Sfaturi utile pentru gestionarea finanțelor personale

by Redactia B24FUN

În trecut, finanțele erau un subiect tabu, fiecare persoană gestionându-și bugetul așa cum credea de cuviință sau după educația financiară primită în familie. Chiar și acum, discuțiile despre bani sunt de cele mai multe ori evitate, mai ales atunci când apar probleme serioase de natură financiară. Totuși, se observă o deschidere mai mare către acest subiect, oamenii fiind mai dispuși să discute despre nevoile pe care le au și să ceară ajutor atunci când este cazul.

Unele persoane apelează la ajutor de specialitate, la consultanți financiari care să-i îndrume în gestionarea eficientă a finanțelor. Însă, dacă ținem cont de câteva aspecte fundamentale, ne putem gestiona și singuri bugetele.

Cum ne gestionăm finanțele?

Fiecare consultant financiar are propriile metode de gestionare a finanțelor însă chiar și așa, regulile de bază de la care pleacă toate recomandările lor sunt aceleași. Una dintre acestea este regula 50/30/20 de care cu siguranță ai auzit și tu cel puțin o dată până acum. Ea face referire la cum este recomandat să ne administrăm bugetul:

  • 50% din venitul lunar îl alocăm cheltuielilor recurente: întreținere, utilități, cumpărături de bază etc.
  • 30% din venit este alocat dorințelor: un articol de îmbrăcăminte, anumite accesorii, vacanțe, mici pofte pe care este bine să le împlinim.
  • 20% din venit este pentru fondul de economii: bani la care se recomandă să nu apelăm decât în situații absolut necesare. De altfel, atunci când ne păstrăm economiile sub forma unui depozit la o bancă, nu îl putem accesa decât după o anumită perioadă de timp, conform termenilor stabiliți în momentul deschiderii contului. În acest fel este înlăturată tentația de a cheltui banii respectivi. În plus, depozitele și certificatele de depozit sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar până la 100.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare deponent garantat per bancă.

Eficiența regulii 50/30/20 este atestată de popularitatea sa și constă în diminuarea cheltuielilor inutile pentru a avea un buget echilibrat care să ne ofere stabilitatea și liniștea necesare să ne descurcăm în situații dificile.

Pe lângă această regulă, pentru a face față cheltuielilor neprevăzute, analiștii financiari sugerează să avem și un fond de urgență de 6-12 ori mai mare decât cheltuielile lunare dintr-o lună obișnuită.

Scopul acestor bugete este să ne ajute să ținem evidența cheltuielilor și să ne mențină în limitele stabilite. Totuși, este important să nu fim prea stricți. Dacă limitele pe care ni le impunem sunt prea rigide și nu avem nicio satisfacție din administrarea bugetului, tentația de a renunța la el este mare. De aceea este bine ca bugetul să fie echilibrat și să ne motiveze. În acest sens, este recomandat să avem o marjă de eroare. Aceasta va crea suficientă flexibilitate respectând totuși bugetul general.

Dar există și situații când banii care s-au acumulat în contul de economii nu sunt suficienți pentru soluționarea unei probleme urgente. În aceste cazuri, o soluție utilă și la îndemână este un credit online nebancar de la Provident, una dintre cele mai cunoscute instituții financiare nebancare din România. Oricine are posibilitatea de a accesa creditele de la Provident dacă îndeplinește câteva criterii – dacă are cel puțin 18 ani împliniți, este cetățean român, are domiciliul pe teritoriul României, un număr de telefon valid și un venit lunar fix dovedibil.

Creditul poate fi accesat de oriunde, online sau telefonic. Se economisește în acest fel timp prețios, pentru că nu se mai pierde timp așteptând să se deschidă sediul, stând la cozi la ghișeu sau alergând după acte. Răspunsul vine în cel mai scurt timp posibil, după analizarea cererii depuse, la fel și banii. Mai mult decât atât, prin intermediul unui serviciu contra cost, un consultant Provident se poate prezenta la domiciliul solicitantului pentru semnarea documentelor, pentru predarea sumei solicitate, dar și pentru ridicarea ratei lunare.

 

0 comentariu

Citeste in continuare