Friptura de pui la cuptor reprezintă cea mai simplă, uşor de făcut, care necesită cele mai puţine şi mai uşor de găsit ingrediente şi care este deopotrivă delicioasă şi hrănitoare. Puiul la cuptor prezentat în filmele americane este auriu, uşor rumenit, delicios, suculent şi fără cusur în faţa membrilor familiei sau invitaţilor.
Salvarea gospodinelor: puiul la cuptor
Puiul la cuptor poate fi preparat atât întreg, cât şi pe bucăţi sau pe jumătăţi, atât pentru întreaga familie, cât şi pentru musafiri, atât cu legume sau simplu, umplut sau fără umplutură. Puiul la cuptor este reţeta salvatoare în cazul în care sunt invitaţi mai mulţi musafiri la masă, sau aceştia se prezintă fără a înştiinţa gazdele, se prepară simplu, rapid, fără prea multe drumuri în bucătărie.
Pentru şase porţii de pui la cuptor sunt necesare ingredientele:
- Un pui de minim 2 kilograme;
- Ulei de măsline;
- Sare, piper, lămâie, ierburi proaspete;
- Câţiva căţei de usturoi;
- Boia, cimbru, rozmarin uscat;
- Câţiva cartofi noi şi legume rădacinoase (morcov, ţelină).
Cum se prepară puiul la cuptor
Înainte de toate, se spală puiul, se curăță cu un şerveţel uscat. Se preîncălzeşte cuptorul la 220 grade C şi se pregăteşte un vas termorezist. Se unge puiul cu ulei de măsline sau cu unt, mai ales pe pulpe şi pe piept. Se presara piper şi sare atât la interior, cât şi la exterior, în interior se pun ierburi aromatice, lămâia tăiată felii şi usturoiul. Se leagă pulpele cu sfoară alimentară.
Puiul se pune în vasul termorezistent cu pieptul în sus. Temperatura corpului se scade la 180 de grade şi se lasa puiul pentru o oră, fără a-l deranja. Între timp, se curăță, se spală şi se taie cartofii şi rădacinoasele şi se pun pe lângă pui. Se lăsa ca legumele să se pregătească în linişte la temperatura aceea timp de încă 30-45 de minute, timp în care gospodinele îl scot şi îl ung cu zeama lăsată.
Când este gata, puiul se scoate şi se lasă la răcit.
Ce garnituri sunt potrivite pentru puiul la cuptor?
Puiul la cuptor este perfect cu garnitură de:
- Castraveţi muraţi, gogoşari în oţet sau salată de murături;
- Sărată de varză dulce sau murata;
- Cartofi prăjiţi, copţi (cei din tava în care a fost pregătit puiul), piure sau wedges;
- Pilaf de orez simplu sau cu legume;
- Piure de ţelină sau de sfeclă roşie;
- Hrean la borcan;
- Fasole la tigaie;
- Mazăre;
- Dovlecei pane sau legume la grătar;
- Mâncare de măsline;
- Ardei copţi cu oţet
Iar lista poate continua. Puiul la cuptor este un preparat atât de versatil, încât poate fi “asortat” cu aproape orice fel de garnitură şi poate fi consumat la masa de prânz, dar şi seară. Cu resturile de pui rămase de la masă, se poate prepara un delicios sandviș de tip wrap (shaorma sănătoasă) pentru a doua zi la muncă sau la şcoală sau se poate prepara o porţie de spaghette cu carne de pui ori o tocăniţă de legume.