Dupa cum spun thailandezii, mancarea lor poate fi impartita in 4 categorii. Prima contina mancare populara si alte feluri ”fast-food”, servite adesea pe strada, sau in chiscurile si terasele mici. Thailandezii s-au eliberat de strictetea occidentala care imparte mesele in mic – dejun, pranz si cina, ei mananca pur si simplu cand le este foame. Poti manca pe strada, practic oriunde, in piata, in aglomerarile de la intersectii, langa temple. Bucataria thailandeza este vestita in primul rand prin gustul ei picant si aromat. Cele mai folosite ingrediente sunt chilli, usturoiul şi curry. Puteţi intalni si laptele de nucă de cocos, arahidele si diversele verdeturi aromatice. Dintre felurile de carne se foloseste cel mai mult carnea de porc si de pasare dar si pestele sau fructele de mare.
Printre specialitatile bucatariei locale, se numara supele din crabi, carnea de porc cu vinete, nudle din orez cu carne sau peste si desigur, amestecul de legume pregatit în tigaia tipica Wok. La felurile principale, veti primi aproape intotdeauna salata verde de cruditati, unori cu carne. Unele combinatii pot fi greu de digerat pentru straini: smoothie sarate din fructe, sau condimente picante presarate peste felii de mango. Bucataria thailandeza a fost influentata de-a lungul timpului de cea chinezeasca, cambodgiana si cea din Malaezia. Lemongrass, ghimbir, lapte de cocos, chili si usturoi sunt doar cateva dintre condimentele care dau un gust aparte unei bucatarii aparte: bucataria thailandeza, sau, pe scurt, bucataria thai (daca nu stiati, cuvântul Thai inseamna „liber” in limba thailandeza).
Bucataria thai e cautata la nivel mondial pentru combinatia inedita de dulce, acru, sarat, picant si aromat, atentia pentru detalii si prospetimea ingredientelor. Tocmai de aceea se spune ca nu trebuie sa pleci din Thailanda pana nu gusti urmatoarele: Tom Kha Kai (Pui in supa de cocos), Tom Yum Goong (Supa picanta de creveti), Pad Thai (Noodles prajiti in stil thailandez), Gaeng Daeng (Curry rosu) – servit mereu cu orez fiert, Som Tum (Salata picanta de papaya verde), Poh Pia Tod (Spring Rolls), Inghetata de cocos, Orez lipicios cu mango, Banane prajite si coapte etc.
Prin combinatiile spectaculoase, gustul echilibrat, modul de prezentare si mai ales pentru ca este una dintre cele mai sanatoase din lume, bucataria thailandeza se afla in topul multor gurmanzi, de pretutindeni. Romanii nu fac exceptie, prin urmare iata o lista a restaurantelor cu specific thailandez sau care au si bucatarie thailandeza din Bucuresti.
Kunnai – Strada Copilului (zona 1 Mai); Preparate populare din bucataria thailandeza. Meniul include supele Tom Yam și Tom Kha Gai, spring rolls vegetariene clasice, satay de pui (Satay Gai), dar și preparate mai speciale, asa numitele “Signature Dishes”, sau Mhok Pla- dorada preparata la grătar si apoi la cuptor cu multe condimente, servită pe un pat de vegetale condimentate si cu un sos foarte iute alături, ori Choo Chee Goong Yai – creveti cu lapte de cocos, pasta de curry rosu si ardei iute.
Pad Thai – Bvd. Decebal; Bucatarie thailandeza, japoneza si indiana; Meniul include gustoase preparate cu specific asiatic.
Tuk Tuk – Str.Putul lui Zamfir nr.15, Dorobanti; Bucatarie thailandeza; Meniul include curry cu pulpa de rata, spice green curry, platou mare mixed starter plate pentru 2 persoane, cu sos de alune , diverse vinuri la pahar, plus bere.
Noodle Bar by Tuk Tuk – Str. Radu Beller nr 3 – Piata Dorobanti; Bucatarie thailandeza, vietnameza, asiatica; Vegetarian Friendly; Dupa cum arata si numele, meniul include supe cu „taiteii” asiatici – noodles.
Inspirago – Bld. Alexandru Ioan Cuza 5A,; Bucatarie thailandeza, internationala, americana; Meniul este variat si are specificul bucatariei mentionate.
Ready to Box Chopstix Cotroceni – Bvd. General Vasile Milea 4; Bucatarie thailandeza, chineza, asiatica; Vegetarian Friendly; Meniul include si combo meniu, supe, aperitive, noodles, salate, orez s.a.