Probleme cu somnul? Iată care pot fi cauzele

by Redactia B24FUN
Probleme cu somnul

Insomnia reprezintă o tulburare frecventă a somnului care poate afecta nu doar intervalul de timp necesar pentru a adormi, ci și menținerea neîntreruptă a somnului pe parcursul unei nopți. Acest lucru se traduce prin posibilitatea de a te simți foarte obosit chiar și atunci după ce te trezești. Insomnia afectează nu numai nivelul general de energie al organismului, ci și starea generală resimțită, performanța la locul de muncă și calitatea vieții.

La un moment dat, mulți adulți se confruntă cu insomnia de scurtă durată (acută), care poate dura de la câteva zile la două-trei săptămâni. De obicei, este rezultatul stresului sau al unui eveniment traumatizant. Totuși, unele persoane suferă de insomnie pe termen lung (cronică), care durează o lună sau chiar mai mult. Insomnia poate fi, de asemenea, cauzată de diferite afecțiuni medicale sau chiar de o medicamentație specifică.

Descoperă câteva dintre principalele cauze ale problemelor cu somnul!

1.      Stresul

Stresul reprezintă una dintre principalele cauze ale apariției problemelor cu somnul. Insomnia poate fi cauzată de faptul că treci printr-o perioadă mult prea dificilă, traumatizantă, care ridică probleme de ordin personal, familial sau chiar social. Din păcate, este foarte greu să gestionezi stresul, iar principala modalitate prin care o poți face este să-ți canalizezi atenția spre altceva, cum ar fi activitatea fizică sau alte lucruri, care îți aduc satisfacție, din viața ta.

2.      Sforăitul

Este foarte greu să-ți dai seama că sforăi, mai ales dacă dormi singur. În general, aproape toți adulții sforăie, frecvent sau doar ocazional. Sforăitul este cauzat de faptul că aerul, atunci când trece prin orificiile nazale, duce la vibrația țesuturilor de la acest nivel. Multe persoane care sforăie suferă și de apnee în timpul somnului, care pot interfera serios cu posibilitatea de a dormi profund, fără a fi te trezi pe parcursul nopții.

3.      Stimulii excesivi

Din acest punct de vedere, este vorba despre faptul că stimulii vizuali și auditivi reprezintă principalii inamici ai unui somn profund, de calitate. În primul rând, lumina artificială sau naturală inhibă secreția hormonului responsabil de inducerea somnului – melatonina. Stimulii auditivi provoacă, în general, disconfort, deoarece fac ca membrana timpanului să vibreze: foarte puține persoane pot adormi în condiții de zgomote puternice, deranjante.

4.      Mâncatul excesiv

O altă variabilă pe care ar trebui să o iei în considerare este posibilitatea de a avea un comportament greșit în ceea ce privește alimentația. Nu este recomandat să ai mese abundente, greoaie, cu cel puțin două ore înainte de a te băga în pat. Procesul de digestie poate interfera cu apariția somnului, îngreunând instalarea acestuia. De asemenea, consumul de cofeină, băuturi carbogazoase și fumatul inhibă secreția melatoninei, a cărei secreție este necesară.

Foarte multe persoane se confruntă cu astfel de probleme. Identificarea lor este destul de complicată, pentru că, în cele din urmă, fiecare este o individualitate biologică și reacționează diferit la acțiunea diferiților stimuli. Totuși, probleme precum sforăitul, stresul, mâncatul excesiv, au repercursiuni nu doar asupra calității somnului, ci și asupra capacității de a adormi la, fără probleme, la timp.

0 comentariu

Citeste in continuare