Totul despre hidrofoare: intrebari frecvente, avantaje si dezavantaje!

by Redactia B24FUN

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, hidrofoarele sunt „instalatii care asigura presiunea necesara in reteaua de distributie a apei” sau, in alta definitie, „dispozitive mecanice cu ajutorul carora se poate ridica apa din conducte la o anumita inaltime, folosind forta de expansiune a aerului inchis intr-un rezervor metalic, in care apa a fost introdusa cu ajutorul unei pompe”. Totusi, pe langa aceste doua enunturi, respectivele echipamente au diferite caracteristici care trebuie cunoscute inainte de luarea unei decizii privind achizitia. Citind acest articol in continuare, vei afla raspunsul la unele dintre cele mai frecvente intrebari legate de instalatiile sus-numite, iar, pentru orice alte nelamuriri, un furnizor profesionist iti sta la dispozitie cu raspunsuri competente.

Ce trebuie sa stii inainte de alegerea unor hidrofoare?

Alegerea hidrofoarelor trebuie sa tina cont de doua particularitati foarte importante: debitul economic necesar alimentarii, respectiv inaltimea manometrica pe care trebuie sa o atinga pompa echipamentului. Debitul se calculeaza in functie de numarul, tipul si frecventa utilizarii diferitelor puncte de consum (chiuveta, dus, toaleta, cada, masina de spalat etc), iar inaltimea manometrica reprezinta cota de nivel a apei in instalatie, minus pierderile de presiune.

Care sunt avantajele unor hidrofoare?

Aceste echipamente, esentiale pentru asigurarea alimentarii caselor cu apa, sunt convenabile din punctul de vedere al raportului calitate-pret, dar si fiabile, usor de utilizat si necesita mentenanta minima. Ele isi dezvaluie beneficiile prin comparatie cu alte dispozitive sau in anumite situatii specifice, dupa cum urmeaza:

– fata de pompele submersibile, hidrofoarele stau la suprafata apei, nefiind expuse depunerilor si nisipului (prin urmare, nu este nevoie nici sa fie scufundate/recuperate din apa);

– fata de racordarea la o retea de apa, respectivele echipamente au avantajul independentei pe toate palierele: costuri si debit controlabile, interventii rapide in cazul unor defectiuni etc;

– pentru irigatii, hidrofoarele cu pompa autoamorsanta si ejectoare asigura eficienta maxima, neavand probleme nici in cazul gradinilor cu diferente de nivel intre sursa de apa si suprafata cultivata;

Exista dezavantaje ale unor hidrofoare?

In general, hidrofoarele sunt mai dificil de montat decat pompele submersibile, intrucat au mai multe componente, si consuma mai mult (intrucat trebuie sa aspire si sa refuleze apa, doua operatiuni, in timp ce pompele doar imping apa). De asemenea, spre deosebire de racordarea la reteaua de apa, aceste echipamente presupun unele eforturi de intretinere (pe cand, in cazul apei curente, furnizorul trebuie sa se ocupe de orice defectiune).

Ce rol au vasul si presostatul hidrofoarelor?

Vasul se adauga pentru a evita presiunile critice (numite si lovituri de berbec), dar si pentru reducerea consumului de curent electric, prin micsorarea numarului de porniri/opriri. Pe de alta parte, presostatul regleaza presiunea la care se declanseaza si se opreste echipamentul.

Pana la ce adancime poate fi folosit echipamentul?

Un astfel de echipament poate scoate apa din fantani pana la o adancime de 8 metri. Cu toate acestea, exista modele dotate cu pompa cu ejector, care sunt capabile sa scoata apa de la adancimi de pana la 40 de metri. Pentru adancimi si mai mari, se poate folosi un model cu pompa submersibila.

0 comentariu

Citeste in continuare