Pisica ta tremură? Cauze și ce trebuie făcut

by Redactia B24FUN

Atunci când ne confruntăm cu o pisică ce tremură, este normal să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu ea și dacă este normal să o facă în anumite situații. În general, putem spune că acesta este un semn că ceva nu este în regulă. Tremuratul la pisici poate fi cauzat de o serie de factori, atât emoționali (stres sau anxietate), cât și fizici (slăbiciune musculară, oboseală fizică sau boală). Cu toate acestea, el nu poate fi analizat în mod izolat și trebuie investigate și alte simptome.

Unele tipuri de tremurături sunt ușor de eliminat, cum ar fi cele cauzate de frig sau de foame. Altele pot indica boli grave, cum ar fi probleme neurologice sau infecții. Cel mai important lucru este să cauți ajutor atunci când animalul nu are o stare de sănătate bună, consultând un medic veterinar cât mai curând posibil. 

Durerea

Ce înseamnă când o pisică tremură? Există mai multe cauze care stau la baza acestui simptom, iar durerea este una dintre cele mai frecvente. Durerea poate declanșa tulburări majore de sănătate la pisici, deoarece apare odată cu procesele fiziopatologice care implică mecanisme precum eliberarea de adrenalină, creșterea glicemiei și alte procese care generează senzația de durere. Toate aceste substanțe eliberate în fluxul sanguin pot provoca tremurături în tot corpul animalului, motiv pentru care este frecvent să vedem o pisică tremurând de durere.

Dacă pisica ta tremură atunci când o mângâi, trebuie să fii conștient că este posibil să atingi o zonă care doare, așa că trebuie să cauți alte semne de durere și să mergi la veterinar cu toate informațiile. De obicei, pisicile își manifestă durerea într-un mod diferit față de câini. În timp ce câinii vocalizează, pisicile se ascund. Unele animale pot manifesta durerea prin schimbări de comportament, cum ar fi apatia, pierderea poftei de mâncare, izolarea, lingerea excesivă a zonei rănite, reducerea comportamentului de igienă și creșterea agresivității. În plus, unele pisici prezintă expresii faciale precum încruntarea și ochii îngustați. Ele pot rămâne ghemuite, cu labele băgate sub bărbie. 

Ce trebuie să faci?

În acest caz, o vizită la o clinica veterinara este esențială, deoarece aceasta va trebui să găsească cauza durerii și să o trateze. Ar putea fi vorba de o traumă, o infecție sau altceva.

Frigul

În ciuda faptului că sunt blănoase, pisicile simt frigul la fel ca și noi. Atunci când sunt treze, ele caută locuri mai calde pentru a se adăposti. Cu toate acestea, în timpul somnului, ele pot simți frig și pot să nu se trezească imediat, așa că putem vedea pisica tremurând de frig ca o formă de apărare a organismului.

Ce trebuie să faci?

Cu siguranță, dacă frigul este cauza frisoanelor pisicii tale, va trebui să îi oferi un loc cald și confortabil pentru a se odihni, precum și pături în locurile de odihnă. Pe de altă parte, este posibil ca rasele fără păr să aibă nevoie de haine călduroase pentru a rezista temperaturilor scăzute pe parcursul zilei.

Deși aceasta este cea mai frecventă cauză, există și alte motive pentru care o pisică tremură atunci când doarme.

Hipoglicemie

Este posibil ca pisica ta să tremure din cauza hipoglicemiei, care nu este altceva decât un nivel scăzut de zahăr în sânge. Această afecțiune se poate datora unei boli sau pur și simplu pentru că pisica nu a mâncat de mult timp. În cazul în care se datorează nemâncatului, tremurul se poate rezolva cu ușurință prin hrănirea pisicii. În cazul unor boli, cum ar fi diabetul, animalul trebuie tratat corect și cât mai repede posibil.

În cazul unei hipoglicemii ușoare, pisica va prezenta anxietate, tremurături și slăbiciune, dar atunci când glicemia scade dramatic sau rapid, apar semne mai grave, cum ar fi convulsii, comă și moarte. La pisoi, hipoglicemia poate fi foarte gravă și poate duce la moarte. Prin urmare, fii atent cu pisicuțele foarte tinere și verifică dacă sunt alăptate la o frecvență corectă.

Ce trebuie să faci?

Tratamentul poate varia în funcție de cauză. În cazurile mai ușoare poate fi posibilă remedierea prin hrănirea corespunzătoare, dozată în mai multe reprize pe parcursul zilei. Cu toate acestea, în cazurile mai grave, poate fi necesară chiar spitalizarea pisicii pentru a i se administra lichide intravenoase, pe lângă alte tratamente. 

Frică sau stres

Oricine a dus vreodată o pisică la veterinar cunoaște prea bine frisoanele care pot apărea din cauza fricii. În timpul unei situații stresante, organismul eliberează adrenalină, care activează diverse mecanisme de apărare, acționând direct asupra fibrelor musculare și determinând contracția mușchilor. Această tensiune musculară involuntară este una dintre cauzele tremurului, motiv pentru care găsim pisica tremurând de frică.

Ce trebuie să faci?

Cel mai important lucru este să găsești cauza fricii pisicii. Dacă este vorba de vizita la veterinar, poți încerca să lucrezi la relaxare în modalitatea de transport, astfel încât în timpul călătoriei pisica să fie mai calmă. Cu toate acestea, există multe alte motive care pot provoca frica la un pisoi.

Pe lângă aceste cauze, există și altele precum bolile neuromusculare, intoxicațiile, febra și spasmele musculare, așa că dacă observi acest simptom la animalul tău, nu ezita să vizitezi un medic veterinar pentru a primi un diagnostic și cel mai bun tratament.

0 comentariu

Citeste in continuare