Din pacate, in Romania zilelor noastre inca mai exista localitati in care alimentarea cu apa nu este posibila. Oamenii sunt nevoiti sa foloseasca apa din fantani si din puturi, insa cu foarte mare greutate daca nu au un dispozitiv special conceput in acest sens. Pentru a scapa de chinul folosirii galetilor si pentru a beneficia de mai multa lejeritate in alimentarea cu apa potabila a locuintelor, oamenii care locuiesc in aceste zone sunt sfatuiti sa investeasca intr-o pompa submersibila de buna calitate.
Ce este pompa submersibila si cum functioneaza
Pompa submersibila este acel dispozitiv care functioneaza la adancimi de pana la 8 metri, pentru a scoate apa din puturi si de fantani si pentru a o aduce la suprafata pana la robinetul de la bucatarie, spre exemplu. De fapt, pompa submersibila este conceputa pe modelul pompei folosite pentru a aduce la suprafata petrolul. Pompa submersibila este disponibila pentru clienti de toate categoriile sociale, care doresc sa isi alimenteze gospodariile cu apa potabila.
Aceste dispozitive au forma cilindrica si au dimensiunea unei bate de baseball. Acestea sunt utilizate mai ales la tara, in gospodariile in care oamenii au nevoie de apa pentru animale, pentru a-si uda gradina, pentru uz casnic, iar lista poate continua. Odata ce se sapa o fantana la mare adancime, pompei ii este atasat un furtun si apoi este coborata in fantana pana ajunge la nivelul apei. Desigur, exista si pompe care pot scoate apa din fantani, insa cele de adancime sunt cele mai eficiente. In zonele fara apa curenta, un astfel de dispozitiv poate usura mult munca locuitorilor.
Cum poti alege o pompa submersibila de calitate?
Cei care nu au cunostinte in domeniu, dar doresc sa aleaga o pompa submersibila pentru propria lor gospodarie, trebuie sa tina cont de unele criterii de achizitionare. Specialistii le recomanda acestora sa aleaga din diversitatea de modele existente pe piata pe acela care este, intr-adevar, potrivit pentru propria gospodarie.
In primul rand, cumparatorii trebuie sa faca diferenta intre pompa submersibila si hidrofor. Aceste doua notiuni nu pot fi confundate. Hidroforul este destinat aspirarii apei de la adancime, in timp ce pompa submersibila impinge apa. S-ar parea ca pompele submersibile sunt mai eficiente cu pana la 30% decat hidrofoarele si nu au nevoie de intretinere speciala.
In functie de tipul de apa procesata, exista pompe submersibile destinate apei curate si pompe destinate apei murdare. In functie de debitul de defulare, se va alege o pompa submersibila cu un debit de 1-2 mc/h pentru pompele de locuinta, dar cu un debit de 2-4 mc/h pentru pompele necesare udarii gradinii. In functie de dotarile suplimentare ale pompei submersibile, se alege modelul cu accesorii si elemente inteligente, cu flotor, presostat, precum si cu un proces inteligent prin care este masurata si controlata presiunea de lucru.
Nu in ultimul rand, modul de alimentare este un criteriu de achizitionare foarte important. Exista pompe alimentate cu combustibil si pompe alimentate electric. Cele alimentate cu combustibil sunt ideale pentru zonele in care alimentarea cu energie electrica reprezinta o problema.