Tratamentul pentru parodontoza nu mai trebuie sa fie un tabu!

by Redactia B24FUN

Parodontoza este una dintre afectiunile dentare extrem de raspandite, cu care se confrunta persoane de toate varstele, inclusiv tineri care abia au implinit 20 de ani. Tocmai de aceea, numarul pacientilor care ajung sa viziteze cabinetele stomatologice in cautarea unui tratament pentru parodontoza este in continua crestere. 

Ce este aceasta boala si ce riscuri prezinta?

Boala parodontala este o afectiune inflamatorie care se manifesta la nivelul gingiei si al tesuturilor de sustinere a dintelui. Evolutia sa este progresiva, de lunga durata, cu simptome discrete care fac dificila depistarea din timp a problemelor si inceperea unui tratament parodontoza.

Atunci cand evolueaza, se ajunge la complicatia numita parodontita. Aceasta este o maladie severa si dificil de tratat, care afecteaza tesuturile mai profunde. Gingiile se retrag de pe dinti, care devin mobili, iar radacinile devin vizibile. Totodata, apar asa-numitele pungi parodontale, spatii pline de bacterii, aflate intre os si dinte. In cazurile grave, rezultatul final poate fi chiar pierderea dintilor. 

Printre cauze se numara gingivita si tartrul, iar alti factori favorizanti sunt cariile netratate la timp, malpozitia dentara, imunitatea scazuta sau diabetul. Obiceiuri precum fumatul sau lipsa unei igiene corespunzatoare pot contribui si ele la aparitia si dezvoltarea bolii.

Primele etape ale unui tratament pentru parodontoza

La prima vizita la dentist, se efectueaza un examen clinic, in unele cazuri si o radiografie, precum si un bilant parodontal. In acelasi timp, medicul evalueaza tehnicile de igiena dentara ale pacientilor si ii sfatuieste sa renunte la unele obiceiuri daunatoare.

Prima etapa de tratament pentru parodontoza poate sa includa mai multe abordari, in functie de natura problemei. Astfel, se realizeaza detartraje repetate, dar si dezinfectia mecanica si chimica a pungilor parodontale cu solutii puternic antiseptice. 

Alte solutii sunt reprezentate de chiuretajele subgingivale si chiar de utilizarea laserului. In paralel, sunt administrate antibiotice pe cale generala, iar pe cale locala o solutie de antibiotic precum Periocilin, care sigileaza si elibereaza substanta activa pentru o perioada cuprinsa intre 7 si 10 zile, ceea ce ii sporeste eficienta. 

Tratament parodontoza in stadii avansate

Continuarea tratamentului este decisa dupa realizarea unei reevaluari, care consta in efectuarea unor radiografii dentare de control si a unor masuratori ale pungilor parodontale.

In cazurile cele mai serioase, este nevoie de tratament chirurgical, care poate fi efectuat in mai multe feluri. Este vorba despre chiuretaj subgingival in camp deschis, despre gingivectomii sau poate fi folosit inclusiv laserul. 

Uneori, se ajunge la concluzia ca este nevoie de aplicarea unor membrane de colagen peste aditii de os. In alte cazuri, sunt utilizate diferite substante pentru regenerarea osului si a ligamentelor dintelui.

Dintre toate solutiile existente, utilizarea laserului ofera cele mai importante beneficii. Prezinta o precizie foarte mare si reduce la minimum riscul de infectie, deoarece sterilizeaza locul in care actioneaza. In paralel, reduce si sangerarile, deoarece ajuta la coagularea vaselor de sange. Nu este nevoie de suturi si nici de efectuarea unei anestezii puternice.

Cand problema este rezolvata, trebuie luat in calcul riscul reaparitiei. Tocmai de aceea, devin necesare vizite la cabinetul stomatologic, la un interval de 3, 4 sau 6 luni, pentru curatare profilactica.

Daca te confrunti cu o astfel de problema, nu o lasa sa se agraveze! Cu cat incepi mai curand un tratament pentru parodontoza, cu atat acesta va fi mai eficient!

0 comentariu

Citeste in continuare