India duce cu gandul la Bollywood, la dansuri exotice si sari-uri colorate. La fel de fabuloasa este si bucataria acestei tari: fierbinte si condimentata. Bucataria indiana reflecta diversitatea acestei tari, iar fiecare fel de mancare e considerat o explozie de placere. Fiecare din cele 7 teritorii care o compun au propriile traditii, cultura si mancare si e ciudat ca multa lume crede ca singurul lucru care defineste bucataria indiana este curry. Acesta e doar unul din condimentele si aromele care dau savoare felurilor de mancare indiene. Fiecare regiune in parte are amestecul ei specific de mirodenii si retete secrete pe care nu le vei gasi in alte parti, iar singurul lucru comun este folosirea lor din belsug in bucatarie.
Indienii sunt mari gurmanzi si isi venereaza mancarea, care joaca un rol important in cultura lor. In India festivalurile sunt adevarate spectacole cu mancare, pentru ca fiecare dintre sarbatori are feluri dedicate, in timp ce altele sunt complet interzise. Mancarea are importanta cuvenita, iar mesele indienilor, chiar si cele zilnice, sunt compuse din 2-3 feluri de mancare cu pui sau peste, garnituri variate cu orez, muraturi si un desert. Sa pregatesti si sa imparti mancarea cu oaspetii tai e semnul suprem de ospitalitate in India.
Bucataria indiana este considerata la fel de faimoasa precum cea franceza si la fel de raspandita precum cea chineza. Notele sale distincte sunt date de condimentele pentru care India a fost apreciata de catre toti colonistii. Candva ierburile si mirodeniile de aici se vindeau pe bani grei in pietele lumii si nici acum nu sunt cele mai accesibile. Pe unele le-au adaptat usor toate bucatariile lumii: scortisoara sau cuisoarele, dar altele sunt trecute si acum la categoria mirodeniilor exotice: sofranul de india, cardamonul sau chimionul. Tocmai de aceea aceasta bucatarie are multi fani in lume, iar Romania nu face exceptie.
Tocmai de aceea va propunem o lista a restaurantelor indiene care pot fi gasite in Bucuresti.
Agra Palace – Aleea Alexandru Moruzzi Voievod 78; Bucatarie indiana; Are la parter salonul pentru nefumatori de aproximativ 40 locuri, iar la etajul 1 exista pe langa salonul pentru fumatori si un salon intim pentru petreceri sau discutii de pana la 10-12 persoane; Meniul include peste 120 de feluri de mancare, mancarea imbinand o gama larga de note de la condimente deosebite indiene pana la tente de fistic sau caju.
Barka Saffron – Strada Aviator Sanatescu 1; Bucataria reprezinta aici un un mix de specific indian, tailandez, african si sud-american intr-o atmosfera boema; Meniul contine aproape toate mancarurile clasice ale bucatariei indiene si tailandeze, la care se adauga si feluri sud-americane sau de inspiratie africana. La aperitive se recomanda Gashtwala Samosa – piramide foietaj umplute cu carne de miel si legume.
Karishma – Strada Iancu Capitanu 36; Bucatarie indiana; Meniul contine doar preparate indiene, aperitive vegetariene si non-vegetariene, mancare vegetariana indiana, miel si pui preparat dupa bucataria indiana, paine traditionala, orez si deserturi specifice.
Taj – Calea 13 Septembrie 127-131; Bucatarie indiana; Meniul include papadums (painici subtiri si crocante), raita (un sos racoritor din iaurt cu rosii, castraveti si chimion), sosuri pe baza de iaurt, dulceata de mango, supa de linte (Dal Shorba), Tamatar Ka Shorba – o supa bogata cu rosii, ghimbir si smantana, rulada de pui, pateuri vegetariene cu mazare si cartofi, Pyaz Bhaji – chiftelute de ceapa s.a.
Haveli – Strada Episcopul Radu 3; Bucatarie indiana, asiatica, pakistaneza; Vegetarian Friendly; Meniul include orez si naan – painea traditionala indiana, tandoori mix grill – format din mai multe sortimente de kebap si onion bhaji, ceapa tocata data prin faina de naut si apoi prajita, vegetable Somosa- foietaj indian prajit cu umplutura de legume, panner tikka -branza de casa cu ceapa si ardei facuta la cuptor sau chicken tikka – bucati de pui marinate in iaurt si facute la cuptor. Cafeluri principale de mancare puteti incerca feluri vegetariene, feluri de mancare din pui sau miel, ca la orice restaurant clasic indian. Este recomandat in mod special puiul cu curry.
Krishna Cafe – Bvd. Mihail Kogalniceanu 17; Bucatarie indiana, Middle Eastern Meals; Meniul include lunch, dinner, drinks si bineinteles cafea!
Berestroika Beer Revolution – Aleea Cauzasi; Specific: Indian, Brew Pub Bar, International European, Eastern European, Central European, Romanian; Vegetarian Friendly; Meniu axat pe Lunch, Dinner, Drinks, Brunch.