România este una dintre cele mai subestimate destinații de schi din Europa. Cel puțin așa notează analiștii. Să începem cu elementele de bază. Munții Carpați ocupă 28% din teritoriul României. Dar infrastructura țării noastre pentru turismul de iarnă nu este așa de dezvoltată. România are în jur de 150 de stațiuni de schi. Deși majoritatea sunt mici și doar aproximativ 15-20 ar trebui luate în considerare. Și mai are în jur de 183 de pârtii de schi îngrijite cu o lungime totală de aprox. 160 km. Cea mai lungă pârtie de schi se află în stațiunea de iarnă din Straja (8,1 km). Și a doua cea mai lungă din Poiana Brașov (5,3 km). Deci, România nu este destinația ta pentru schi continuu asemănător cu cel din Alpi și nu are infrastructura de iarnă pe care o găsești în altă parte din Europa. Dar iată și părțile bune ale planificării unei vacanțe la schi în România. În primul rând, noi teritorii de cucerit. Cele mai bune stațiuni de schi pot oferi beneficii pentru schiori și snowboarderi. Cu multe pârtii de cucerit. În al doilea rând, prețurile mici. Oricare dintre cele mai bune stațiuni de schi din România sunt mult mai accesibile. În comparație cu altele din Europa – și chiar vecinii din Europa de Est.
România – destinație turistică accesibilă
În general, România este o destinație turistică foarte accesibilă, cu prețuri reduse. Care poate părea un fleac pentru turiștii străini. În al treilea rând, accesibilitatea – 5 dintre cele mai bune stațiuni de schi din România sunt aproape de București și Brașov. Așa că e foarte ușor să folosești zboruri low cost, trenuri ieftine, sau taxiul! Iar majoritatea pârtiilor de schi din România sunt bine echipate pentru turiști străini: puncte de informare, hărți și personal.
România reprezintă o destinație…fierbinte de drumeții. Atât vara cât și iarna, munții României oferă, de asemenea, o mulțime de pârtii. Pentru începători, intermediari și mai multe pentru experți. Consultați lista noastră cu cele mai bune 10 stațiuni de schi din România.
1. Poiana Brașov
Poiana Brașov este cea mai bună și mai populară stațiune de schi din țară. Situată la o altitudine de 1.020 de metri, oferă 20 de kilometri (12,4 mile) de pârtii. Plus priveliști uimitoare asupra vârfurilor acoperite de zăpadă și o atmosferă de neuitat. Există 3,4 kilometri (2,1 mile) de pârtii pentru începători și 11,7 kilometri (7,3 mile) pentru schiori intermediari. În timp ce experții își pot testa abilitățile pe o pantă lungă de 4,9 kilometri. Dintre cele peste 40 de locații de schi din România, cele mai atractive sunt cele din Valea Prahovei și Poiana Brașov. Sunt cele mai accesibile, la aproximativ 140-180 km de capitala București. Sunt echipate cu tunuri de zăpadă și iluminare, plus facilități de cazare pentru toate gusturile și buzunarele. Pe scurt, se află la doar 12 km distanță de orașul Brașov. Într-o poiană – ca și numele de altfel, înconjurată de păduri de conifere. Astfel, la poalele Masivului Postavaru, veți găsi această cea mai cunoscută stațiune de schi din România, Poiana Brașov.
Ambianța
Este menționată în directoarele de schi din întreaga lume. Deseori e menționată în comparație cu alte stațiuni importante precum Chamonix, Zakopane sau Cortina D’Ampezzo . Fondată în 1895, Poiana Brașov a fost mai întâi un… cartier turistic al Brașovului. În 1906, Poiana a fost desemnată stațiune de iarnă, iar trei ani mai târziu a avut loc aici prima competiție de schi din România. În 1951, Poiana a găzduit Jocurile internaționale de iarnă pentru studenți. În prezent, stațiunea seamănă mai mult cu un oraș decât cu o stațiune de schi. Are hoteluri luxoase, apartamente fantastice și restaurantele clasice. Poiana Brașov are o climă temperat-continentală. Tranziția dintre vară și iarnă are loc treptat prin introducerea primăverii și toamnei. Temperatura medie vara este de 20 de grade C iar iarna de 4 grade C. În timp ce umiditatea medie anuală în aer este de 75%.
2. Straja
E situată în județul Hunedoara. Stațiunea de schi Straja este un amestec minunat de pante minunate, peisaje idilice și prețuri accesibile. Cele mai multe dintre cele 12 pârtii ale sale, găsite la o altitudine de 1.445 de metri, sunt luminate noaptea. Ceea ce o face o destinație perfectă pentru schi după apusul soarelui. Punctul forte al stațiunii este durata sezonului de schi – din noiembrie, până în aprilie. De asemenea, datorită temperaturilor scăzute, stratul de zăpadă din cei 26 de kilometri (16,2 mile) de pârtii e mult mai gros.
3. Transalpina
Cea mai nouă completare a listei e stațiunea de schi Transalpina, aflată la 1.940 metri (6.365 metri), în județul Vâlcea. Oferă șapte pârtii de schi pentru schiori începători și intermediari. Priveliștile asupra munților Făgăraș și Parâng sunt unele dintre cele mai bune pe care le puteți avea în timp ce schiați. Prețurile nu sunt prea mari. Întrucât este o stațiune nouă, opțiunile de cazare nu reprezintă încă o viziune clară. Însă stațiunea din Voineasa, aflată în apropiere, la 30 de kilometri distanță, este mai mult decât compensatoare.
