Probabil că ai primit și tu, de-a lungul timpului, sfaturi legate de grădinărit. Unele mai bune, altele mai puțin bune. Ideea e că nu trebuie să iei de bune toate părerile pe care le primești. Grădinamax demontează cele mai frecvente mituri în ale grădinăritului, astfel încât tu să te bucuri de cele mai bune rezultate.
Așadar, pe măsură ce vei lucra la grădina ta, nu va mai trebui să te gândești dacă practicile adoptate sunt într-adevăr eficiente sau nu. Iată așadar, cele mai comune mituri și adevărul pe care ar trebui să îl cunoști.
Mit: dacă o plantă este nefericită, atunci trebuie hrănită
Adevăr:
Hrănirea unei plante ce nu suferă din cauza carențelor de nutrienți va duce la un stres adițional pentru plantă. Îngrășămintele se aplică plantelor ce cresc în sol sărac și plantelor ce prezintă semne că ar suferi din lipsa unui nutrient. În general, atunci când o plantă suferă sau este stresată, acest lucru nu se întâmplă din lipsa hranei.
Solul prea compactat, căldura, sarea, plantarea făcută greșit și amplasarea în zone nepotrivite sunt, de cele mai multe ori, vinovații ce duc la stresarea unei plante. De aceea, este important să elimini factorii legați de mediu, înainte să decizi dacă planta este cu adevărat lipsită de hrană. Atunci când sunt fertilizate, plantele stresate irosesc energie ce ar putea fi folosită pentru dezvoltarea rădăcinilor, îndepărtarea organismelor ce declanșează boli sau apărarea împotriva insectelor.
Mit: picăturile de apă de pe frunze vor acționa ca o lupă sub acțiunea razelor de soare, iar frunzele se vor arde.
Adevăr:
Razele de soare difuzate nu sunt atât de puternice să cauzeze arsuri. Dacă ar fi fost adevărat că picăturile de apă ard frunze, fermierii ar suferi pierderi masive după fiecare ploaie serioasă de pe timpul zilei. De fapt, specialiștii în îngrijirea gazonului, spre exemplu, îl răcoresc pe timpul zilelor călduroase prin pulverizarea de apă. Iar asta se fac în timpul celor mai calde ore ale zilei.
În general, cel mai bun moment al zilei pentru udarea grădinii este dimineața devreme datorită faptului că apa provenită de la rețea are o presiune mai bună, evaporarea are loc într-un ritm mai lent, iar posibilitatea de dezvoltarea a bolilor la nivelul frunzelor, datorită umezelii crescute, scade considerabil. Dar, dacă nu ai de ales, udarea la mijlocul zilei nu îți va afecta plantele.
Mit: folosește nisip pentru a afâna solul tare, lutos
Adevăr:
Nu este nimic mai rău decât să adaugi nisip la solul lutos, pentru că vei obține un mix și mai tare, precum mortarul de construcții. Mai bine adaugi compost pentru a afâna solurile tari. Compostul are o compoziție mai lejeră și, pe lângă asta, îmbogățește compoziția solului cu nutrienți. Nisipul poate îmbunătăți calitățile unui sol lutos, dar trebuie adăugat până devine compusul mineral preponderent al solului. Dar în acest punct nu mai avem de-a face cu sol lutos, ci cu sol nisipos.
Mit: când vine vorba de îngrășământ și pesticide, dacă puțin e bine, dublu e și mai bine
Adevăr:
O măsurare precisă a acestor materiale este crucială pentru sănătatea plantelor tale. Dacă în gătit poți intensifica o rețetă prin adăugarea în plus a unui condiment, acest lucru nu se poate aplica și în grădinărit. Îngrășămintele pot ridica nivelul de sare din sol până în punctul în care aceasta devine toxică și arde rădăcinile și împiedică dezvoltarea plantelor.
Pesticidele, când sunt folosite prea mult, pot avea, de asemenea, efecte negative asupra plantelor prin arderea frunzelor sau creșterea toxicității la nivelul solului. Produsele pentru grădinărit, atât cele organice cât și cele sintetice, sunt testate în detaliu pe parcursul fazelor de cercetare și producție, astfel încât să ofere rezultate bune și sigure. De aceea, utilizarea dozei recomandate este cea mai bună practică.
Tu ce păreri ai despre aceste mituri? Ai căzut în capcana vreunuia? Grădinamax a oferit toate detaliile ce te vor ajuta să ai grijă mai bine de grădina ta, astfel încât să te bucuri de roade.