Nimic pe lume nu e mai frumos decat sa concurezi sub culorile tarii tale. Sa cuceresti un titlu mondial si mai ales olimpic este apogeul carierei unui sportiv de performanta. Insa la fel de bine este si sa te umpli de bani dupa castigarea unei medalii de aur. Astazi va prezentam premiile ce li se acorda sportivilor de aur din toata lumea, de la sume imense in bani cash la pizza pe viata sau… propria statie de benzina!
Cat valoreaza o medalie?
Cand ne gandim la valoarea unei medalii trebuie sa gandim la doua lucruri diferite pentru a ne face o idee reala despre valoarea unei medalii castigate de un atlet. Primul este cel mai simplu: este vorba de suma pe care o primesc din partea tarilor lor pentru performanta obtinuta. Desi Comitetul International Olimpic nu ofera premii in bani castigatorilor de la Jocurilor Olimpice, multe tari si teritorii ofera stimulente sportivilor lor pentru a se intoarce acasa cu aurul. Pe de alta parte multe companii private acorda in afara de bani alte obiecte sau servicii, de la masini pana la mancare pentru restul vietii. Așa cum sportivii primesc recompense pentru performanțele lor, și în lumea pariurilor există beneficii atractive pentru cei care caută oportunități. Promoțiile fără depunere sunt un exemplu excelent de stimulente care îți pot oferi un avantaj similar unei medalii de aur, fără a fi nevoie să investești bani la început.
Apropo de sume cash, iata o lista care va da o idee despre banii pe care acestia ii primesc din partea tarilor pe care le reprezinta. Lista a fost publicata saptamana aceasta de CNBC si arata diferentele destul de mari intre tari pentru castigarea unei medalii (sumele sunt afisate in dolari).
Hong Kong 768.000 (Aur) 384.000 (Argint) 192.000 (Bronz)
Singapore 745.000 (aur) 373.000 (argint) 186.000 (bronz)
Israel 271.000 (aur) 216.000 (argint) 135.000 (bronz)
Republica Kazahstan 250.000 (aur) 150.000 (argint) 75.000 (bronz)
Malaezia 216.000 (aur) 65.000 (argint) 22.000 (bronz)
Spania 102.000 (aur) 52.000 (argint) 33.000 (bronz)
Franța 87.000 (aur) 43.000 (argint) 22.000 (bronz)
Statele Unite 38.000 (Aur) 23.000 (Argint) 15.000 (Bronz)
Japonia 32.000 (aur) 13.000 (argint) 6.000 (bronz)
Germania 22.000 (aur) 16.000 (argint) 11.000 (bronz)
Australia 13.000 (aur) 10.000 (argint) 7.000 (bronz)
Surprinde astfel sumele extrem de scazute ce le primesc reprezentantii unor super puteri ca USA, Germania sau Japonia, ce se afla in coada acestui clasament. Pe de alta parte castigare unei medalii te poate ajuta cu ceva ce este imposibil sa cumperi cu bani… scutirea de armata ce e obligatorie pentru toata lumea in Coreea de Sud.
Indiferent de culoarea metalului, castigatorul primeste o scutire de 18 luni de la serviciul militar obligatoriu pe care toti barbatii trebuie sa il efectueze inainte de varsta de 28 de ani.
In plus, medaliatii cu aur au de asemenea, optiunea de a primi o pensie lunara pe viata de un milion de woni sau o suma fixa de 67,2 milioane de woni.
Premii bizare: la vaci pana la o statie de benzina
Cu siguranta ca nici un sportiv, cat de dezinteresat ar fi de partea materiala, nu refuza banii, masinile sau casele. Insa ce se intampla in unele tari, cand ne referim la premii este de-a dreptul socant.
Bere gratuita pe viata pentru echipa de curling din Norvegia
In 2018, dupa ce echipa de curling a Norvegiei a participat la Jocurile Olimpice de Iarna de la Pyeongchang, unul dintre jucatori, Thomas Ulsrud, a primit un premiu mai putin obisnuit: bere gratuita pe viata. Acest premiu a venit din partea unui lant de pub-uri din Norvegia si a fost oferit drept recunoastere pentru popularitatea echipei, dar si pentru stilul neconventional si amuzant al acestora. Echipa era deja cunoscuta pentru faptul ca purta pantaloni cu modele colorate si neobisnuite, ceea ce le-a adus multa atentie si admiratie.
Trecerea prin… zidurile orasului – Grecia Antica
In Grecia Antica, castigatorii Jocurilor Olimpice erau tratati cu respect deosebit. Una dintre cele mai simbolice recompense era dreptul de a trece prin zidurile orasului atunci cand se intorceau acasa.
Acest gest avea o semnificatie profunda: orasele grecesti erau inconjurate de ziduri pentru a le proteja de invazii, iar faptul ca un sportiv putea intra prin ziduri (adica se daramau temporar o parte din ele) simboliza ca un campion olimpic era o aparare mai puternica pentru cetate decat zidurile de piatra. Aceasta era o onoare extraordinara care reflecta statutul de erou pe care il aveau castigatorii in ochii concetatenilor lor.
De asemenea, in unele orase, castigatorii olimpici primeau mancare gratuita pe viata si locuri de cinste la teatru. Un exemplu concret este al atletului Miltiades, care a primit acest tip de onoare dupa ce a castigat Jocurile Olimpice in jurul anului 500 i.Hr.
Terenuri si vite in Africa
In unele culturi, premiile pentru sportivii de succes includeau bunuri materiale ciudate. De exemplu, in anumite regiuni din Africa, medalistii olimpici au primit vite sau terenuri. Acest lucru nu era doar un semn de bogatie, dar avea si o semnificatie culturala puternica, deoarece a detine vite erau considerate un simbol al statutului social.
Propria statie de benzina in China
Dupa Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, unii campioni chinezi au primit premii ciudate, printre care s-a numarat si o statie de benzina proprie. Un astfel de premiu i-a fost acordat sportivei Guo Jingjing, campioana la sarituri in apa. Aceasta a primit o statie de benzina din partea unei companii de profil din tara sa, ca simbol al succesului sau si al sprijinului pentru cariera viitoare si restul vietii.
Pizza pe viata pentru un campion american
In 2018, dupa ce Shaun White a castigat medalia de aur la snowboard la Jocurile Olimpice de Iarna, un lant de pizzerii din Statele Unite i-a oferit pizza gratuita pe viata. Shaun White, un personaj deja extrem de popular, a fost incantat de acest premiu, iar gestul a fost privit ca o miscare de marketing foarte inspirata din partea companiei respective.