Încă din anii ’60, România avea o vastă flotă de pescuit la mare adâncime, cu zeci de nave care navigau pe oceanele lumii aducând înapoi în țară macrou, sardine, cod și hering. Un personal puternic de 6.000 de oameni lucra pe aceste nave. Tot în acea perioadă, România exploata în jur de 90 la sută din cele 500.000 de hectare de suprafață de apă, în scop piscicol, la care s-au adăugat 76.000 de kilometri de râuri, precum și 1.075 de kilometri pe fluviul Dunărea. Peștii recoltați pe râurile interioare anual s-au ridicat la peste 150.000 de tone, la care s-au adăugat 150 de mii de tone de pește cu apă sărată. O mare parte din această producție s-a vândut în stare proaspătă, dar s-au asigurat și cantități mari fabricilor de conserve de pește din Galați, Tulcea, Sulina și Constanța din estul României. Astfel, consumul intern de pește a fost asigurat, în timp ce aproximativ 100 de mii de tone au fost exportate în fiecare an. După 30 de ani de la Revoluție, producția de pește a României a scăzut la mai puțin de unsprezece tone pe an, ceea ce reprezintă 8% din consumul său, deși România se mândrește cu cea mai mare rețea hidrografică a UE cu peste 8.000 de kilometri de râuri, inclusiv Dunăre, precum și acces la oceane, prin Marea Neagră. România a recoltat mult mai mult pește din apele sale înainte de Al Doilea Război Mondial. În jurul anilor 1920 și 1930, România avea undeva în jur de 1.800.000 de hectare de suprafață. Obișnuiam să fim numărul unu din Europa la capitolul piscicol. Cu toate acestea, odată cu apariția comunismului, apele au fost drenate și apoi au fost folosite pentru agricultură. Nevoia de pește a țării a fost mult mai mare în timpul comunismului, situată la aproximativ 8-10 kilograme, dar o mare parte a acesteia provenea din pescuitul pe mare.
Bun…Dacă vă întrebați de ce a trebuit să citiți cum stă țara noastră la capitolul piscicol, aflați că abordăm un capitol interesant al HORECA: restaurantele cu profil pescăresc din București. Introducerea ce a fost făcută își are rostul ei: așa am aflat de unde avem pește în restaurante…Adică preponderent nu din România. Somonul și macroul sunt favoritele românilor – așa spun statisticile. Un studiu din 2016 dezvăluia că românii sunt interesați de fructele de mare, iar ceea ce iubesc cel mai mult românii sunt creveții, midiile și caracatițele. De-a lungul timpului, restaurantele pescărești au cucerit lumea. Practic nu există loc din lume unde să nu existe asemenea restaurante. Chiar și în București deși, cu un consum anual de doar 7 kg de pește pe cap de locuitor, România se afla mult sub media Uniunii Europene. Statistic, un european consumă cel puțin 24 de kg de pește pe an. Dacă specificul românesc predomină ca opțiune pentru majoritatea consumatorilor români, există unii dintre acești consumatori care preferă restaurantele cu profil pescăresc. Dacă ești în căutare de așa ceva prin București, iată câteva propuneri.
1. Restaurant Mesogios Seafood Primăverii
Se află pe str. Hele;teului 30, Primăverii. Profil: Restaurant pescăresc, bucătărie mediteraneeană, bucătărie grecească. A fost votat cel mai bun restaurant de peste și fructe de mare din București și e prezent atât în topul mâncărurilor – cu o rețetă specială de creveți în unt și usturoi, cât și în renumitul top Gault&Millau. Te invită să îți alegi produsele proaspete direct din vitrină, pentru a fi gătite exact așa cum îți dorești. Mesogios înseamnă mediteranean în limba greacă veche, mai exact, “ceea ce se află între pământuri”. Meniul este inspirat și de fructele de mare, alese chiar din piețele de pește grecești.
