Cu experiențe de neuitat care vă așteaptă în toată țara, Turcia este destinația turistică cu cele mai spectaculoase oferte și țara care găzduiește cu multă ospitalitate sutele de milioane de călători care o vizitează anual. Puțini sunt însă cei care știu că Turcia este leagănul creștinismului, pe teritoriul său propagându-se ideile și convingerile creștine încă de acum două mii de ani. Multe miracole despre care astăzi aflăm din legende și povești pe care le credem simple ficțiuni chiar au avut loc în realitate pe acest vast teritoriu, fiind un motiv în plus pentru români să își facă încă de pe acum planurile de vacanță cu destinația Turcia.
Aflat la distanță de doar 650 de kilometri de granița cu România, vechea capitală a Imperiului Otoman – Istanbul este una dintre cele mai populare destinații de weekend sau de vacanță pentru foarte mulți români. Dincolo de foarte cunoscutele atracții ale singurului oraș din lume întins pe două continente (Marele Bazar, Hagia Sofia, Moscheea Albastră, Palatele Topkapi și Dolmabahce, plimbările nocturne pe Bosfor, Turnul Galata etc), urmele istoriei și ale spiritualității se regăsesc în Istanbul în fiecare piatră pe care vei călca, pentru că pe ea s-au înălțat cândva două mari imperii – Bizantin și Otoman – și două mari religii – creștinismul și islamul, care au coexistat secole la rând.
Unul dintre cele mai colorate dar și cele mai vechi cartiere din Istanbul este Balat – Fener, cunoscut românilor pentru că aici veneau pretendenții medievali ai tronul țărilor române să fie numiți domnitori într-o perioadă istorică tulbure cunoscută și sub numele de Perioada Fanariotă. Situat în interiorul faimoaselor ziduri ale orașului din secolul al V-lea din Istanbul, cartierul găzduiește stiluri arhitecturale autentice încă din secolul al XIII-lea. Aici se află Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, o biserică ce adăpostește numeroase relicve creștinte, mozaicuri, icoane și obiecte de mobilier de foarte mare valoare artistică și istorică. Cea mai atrăgătoare parte a bisericii este catapeteasma sa din lemn sculptată bogat, care a fost restaurată și aurită din belșug în 1994. Pe peretele de sud din dreapta catapetesmei, o icoană din mozaic din secolul al XI-lea o înfățișează pe Fecioara Maria ținând în brațe pe Pruncul Hristos.
Hagia Sofia este o destinație foarte cunoscută și vizitată din centrul Istanbulului, dar puțini știu însă că lângă ea, în subteranele unei alte biserici construite de împăratul Justinian se află un obiectiv turistic de neratat – Bazilica Cisternă, recent redeschisă după îndelungi lucrări de restaurare și consolidare. Bazilica Cisternă este cea mai mare structură subterană de stocare a apei din Istanbul care a supraviețuit. Cisterna este situată pe primul deal al orașului, la sud-vest de Hagia Sofia și este un adevărat Templu al Apelor. Rezervorul stoca apa adusă de la 20 de kilomeri distanță pentru palatul imperial, clădirile din jur și grădinile lui iar după cucerirea orașului în 1453, rezervorul a furnizat apă pentru Palatul Topkapı, unde au locuit sultanii otomani. Toți marii oficiali care au vizitat orașul au trecut și prin această monumentală construcție subterană, printre ei numărându-se Președintele Americii Bill Clinton, fostul Prim Ministru al Italiei Lamberto Dini, al Suediei Göran Persson sau al Austriei Thomas Klestil.
