Inul se cultivă din cele mai vechi timpuri, fiind folosit în Egiptul antic și în Asia, unde a jucat un rol important în medicina ayurvedică. Timp de secole, semințele de in au fost apreciate pentru beneficiile miraculoase pe care le aduc sănătății.
În Evul Mediu Timpuriu, Carol cel Mare, fondatorul Imperiului Carolingian, a ordonat supușilor să mănânce semințe de in pentru ca aceștia să își mențină o sănătate de fier. Așadar, nu este de mirare că semințele de in au dobândit numele “Linum usitatissimum”, adică „cel mai util”.
În zilele noastre, semințele de in sunt considerate un super-aliment, după ce mai multe studii științifice au demonstrat proprietățile curative și beneficiile lor pentru sănătate.
Cultivate încă de la începuturile civilizației, semințele de in sunt de două feluri: maro și aurii, ambele fiind la fel de hrănitoare.
Iată 10 beneficii miraculoase pentru sănătate ale semințelor de in
1. Semințele de in conțin mulți nutrienți
O lingură de semințe de in măcinate (7 grame) oferă o cantitate importantă de proteine, fibre și acizi grași omega-3, fiind totodată este o sursă bogată de vitamine și minerale.
O lingură de semințe de in măcinate conține:
- Calorii: 37
- Proteine: 1,3 grame
- Carbohidrați: 2 grame
- Fibre: 1,9 grame
- Grăsimi totale: 3 grame
- Grăsimi saturate: 0,3 grame
- Grăsimi mononesaturate: 0,5 grame
- Grăsimi polinesaturate: 2,0 grame
- Acizi grași Omega-3: 1.597 mg
- Vitamina B1: 8% din DZR (doza zilnică recomandată)
- Vitamina B6: 2% din DZR
- Folat: 2% din DZR
- Calciu: 2% din DZR
- Fier: 2% din DZR
- Magneziu: 7% din DZR
- Fosfor: 4% din DZR
- Potasiu: 2% din DZR
Interesant este că beneficiile pentru sănătate ale semințelor de in sunt atribuite în principal acizilor grași omega-3, fibrelor pe care le conțin și lignanilor care ajută la combaterea cancerului de origine hormonală.
2. Scăderea colesterolului și îmbunătățirea sănătății inimii
Fibrele, fitosterolii și conținutul de omega-3 din semințele de in ajută la stimularea sănătății inimii. Lignanii pe care îi conține protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a altor boli cronice.
Fitosterolii sunt molecule care au o structură similară cu cea a colesterolului, dar ajută la prevenirea absorbției colesterolului în intestin. Alimentele care conțin fitosteroli ajută la reducerea nivelului de LDL sau colesterol „rău” din organism.
În 2010, cercetătorii de la Centrul de Cercetare pentru Nutriție și Wellness al Universității de Stat din Iowa au analizat efectul asupra nivelului de colesterol la bărbații care au consumat cel puțin 3 linguri de semințe de in pe zi, inclusiv cel puțin 150 miligrame de lignani. Bărbații au avut o scădere cu aproape 10% a nivelului colesterolului după 3 luni. Cu toate acestea, nu a avut același efect asupra femeilor.
Uleiurile Omega-3, care se găsesc de obicei la pește, au fost legate de reducerea riscului cardiovascular. Unii cercetători au sugerat că semințele de in ar putea oferi o alternativă la sursele marine de omega 3.
3. Semințele de in sunt bogate în grăsimi Omega-3
Dacă ești vegetarian sau nu mănânci pește, atunci semințele de in reprezintă cea mai bună sursă de grăsimi omega-3. Semințele de in sunt o sursă bogată de acid alfa linoleic (ALA), unul dintre cei doi acizi grași esențiali pe care trebuie să îi obțineți din alimentele pe care le mâncați, întrucât organismul nu le produce.