2. Restaurant Resto Aperto
Se află pe Calea Vitan 55-59. E un restaurant pescăresc recomandat de ieșit cu prietenii, sau cu copiii, cu terasă. E totodată și pizzerie, lounge cafenea, are și bucătărie italiană. Acest restaurant reprezintă, de fapt, un mix-concept între modern-minimalist și tradiția gastronomică italiană. Acest restaurant reprezintă creația fondatorului Salad Box – Dan Isai, împreună cu proprietarii grupului Sterling Cruise. Se spune despre Resto Aperto că reprezintă new direction în ceea ce privește HORECA, deoarece se folosește de tehnologie în ceea ce privește procesul gastronomic.
3. Restaurant Bucătăria Lu’ Pește
Se află pe str. Nerva Traian 2, zona Timpuri Noi, în cadrul Berăriei Centrale. La Berăria Centrală găsești restaurantele Texas BBQ, La Jar BBQ și Bucătăria Lu’ Pește. Profil: Restaurant pescăresc, bucătărie americană, bucătărie mediteraneană, bucătărie internațională. E un „punct fierbinte” al Bucureștiului, care oferă experiențe culinare deosebit de diverse, după cum ați observat. Bucătăria Lu’ Pește care se află aici, în acest…complex gastronomic, și livrează acasă sau la birou.
4. Restaurant Fish House
Se află în Calea Floreasca 91-111. Restaurant pescăresc, bucătărie mediteraneană. La Fish House te poți bucura de unele din cele mai bune preparate cu specific mediteranean. Restaurantul are o poveste interesantă, pe lângă faptul că este considerat unul dintre cele mai fine restaurante de pește din București. Povestea e așa: după ce și-a pus primul șorț de bucătar la doar 14 ani și după ce și-a demonstrat talentul culinar în diverse restaurante, Zoran s-a mutat pentru prima dată la București în 2012, în funcția de șef șef al unuia dintre restaurantele de top ale orașului. De atunci a continuat să preia bucătăriile unora dintre cele mai bune restaurante din oraș, fermecând chiar și cea mai exigentă clientelă. Chiar înainte de cofondarea Fish House, Zoki (Zoki s-a născut în Rijeka, un oraș de coastă din nordul Croației) a petrecut câteva luni antrenându-se în bucătăriile unora dintre cele mai bune restaurante Michelin de 2 stele din Londra. După ce au văzut dedicația și talentul lui Zoran de-a lungul anilor lor lungi de prietenie, Vik Salic și Jan van Groningen au decis să se alăture aventurii Fish House în 2017.
5. Restaurant Pescăria Dorobanților
Se află pe Intrarea Tudor Ștefan 23, Dorobanți. Profil: Restaurant pescăresc, bucătărie românească, bucătărie mediteraneană, bucătărie urbană. Aici, filele rețetarului din anul 1962 adună laolaltă preparate cu gust și tradiție. Acestea sunt gătite de fiecare dată cu multă dragoste, sunt presărate cu prietenie și garnisite cu multă voie bună! Cu un cadru intim, Pescăria Dorobanților seamănă mai mult cu un restaurant liniștit dintr-un sat de pescari, decât cu un restaurant situat în unul dintre cele mai moderne cartiere din București. Servirea unei varietăți mari de pește și fructe de mare provenite din apele românești reprezintă o alegere excelentă dacă nu plecați din București în Delta Dunării. De asemenea, acesta este cel mai bun loc din oraș pentru a încerca storceagul sau storceac- ciorbă pescărească originară din Deltă.
6. Restaurant EMTE
Se află în Calea Floreasca 77. Profil: Restaurant pecăresc, bucătărie americană, bucătărie italiană, bucătărie vegană, bucătărie urbană. Că design, EMTE amintește de localurile din Berlin – pereți nevaruiti, mobilier din piele și metal, becuri îmbrăcate în fier forjat. La toate astea se adaugă o bucătărie plăcută, muzică în surdină și plante. Senzarie de metropolă post-industrială din Europa de Vest. Faptul că e situat în zona Floreasca constituie un avantaj, deoarece această zonă a devenit rapid centrul de gravitație socială pentru persoanele care s-au săturat de zona Lipscani – respectiv Centrul Vechi.