Dacă vă găndiți să vă petreceti vacanța de vară pe coasta Antalyei, acolo unde cresc cele mai gustoase portocale din lume, e bine să vă rezervați timp și pentru a vizita locul de unde au plecat legendele lui Moș Nicolae. Acest personaj care deschide sezonul sărbătorilor de iarnă a existat în realitate, iar povestea prefacerii sale în simbolul universal al generozității – cunoscut în cultura occidentală drept “Santa Claus” – e demnă de un scenariu de serial Netflix. Moș Nicolae a existat în realitate, el conducând biserica creștină din Myra Lichiei – la aproximativ 200 de kilometri de orașul Antalya și rămânând consemnat în istorie drept Sfântul Nicolae. Prima sa minune a fost chiar un dar de nuntă pe care acest om l-a oferit unei familii sărace ale carei fete nu se puteau căsători fără nicio avere. Dar, în loc să intre pe ușă cu sacul de bani, Sfântul Nicolae a evitat să fie văzut, fiind nu doar foarte generos ci și extrem de modest, așa că a ales să intre pe hornul casei. Această imagine a traversat sute de ani de imaginație, până când a devenit probabil cea mai populară descriere a sărbătorilor de iarnă în persoana lui Santa Claus. O statuie a lui Santa Claus se regăsește în curtea Bazilicii din Demre pe care ar fi util să o vizitați vara viitoare dacă veți călători în Antalya, pentru a vă afla aproape de cel mai îndrăgit personaj creștin întipărit în memoria copiilor din toate timpurile și toate culturile.
Orașul antic Myra mai este renumit în special pentru mormintele din stâncă din perioada liciană, teatrul din perioada romană. Ruinele de astăzi sunt teatrul de pe partea de sud a acropolei și mormintele din stâncă de pe ambele părți. Conform cercetărilor, în afară de zidurile din perioada romană, care sunt destul de intacte astăzi, este posibil să se găsească vestigii de zid elenistic pe și în jurul dealului Acropolei.
Nu vă opriți însă aici, călătorind spre vest veți ajunge în orașul Patara, unde s-a născut Sfântul Nicolae, o importantă comunitate antică ale cărei vestigii veghează încă de pe colinele ce se deschid în mare. Patara este unul dintre cele mai vechi orașe din Lycia. Orașul antic Patara a fost excavat din 1988 și este unul de mare importanță nu numai pentru valorile sale arheologice și istorice, ci și pentru că este una dintre rarele plaje unde țestoasele mediteraneene Caretta-Carettas și-au depus ouăle de milioane de ani. Numele orașului este menționat chiar și în textele hitite din secolul al XIII-lea î.Hr. În timp ce piesele ceramice găsite în Acropola Tepecik conțin trăsături ale epocii mijlocii a bronzului, toporul de piatră datând din pre-epoca fierului, dezgropat pe versanții versantului estic al orașului Tepecik arată cât de veche este istoria lui Patara.
Dacă veți continua călătoria spre vest, ajungeți la Xanthos, a cărui istorie datează din 3000 î.Hr. Orașul a fost cel mai mare centru administrativ și capitală a Liciei din Antichitate. Letoon, care a fost inclus în Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în 1988 cu Xanthos, este unul dintre cele mai importante centre religioase ale acestei perioade. Xanthos, unde a trăit Sarpedon – care l-a încurajat pe prințul Hector în timpul războiului troian cu o poezie – este situat la est de granița provincială Muğla-Antalya, separată de pârâul Eșen, în granițele Antalya, lângă orașul Kınık. Letoon, pe de altă parte, se află în districtul Seydikemer din Muğla, la patru sau cinci kilometri vest de Xanthos.
Xanthos și Letoon se numără printre elementele importante ale patrimoniului mondial în ceea ce privește valorile arheologice pe care le conțin. În aceste așezări, care sunt situate remarcabil de aproape una de cealaltă, există inscripții în piatră pe care pot fi văzute cele mai lungi și mai importante texte în limba liciană.
Întorcându-vă spre salba de stațiuni turistice pe de coasta regiunii Antalya, veți ajunge la concluzia că marea, soarele, istoria, natura și spiritualitatea continuă să coexiste într-un mod armonios. Antalya este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume și, desigur, există sute de motive pentru acest lucru. Cei care iubesc marea, nisipul și soarele și cei care doresc să se piardă în natură pot găsi zeci de opțiuni în Antalya, cu o coastă de 640 de kilometri care se întinde de la vest la est pe coasta Mediteranei și Munții Toros care înconjoară orașul paralel cu coasta. Orașul găzduiește, de asemenea, unele dintre cele mai ecologice plaje din lume, ocupând locul 1 în lume la nivel de oraș, cu 213 plaje cu steag albastru. Iată cel puțin tot atâtea motive să vă planificați următoarea vacanță în ținutul miracolelor. Orice veți alege să faceți, să vedeți, să experimentați sau să cunoașteți în Turcia vă va îmbogăți cultural, spiritual și uman.