Studiile au arătat că ALA din semințele de in împiedică depunerea colesterolului în vasele de sânge ale inimii, reduce inflamația în artere și stopează creșterea tumorilor. Alte studii au demonstrat că ALA ajută la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.
4. Semințele de in reduc riscul de cancer
Semințele de in reprezintă o sursă bogată de lignani, care pot reduce riscul de cancer. Lignanii sunt o categorie de compuși vegetali care ajută la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi. Lignanii sunt prezenți în cea mai mare cantitate în semințele de in, deși se pot găsi și în alte semințe, fructe, legume sau cereale integrale. De reținut este faptul că semințele de in conțin de până la 800 de ori mai mulți lignani decât alte alimente vegetale.
Studiile arată că femeile care consumă semințe de in prezintă un risc mai mic de cancer la sân, în special femeile aflate la menopauză. În plus, conform unui studiu canadian care a implicat peste 6.000 de femei, persoanele de sex feminin care mănâncă semințe de in au 18% mai puține șanse de a dezvolta cancer la sân.
Cu toate acestea, și bărbații pot beneficia de consumul de semințe de in. Într-un studiu care a cuprins 15 bărbați, cei care au primit 30 de grame de semințe de in pe zi, în timp ce urmau o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, au prezentat niveluri reduse ale unui marker de cancer de prostată, ceea ce sugerează un risc mai mic de cancer de prostată.
De asemenea, semințele de in au potențialul de a preveni cancerul de colon și de piele. Dovezile rezultate în urma studiilor arată că semințele de in sunt un potențial aliment valoros în lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer.
5. Semințele de in reduc tensiunea arterială
Semințele de in reduc tensiunea arterială și sunt utile în special pentru cei cu tensiune arterială ridicată. Potrivit unui studiu canadian, consumul a 30 de grame de semințe de in zilnic timp de șase luni a scăzut tensiunea arterială sistolică și diastolică cu 10 mm Hg, respectiv 7 mm Hg.
Pentru cei care iau deja medicamente în acest scop, semințele de in au scăzut și mai mult tensiunea arterială.
Mai mult decât atât, conform unei revizuiri care a analizat datele din 11 studii, administrarea de semințe de in zilnic timp de mai mult de trei luni a scăzut tensiunea arterială cu 2 mm Hg. Deși acest lucru poate părea nesemnificativ, o reducere de 2 mm Hg a tensiunii arteriale poate scădea riscul de a muri de accident vascular cerebral cu 10% și de boli de inimă cu 7%.
6. Semințele de in conțin proteine de înaltă calitate
Semințele de in reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale și pot fi o alternativă pentru persoanele care nu consumă carne.
Există un interes din ce în ce mai mare pentru proteina din semințele de in și beneficiile sale pentru sănătate. Proteina de in este bogată în aminoacizi, acid aspartic și acid glutamic.
Numeroase studii de laborator au arătat că proteina din semințe de in a ajutat la îmbunătățirea funcției imunitare, la prevenirea tumorilor și a avut proprietăți anti-fungice.
Dacă intenționați să reduceți consumul de carne, dar vă faceți griji că vă va fi prea foame, semințele de in pot fi răspunsul. De fapt, într-un studiu recent, 21 de adulți au primit o masă de proteine animale sau o masă de proteine vegetale. Studiul nu a găsit nicio diferență în ceea ce privește apetitul, sațietatea sau aportul alimentar notat între cele două mese.
Este posibil ca atât mâncarea ce conține proteine animale, cât și cea cu proteine vegetale să stimuleze activitatea gastro-intestinală pentru a produce senzația de sațietate, fapt ce a condus la un consum redus la următoarea masă.
7. Semințele de in ajută la controlul zahărului din sânge
Semințele de in pot scădea nivelul zahărului din sânge datorită conținutului de fibre insolubile. Ele pot fi un plus benefic la dieta persoanelor cu diabet.
