Stilul de viață modern, noul tipar de interacțiune socială atât de provocator, poate accentua predispoziția genetică a unor persoane de a face diverse boli și contribuie inclusiv la acel tip de instabilitate mentală clasificat drept urgență în psihiatrie.
Ce este o urgență psihiatrică?
Prin urgență psihiatrică se înțelege orice tulburare care semnalează schimbări în gândurile, sentimentele, acțiunile sau comportamentul cuiva. În concret, este vorba de anumite afecțiuni clinice care necesită necesitatea imperioasă a unei îngrijiri rapide din cauza riscului semnificativ pentru persoana în cauză sau pentru cele din mediul familial sau mai general (cerc de prieteni, colegi de serviciu, vecini, persoane necunoscute cu care ajunge să interacționeze).
O persoană poate fi în criză psihiatrică inclusiv ca urmare a unor boli (de exemplu: o hemoragie cerebrală care apare ca urmare a utilizării excesive de substanțe toxice, precum alcoolul sau droguri mai puternice).
Evident, există multe situații de urgență legate de episoade rezultate din tulburări mintale deja diagnosticate. Vorbim în principal de schizofrenie, manie depresivă etc.
Datorită legăturii foarte strânse dintre inadaptările de natură psihică și relațiile sociale, anumite situații grave de acest gen necesită intervenție medicală imediată. Ajutorul de specialitate psihiatric este cel mai sigur mod de a preveni ca aceste tulburări să evolueze în condiții care să pună în pericol sănătatea ori viața pacientului sau a altor persoane din jurul lui.
Urgența psihiatrică este un set de acțiuni practice concrete care, după efectuare trebuie continuate cu diverse scheme de tratament mai mult sau mai puțin complexe, în scopul de a se asigura echilibrarea rapidă și recuperarea stabilității mentale a pacientului într-un grad cât mai mare.
Evident, în cazurile în care nu există un risc clar de tulburări de natură psihiatrică grave, când nu există accese de violență, persoana în cauză poate ca să fie clasificată ca având nevoie în primă fază doar de o intervenție medicală de urgență clasică. Cu toate acestea, este esențial ca după îngrijirea de urgență dată de un medic de altă specialitate, pacientul să fie trimis de asemenea și la un psihiatru pentru a se diagnostica cauza care a generat afecțiunea în cauză.
Diferența dintre urgența medicală propriu-zisă și urgența psihiatrică?
Precizia diagnosticului este esențială pentru adoptarea unei abordări mai corecte și în vederea controlului rapid al stării clinice a pacientului psihiatric. Deși unele simptome sunt similare și împiedică determinarea unui diagnostic foarte exact, există diferențe clare între urgențele medicale obișnuite și urgențele de natură psihiatrică.
Actele de violență care implică agresiune verbală și fizică, ideile de sinucidere, tentativele de sinucidere propriu-zisă, crizele depresive, halucinațiile, excitarea maniacală, autovătămarea, neglijarea propriei persoane, judecata critică și izbucnirile psihotice sunt cele mai frecvente dintre aceste semne.
Urgențele psihiatrice, chiar dacă necesită intervenții pe termen scurt (unii ar spune “pompieristic”), în general, au un prognostic bun.
Cum se identifică o situație de urgență psihiatrică?
Manifestările psihiatrice pot varia în funcție de profilul individului și de modul prin care acesta face față unei situații date.
Este esențial pentru un medic specialist ca să știe cum să sesizeze cele mai importante semne care sugerează necesitatea unui tratament psihiatric rapid. Pentru a ajuta pe cineva care se confruntă cu probleme de acest gen chiar și cei apropiați (familie, prieteni, colegi de serviciu) ar trebui ca să fie conștienți de schimbările de comportament ale bolnavului pentru a apela la ajutor de specialitate cât mai urgent, dacă se ivește nevoia.
Cu toate acestea, chiar dacă familia sau prietenii sunt capabili ca să perceapă astfel de atitudini suspecte ale unei persoane, doar un profesionist calificat cu experiență în psihiatrie poate efectua o evaluare și diagnosticare precisă,iar ulterior poate stabili schema de tratament potrivită pentru pacientul respectiv.
Merită menționat și faptul că tulburările emoționale pot evolua în situații de urgență psihiatrică în doar câteva secunde. Este vorba de așa-numitele pusee psihotice. În această stare, pacientul poate halucina, deveni agresiv și chiar poate deveni o amenințare teribilă pentru el, dar și pentru ceilalți. Nu trece de la sine o asemenea situație, trebuie apelat urgent la psihiatru.
Exemple de situații de urgență psihiatrică
Sunt considerate situații de urgență:
– schizofrenia;
– atacurile de panică;
– iluziile sau starea de confuzie mintală;
– tentativele de suicid etc.
Vrei să afli mai multe legate despre urgențele psihiatrice? Intră pe site-ul mihaeladumitru.com.