4. Predeal
Predeal este una dintre cele mai populare stațiuni montane din România. În special în lunile de vară și de iarnă. Pârtiile sale, în valoare totală de 8,5 kilometri (5,3 mile), sunt destul de populare printre schiori. Iar pârtia intermediară de 2 kilometri Clăbucet este una dintre cele mai cunoscute din țară. Datorită locației sale pe Valea Prahovei, schiul în Predeal poate fi ușor combinat cu o vizită la Castelul Peleș din Sinaia, precum și cu o excursie la Brașov.
5. Șuior
Schiul în Șuior poate fi o oportunitate excelentă. Pentru a descoperi tradițiile fantastice, mâncarea și ospitalitatea oamenilor din Maramureș. Cele 12 pârtii de schi sunt foarte bune pentru începători și schiori de nivel intermediar. Cele mai populare dintre ele fiind Mogoșa. Stațiunea este situată la o oră și jumătate de mers cu mașina de la Cimitirul Vesel din Săpânța. În timp ce cele opt biserici de lemn ale regiunii de pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt ușor accesibile.
6. Sinaia
E cunoscută pentru spectaculosul Castel Peleș – unul dintre cele mai fermecătoare din Europa. Precum și pentru frumoasele sale vile interbelice. Cei 20 de kilometri de pârtii de toate nivelurile de dificultate, precum și apropierea de București fac din Sinaia una dintre cele mai bune opțiuni. Pentru o excursie de o zi de snowboarding, de exemplu. Din punct de vedere istoric, Munții Bucegi și Valea Prahovei constituie leagănul turismului românesc. Acest lucru se datorează obiectivelor turistice foarte atractive și drumurilor și căilor ferate. Sinaia a devenit o atracție turistică în 1875, odată început Palatul Peleș, Pelișorul și, de asemenea, construcția feroviară Ploiești – Brașov (1879). Mai târziu, în 1922, au fost construite cabane montane în munții Bucegi.
Acces
De aceea turismul montan a fost încurajat. Accesul la Stațiunea Sinaia este posibil cu mașina – DN1 (124 km de București sau 47 km Brașov) sau cu trenul București – Brașov. Pentru a ajunge la altitudinea 2000, începutul pârtiilor de schi, trebuie să faceți anumite lucruri. Adică, fie luați telecabina din stațiunea Sinaia până la cota 1400 m, fie ajungeți cu mașina personală. Atenție la faptul că drumul poate să nu fie curățat de zăpadă tot timpul, de aceea accesul este oprit.
7. Azuga
Azuga se mândrește cu faptul că este, an de an, stațiunea de schi în care începe perioada de sporturi de iarnă pe Valea Prahovei. Cele mai cunoscute pârtii de schi, Sorica și Cazacu, ambele în jur de 2 kilometri (1,2 mile) lungime, sunt mai puțin aglomerate decât cele din alte stațiuni. Ceea ce le face o opțiune excelentă pentru o zi relaxantă pe munte. Partea „BabyCazacu”, în special, este o atracție majoră pentru tinerii schiori.
8. Rânca
Menționați pentru prima dată în anul 500 î.Hr. de către Herodot, Munții Parâng sunt gazda stațiunii de schi Rânca. Oferind 9 pârtii de schi, majoritatea pentru schiori intermediari și experți. Una dintre cele mai înalte creste muntoase din Carpați, la 2.519 metri (8.264 de metri), Munții Parâng oferă priveliști uimitoare asupra vârfurilor din jur. Stațiunea se află și la aproximativ 17,9 kilometri de Novaci, județul Gorj.
9. Bâlea Lac
Deși nu este tehnic o stațiune de schi, Lacul Bâlea, la o altitudine de 2.034 metri, este unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Carpați. Aici, schiori și snowboarderi experți găsesc o destinație foarte atractivă pentru schi și snowboard. Cele două cabane din apropierea lacului, deschise pe tot parcursul anului, oferă opțiuni excelente de cazare. La o oră de mers cu mașina din Sibiu, se poate ajunge și cu telecabina atunci când drumul dintre Cascada Bâlea și lac este închis.
10. Păltiniș
Tot lângă Sibiu, Păltiniș este cea mai veche stațiune de schi din țară. La 1.442 de metri, este stațiunea montană aflată la cea mai mare altitudine. Oferă pârtii pentru schiori începători și intermediari, precum și oportunități de drumeții. Iubitorii de cultură pot explora vilele vechi conservate frumos ale stațiunii. Datează de la sfârșitul secolului XIX, unele dintre ele fiind deschise publicului. Păltiniș este binecunoscută pentru efectul terapeutic datorită aerului puternic ozonat. Motiv pentru care Paltiniș a fost destinată pentru prima dată în 1894 tratamentului medical. Și au fost construite două sanatorii pentru tratamentul bolilor pulmonare.
Activități
Turiștii se pot bucura aici de o gama larga de activități montane. Munții Cindrelului, cu rezervația naturală Iezerele Cindrelului și cu celebrele sale lacuri glaciare, au multe trasee turistice incredibile. Și foarte bine marcate. Reprezentând o adevărată atracție pentru toți iubitorii de drumeții și ciclism din toată lumea. Iarna, vizitatorii se pot bucura de schi sau snowboard pe pârtia Oncesti sau pe pârtiile Arena Platos. Turiștii de toate vârstele interesați de activități de aventur pot vizita impresionantul parc Arka. Unde pot face o gamă largă de activități cu diferite niveluri de dificultate.
Vouă care stațiune de schi din România vă place?