A venit sezonul rece și mai toate discuțiile adulților cu copii se învârt în jurul unui singur subiect: Ce putem face pentru a-i menține sănătoși pe cei mici? Oare chiar le putem întări sistemul imunitar pentru a-i proteja de răceli și gripă?
Răspunsul este complex. Înainte de toate, trebuie stabilit că nu există o baghetă magică care îți poate ține copilul departe de boală și nici o formulă secretă care îi va întări sistemul imunitar. Poți însă să iei câteva măsuri de sănătate care ajută la trecerea cu bine peste sezonul rece. Aceste măsuri includ: alimentația bogată în vitamine, igiena bună a mâinilor, vaccinarea antigripală și odihna.
Atenție la alimentație
Prioritizează alimentația copilului în sezonul rece și ai grijă să mănânce în fiecare zi fructe, legume, proteine și cereale integrale. Gustările dulci trebuie limitate și, pe cât posibil, să fie preparate în casă.
În cazul copiilor cu restricții alimentare, ori care refuză anumite legume/fructe, medicul poate prescrie vitamine sau suplimente care să prevină eventuale carențe în organism. O atenție deosebită trebuie acordată alimentației sugarilor, care au nevoie de lapte praf bebelusi de cea mai buna calitate.
Învață-i să aibă o igienă bună a mâinilor
În timpul sezonului rece, oamenii petrec mai mult timp la interior, ceea ce favorizează răspândirea virușilor. Spălarea mâinilor este cea mai eficientă modalitate de a preveni răspândirea răcelilor, gripei și virușilor. Este esențial ca cel mic să-și spele mâinile după ce a folosit baia, după ce și-a suflat nasul, după ce a atins balustrade, bănci, animale sau obiectele din parc.
La primele semne de răceală, apelează cu încredere la sprayuri sau pastile durere in gat care au în compoziție substanțe cu efect analgezic, antiinflamator sau antiseptic.
Vaccin antigripal
Imunizările ne protejează de tot felul de boli. Consultă medicul pentru a vedea dacă copilul poate fi vaccinat antigripal. Vaccinarea antigripală este recomandată anual tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 6 luni.
Pentru eficiență maximă, vaccinează copilul și întreaga familie la debutul sezonului rece, astfel încât să fie timp suficient după administrarea serului pentru ca organismul să producă anticorpii necesari în lupta cu virusul gripal.
Odihnă din plin!
Un somn odihnitor poate face minuni în sezonul rece. Asigură-te că cei mici se odihnesc suficient pentru a le crește rezistența la viruși și bacterii.
Poți încuraja un somn sănătos limitând timpul petrecut în fața televizorului, tabletei sau telefonului cu aproximativ două ore înainte de ora de culcare.
Folosește umidificatoare în dormitorul copiilor
Aerul rece și uscat poate slăbi rezistența organismului în fața virușilor. Umidificatoarele pe baza de abur previn uscarea pielii și sângerările nazale. Atenție! Dacă este prea multă umezeală în casă există riscul apariției acarienilor si mucegaiului.