Supraproducția de sebum: 5 riscuri ale acestui dezechilibru la nivel cutanat

by Redactia B24FUN

Sebumul este acea substanță uleioasă produsă de către glandele sebacee care se găsește în mod natural la suprafața pielii. Acesta are un rol benefic, deoarece protejează pielea împotriva infecțiilor bacteriene și îi asigură nivelul optim de hidratare. 

Însă, uneori, glandele sebacee produc sebum în exces, lucru care poate consecințe serioase. Iată ce probleme sunt asociate cu supraproducția de sebum și ce poți face în această privință.

1. Tenul gras

O primă consecință a acumulării de sebum în exces la nivelul pielii este apariția tenului gras. Acesta are un aspect uleios și lucios, prezent în special în zona T, formată din frunte, nas și bărbie. Pentru a combate acest aspect inestetic, va trebui să abordezi o îngrijire specială. 

Curăță bine tenul atât dimineața, cât și seara și folosește o loțiune tonică pentru a regla pH-ul pielii. Nu uita nici de hidratare, deoarece un ten gras nu înseamnă automat și un ten bine hidratat.

2. Acneea

Un ten gras, cu exces de sebum, poate duce la formarea acneei. Aceasta apare atunci când substanțele uleioase se acumulează la nivelul porilor și îi blochează. Astfel apar punctele albe, negre și, atunci când porii blocați se inflamează, coșurile. 

Pe lângă rutina de îngrijire specifică tenului gras, folosește și produse speciale pentru acnee, care vor ameliora leziunile de la nivelul pielii și vor contribui la reglarea secreției de sebum.

3. Dermatita seboreică

Această afecțiune este caracterizată de apariția unor scuame albe sau gălbui, însoțite de mâncărimi, și se manifestă în special în zonele puternic seboreice. Deși nu se cunoaște cauza exactă a acesteia, excesul de sebum reprezintă un factor de risc care poate influența evoluția sa.

Afecțiunea nu este contagioasă, dar poate provoca un adevărat disconfort. Pentru a-i ameliora simptomele și a asigura un efect calmant, folosește produse neiritante, cu formulă delicată. Există cremă de față pentru dermatita seboreică, șampoane speciale și alte produse care conțin exact ingredientele potrivite pentru această afecțiune.

4. Mătreața

Mătreața reprezintă acele scuame uleioase prezente la nivelul scalpului, însoțite deseori de roșeață și mâncărimi. Mai exact, mătreața este modul în care dermatita seboreică se manifestă la nivelul scalpului. Pe lângă dezavantajul de natură estetică, aceasta produce și senzații puternice de disconfort.

Scalpul afectat de mătreață are nevoie de o îngrijire adecvată. Așadar, alege șampoane create special pentru astfel de afecțiuni, care să regleze secreția de sebum și să prevină formarea scuamelor. În general, se recomandă utilizarea zilnică a acestora, însă este bine să ceri sfatul unui medic înainte de a începe tratamentul.

5. Părul gras

Scalpul este o zonă seboreică unde se poate acumula foarte ușor sebum în exces în cazul supraproducției sale. Chiar dacă nu ai de-a face cu dermatita seboreică și cu formarea mătreții, sebumul de la nivelul scalpului poate duce la îngrășarea părului.

În astfel de situații, acesta dobândește un aspect uleios neplăcut, își pierde volumul și devine dificil de aranjat. Dacă și tu ai astfel de probleme, o soluție este să îl speli mai des folosind un șampon special pentru părul gras.

Supraproducția de sebum poate duce la modificarea aspectului tenului și a părului și la acumularea substanței uleioase la nivelul acestora, influențând apariția afecțiunilor precum acneea și dermatita seboreică. Însă, dacă vei folosi produse speciale și vei apela la o îngrijire adaptată, poți contribui la reglarea secreției de sebum și la ameliorarea simptomelor neplăcute.

0 comentariu

Citeste in continuare