Diabetul de tip 2 este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Această boală se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge, ca urmare a incapacității organismului de a secreta insulina sau a rezistenței la aceasta.
Câteva studii au descoperit că persoanele cu diabet zaharat de tip 2, care au adăugat 10-20 grame de pulbere de in la dieta lor zilnică timp de cel puțin o lună, au înregistrat reduceri de 8-20% în nivelul glicemiei.
Acest efect de scădere a zahărului din sânge se datorează în special conținutului de fibre insolubile din semințele de in. Cercetările au descoperit că fibra insolubilă încetinește eliberarea de zahăr în sânge și reduce zahărul din sânge.
În general, semințele de in pot fi un plus benefic și hrănitor pentru dieta persoanelor cu diabet zaharat.
8. Semințele de in reglează apetitul și ajută la controlul greutății
Dacă aveți tendința de a ciuguli între mese, ar fi indicat să luați în considerare adăugarea de semințe de in în diverse preparate sau băuturi pentru a elimina senzația de foame.
Un studiu a constatat că adăugarea a 2,5 grame de extract de fibre de in măcinate într-o băutură reduce senzația de foame și pofta exagerată de mâncare. Conținutul de fibre solubile din semințele de in încetinește digestia, ceea ce declanșează o serie de hormoni care controlează apetitul și oferă o senzație de sațietate. În consecință, semințele de in ajută la controlul greutății prin suprimarea senzației de foame.
9. Semințele de in au efecte antioxidante, antibacteriene și de regenerare celulară
Semințele de in au un conţinut mare de antioxidanți, în special tipul numit lignani, despre care am menționat anterior. Datorită acestor lignani, seminţele de in au efecte anti-îmbătrânire, de echilibrare hormonală și de regenerare celulară.
Lignanii sunt cunoscuți și pentru proprietățile lor antivirale și antibacteriene, iar consumul de seminţe de in în mod regulat ajută la stimularea sistemului imunitar. În plus, studiile au demonstrat că polifenolii din semințele de in susțin creșterea probioticelor în intestin și pot ajuta la eliminarea candidei din organism.
10. Semințele de in tratează constipația
Semințele de in susţin sănătatea digestivă, ajută la reducerea inflamației și la protejarea mucoasei tractului digestiv. Potrivit unor studii recente, semințele de in sunt benefice pentru persoanele care suferă de boala Crohn și alte afecțiuni digestive. De asemenea, semințele sprijină flora intestinală benefică la persoanele sănătoase.
Seminţele de in sunt foarte bogate în fibre solubile și insolubile, ceea ce înseamnă că sunt utile pentru menținerea activității normale a intestinului. Pentru că ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv datorită calității lor de gel, semințele de in sunt considerate unul dintre cele mai bune remedii naturale împotriva constipației.
Cum se consumă semințele de in:
- Măcinate, semințele de in sunt mai bine digerate de organism și își fac efectul mai repede. Este recomandat să le cumperi întregi și să le macini acasă (cu o râșnită de cafea), chiar înainte de consum, pentru că își pot pierde rapid proprietățile odată transformate în pulbere.
- Dacă preferi să le consumi întregi, este important ca semințele să fie ținute la hidratat într-un pahar cu apă, timp de câteva ore, astfel încât să fie digerate ușor. În caz contrar, organismul le poate elimina întregi, fără să fi absorbit toate substanțele nutritive.
Cazuri în care se recomandă evitarea consumului semințelor de in
Consumul seminţelor de in nu este recomandat:
- femeilor care suferă de cancer de sân sau cancer de col uterin
- persoanelor care urmează un tratament cu aspirină sau cu alte medicamente pentru subţierea sângelui
- persoanele cu colesterol ridicat sau care iau medicamente pentru scăderea colesterolului trebuie să consume cu prudență semințele de in, de preferat la recomandarea medicului.
Tu consumi semințe de in? Dacă da, ce efecte ai observat în îmbunătățirea stării tale de sănătate?