina K2 are un rol extrem de important in transportarea calciului catre sistemul osos si implicit in intarirea oaselor.
Vitamina K3 sau menadione este o forma de sinteza a vitaminei K1. Este important de mentionat faptul ca aceasta nu se poate prelua din suplimente cu vitamina K, fiind de altfel si un produs destul de daunator pentru ficat si pentru celulele rosii. Mai mult, unele discutii din cercurile stiintifice spun ca efectele negative ale vitaminei K3 asupra organismului sunt de multe ori mai mari decat cele pozitive.
De altfel, pastilele cu vitamina K, destinate pentru a fi consumate de oameni sunt compuse din vitamina K1 si K2, in timp ce cele cu vitamina K3 sunt folosite in hrana pentru animale, asupra carora, aceasta nu are nici un efecte advers.
Care sunt alimentele ce contin vitamina K?
Asa cum am mentionat deja o buna parte din alimentele pe care le consumam zi de zi contin un aport eficient de vitamina K, care este mai mult decat suficient pentru o buna functionare a organismului.
Varza Kale este cel mai bogat aliment de pe piata in Vitamina K. Astfel, in 100 g de Kale poti descoperi pana la 817 mcg de vitamina K, ceea ce inseamna 681% dintr-o doza zilnica recomandata.
Frunze de mustar sunt un alt aliment foarte bogat in acest tip de vitamina. Din 100 g de frunze vei extrage 592 mcg vitamina K.
Varza este un produs care ofera 339% din doza zilnica recomandata de vitamina K, adica 407 mcg.
Spanac crud este un aliment care contine 483 de mcg de vitamina K in 100 g de produs.
O portie de 100 g de broccoli gatit poate asigura un aport 118%, adica 141 mcg de vitamina K.
Varza de Bruxelles este un aliment foarte bogat in acest compus, iar 100 g de varza gatita poate oferi pana la 140 mcg de vitamina K.
Cu toate acestea, daca nu esti un fan al acestor produse alimentare, trebuie sa stii ca exista numeroase modalitati prin care poti extrage vitamina K din pastile, precum suplimentele alimentare gandite special pentru a te ajuta sa stabilizeze aportul ei in organism. Magazinul online Go Vita pune la dispozitie o gama variata de produse obtinute din surse naturale, care sunt menite sa-ti imbunatateasca echilibrul in corp.