Top 10 Obiective turistice de vizitat în Viena

by anca
Top 10 Obiective turistice de vizitat in Viena

Capitala Austriei și unul dintre cele mai vizitate orașe ale Europei, Viena datorează o mare parte din farmecul și istoria sa bogată locației sale splendide pe malul Dunării.

Timp de secole, Viena a reprezentat poarta de acces între vestul și estul Europei, fiind nucleul Imperiului Habsburgic. Viena continuă să atragă vizitatori datorită monumentelor istorice, colecțiilor de artă fabuloase, palatelor strălucitoare și datorită moștenirii muzicale de excepție, care încă persistă în sălile de concerte și de operă.

Cu o inconfundabilă atmosferă cosmopolită, Viena păstrează un farmec deosebit, accentuat de arhitectura veche, faimoasele trăsuri de cai (fiaker), precum și numeroasele terase unde poți savura celebrele produse de patiserie vieneze.

Dacă sunteți în căutarea unor locuri interesante de vizitat în Viena, veți avea o mulțime de opțiuni în acest oraș elegant.

Top 10 Obiective turistice de vizitat în Viena

1. Palatul și grădinile Schonbrunn

Palatul Schonbrunn a fost construit în secolul al XVII-lea și merită vizitat nu numai pentru arhitectura sa magnifică, ci și pentru locul splendid în care este amplasat. Cu siguranță una dintre cele mai importante atracții turistice din Viena, Palatul Schonbrunn cuprinde peste 1.441 de camere și apartamente.

Construit de Habsburgi ca un palat de vânătoare, Schonbrunn a fost transformat ulterior în reședința de vară a Casei de Habsburg din ordinul împărătesei Maria Tereza, care l-a reamenajat în stil rococo.

După căderea monarhiei în 1918, nou-înființata Republica Austria a devenit proprietarul Palatului Schonbrunn și a conservat camerele, iar palatul a devenit muzeu.

Parcul și grădinile Schonbrunn reprezintă un alt obiectiv turistic obligatoriu, fiind incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Parcul, cu priveliștile sale superbe și somptuoasele grădini baroce, poate fi vizitat gratuit, deși va trebui să plătiți pentru a intra în labirint și în unele clădiri alăturate.

În grădină veți putea admira 32 de sculpturi, care reprezintă diferite zeități, Fântâna Soarelui, o grădină zoologică și o seră cu palmieri.

Numele Schönbrunn înseamnă fântână frumoasă, deoarece aici se afla o fântână arteziană cu apă potabilă.

Dacă sunteți însoțiți de copii, puteți vizita Muzeul Copiilor, unde îi puteți admira pe micuți îmbrăcați în prinț sau prințesă.

Palatul si gradinile Schonbrunn Viena

Palatul Schonbrunn

Palatul Schonbrunn Viena

Palatul Schonbrunn – interior

2. Opera de Stat din Viena

Unul dintre cele mai mari și mai frumoase teatre din lume, Opera de Stat din Viena a găzduit mulți compozitori, dirijori, soliști și dansatori de seamă. Spectacolele de operă și de balet sunt organizate de cel puțin 300 de ori pe an, pentru a face față cerințelor vienezilor, care sunt pasionați de muzică încă din anul 1625, când a avut loc primul spectacol de operă la curtea din Viena.

Opera de Stat din Viena a fost construită în 1869 și se remarcă prin stilul renascentist timpuriu francez. Principalele atracții din interiorul operei includ o scară grandioasă care duce la primul etaj, foaierul Schwind și superba cameră a ceaiului, decorată cu tapițerii valoroase.

Capabilă să găzduiască un public de 2.211 de persoane alături de 110 muzicieni, Opera de Stat găzduiește și Orchestra Filarmonicii din Viena.

Turiștii beneficiază de vizite ghidate în limba engleză.

Adresa: Strada Opernring nr. 2, Viena

Opera de Stat din Viena

3. Palatul Hofburg și Școala Spaniolă de Călărie

Timp de șase secole, Palatul Hofburg a fost reședința oficială a Habsburgilor. Începând cu anul 1275, palatul a devenit reședința fiecărui conducător austriac, iar în prezent este sediul oficial al președintelui austriac. Hofburg poate fi considerat cel mai important palat vienez din punct de vedere istoric.