7. Restaurant Biutiful by the Lake
Se află în Șoseaua Nordului 3, Herăstrău. Profil: Restaurant pescăresc, bucătărie mediteraneană, bucătărie grecească. Aflată pe malul Herastrăului, această terasă plutitoare reprezintă versiunea mai “de vară” a barului deja clasic din Centrul Vechi al Bucureștiului. Deschis numai vara, Biutiful “lângă lac” aduce senzația că ești atât pe litoral, cât și în oraș (cum de fapt și ești, dar parcă simți briza mării în nări) . E, de fapt, unul dintre locurile care dau un pic de viață aglomerării urbane a Capitalei cu care ne-am obișnuit deja. Un loc potrivit pentru relaxare cu prietenii, în jurul unor varietăți de fructe de mare, sau a altor feluri de mâncare din bogatul meniu…biutiful.
8.Restaurant Poesia
Se află în Aviatorilor 76, Primăverii. Profil: Restaurant pescăresc, bucătărie mediteraneană. Aici echipa de bucătari testează și creează zilnic arome speciale, într-un meniu conturat cu multă pasiune, ce cuprinde un melanj delicious de ingrediente și condimente specific mediteraneene, de cea mai bună calitate. Meniul Poesia adună peste 70 de preparate, preponderent pe bază de pește și fructe de mare, dar și carne, gătite proaspăt în fiecare zi. Mai pe larg, restaurantul Poesia este cel mai mare restaurant italian din București, situat în nordul orașului, în apropierea Parcului Herăstrău, are un ambient deosebit, deoarece este înconjurat de copaci și flori și aici sunt folosite cele mai bune ingrediente alimentare pentru a oferi cea mai bună mâncare italiană din oraș. În meniu puteți găsi pește, mâncare de mare, friptură, rață.
9. Restaurant – Taverna La Zavat
Se află în Popa Nan 16, Iancului. Profil: Restaurant pescăresc, bucătărie mediteraneană, bucătărie grecească. Aici încă de la intrare te întâmpină ambianța de tavernă grecească, cu mese și scaune masive, mătuite – o atmosferă care te face să te gândești la Insula Corfu, de exemplu. Bucureștenii merg deseori aici să mănânce pește, deoarece cei de aici cumpără pește proaspăt din Grecia la fiecare 2-3 zile. Atmosfera este prietenoasă, mâncarea bună, prețurile sunt considerate decente – cei care vorbesc despre el pe net recomandând acest restaurant iubitorilor de pește.
10. Ristorante Il Calcio BTT
Se află în Șos.Nordului 7-9, Herăstrău. Profil: Restaurant pescăresc, bucătărie italiană, bucătărie mediteraneană, bucătărie americană. Restaurantul are o capacitate de 250 de locuri dispusă astfel: terasă situată pe malul lacului Herăstrău /80 locuri, salonul de fumători /100 locuri , salon nefumători /70 locuri. Se pot organiza: private party , business meeting , etc. Va puteți delecta cu muzică live de joi până sâmbătă începând cu orele 21 până la orele 03. Această locație este considerată una dintre cele mai bune pe care le puteți găsi în București, deosebit de plăcută în timpul verii. Există două părți ale acestui restaurant, una este lounge-ul direct pe pontoane și cealaltă se află direct peste el pe uscat. Ambele au aceeași bucătărie, dar lounge-ul are o parte de restaurant și o parte de lounge. În timpul zilei este locația mai frumoasă, deoarece vei experimenta direct lacul. Restaurantul este des recomandat de către cei care au fost aici, pentru calitățile sale ce implică factorii calitate, ambianță și locație.