Acest complex este format din numeroase clădiri care reflectă diverse perioade, inclusiv înfloririle arhitecturale din mișcările gotice, renascentiste, baroce și rococo. Complexul acoperă 240.000 de metri pătrați și include 18 grupuri de clădiri, inclusiv 19 curți și 2.600 de camere.

Principalele sale atracții sunt apartamentele imperiale, Muzeul Sisi, Colecția de Argint, Capela Imperială, Biblioteca Națională și Tezaurul Hofburg, care cuprinde o colecție impresionantă de artefacte. În fiecare duminică, la Capela Regală, corul vienez de băieți asigură acompaniament muzical pentru slujbele bisericești.

Tot în interiorul complexului Hofburg se află Școala Spaniolă de Călărie. Datând din vremea împăratului Maximilian al II-lea, superba școală de călărit a fost înființată după ce domnitorul a adus faimoșii cai albi lipițani curtenilor săi, în anul 1562. Lipițanii sunt considerați balerinii din lumea cailor, fiind faimoși în toată lumea pentru grația cu care execută mișcări complicate de dresaj.

Astăzi, școala este una dintre atracțiile de top ale Vienei, încântând publicul cu spectacole ecvestre fabuloase ce se desfășoară pe terenul Palatului Hofburg, unde se află încă din 1735. Biletele pentru spectacole se vând repede, așadar asigurați-vă că rezervați în avans.

Adresa: Strada Michaelerkuppel nr. 1010, Viena

Palatul Hofburg Viena

Palatul Hofburg

Scoala Spaniola de Calarie Viena

Școala Spaniolă de Călărie

4. Muzeul de Istorie Naturală din Viena

Celebru pentru sala mare a dinozaurilor și pentru cea mai mare expoziție de meteoriți din lume, Muzeul de Istorie Naturală din Viena este un loc fascinant și merită cu siguranță vizitat. Colecția de meteoriți include meteoritul Tissint de pe Marte, care a căzut în Maroc în anul 2011.

Cele 39 de săli de expoziții explorează subiecte interesante precum originile oamenilor și evoluția culturii umane din timpurile preistorice. Una dintre cele mai rare comori ale muzeului este așa-numita Venus din Willendorf, o figurină din ceramică ce datează din perioada cuprinsă între 28.000 î.Hr. și 25.000 î.Hr. și care simbolizează fertilitatea.

În cadrul Muzeului de Istorie Naturală veți putea admira un schelet de dinozaur Diplodocus, plus animale dispărute sau specimene de plante de acum 200 de milioane de ani. Alături de fosile rare, aici veți găsi și un cristal uriaș de topaz ce cântărește 117 kg.

O îmbunătățire modernă adăugată muzeului este planetariul digital, care oferă proiecții superbe pe cupola clădirii.

Adresa: Maria Theresien Platz, Burgring, Viena

Muzeul de Istorie Naturala din Viena

Muzeul de Istorie Naturală din Viena

Venus din Willendorf

Venus din Willendorf datează din perioada 28.000 î.Hr.

5. Catedrala Sfântul Ștefan

Cel mai important edificiu gotic din Viena și totodată catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice încă din 1722, Catedrala Sfântul Ștefan se află în centrul istoric al Vienei. Biserica originală în stil romanic din secolul al XII-lea a fost înlocuită în secolul al XIII-lea, iar rămășițele sunt poarta masivă și Turnurile Heathen.

Următoarea reconstrucție în stil gotic a avut loc în secolul al XIV-lea, odată cu adăugarea corului și a capelelor Sf. Eligius, Sf. Tirna și Sf. Ecaterina, în timp ce faimosul Turn de Sud de 137 metri înălțime a fost adăugat secolul al XV-lea. Îmbunătățirile și construcțiile ulterioare au urmat în secolele XVII – XIX, iar întreaga structură a fost reconstruită după Al Doilea Război Mondial.

Punctele de atracție includ urcarea celor 343 de trepte pentru a admira priveliștile spectaculoase și Turnul de Nord, care găzduiește masivul Pummerin Bell (un clopot de dimensiuni impresionante). Alte locuri ce merită vizitate la Catedrala Sfântul Ștefan sunt catacombele din secolul al XIV-lea și Tezaurul Catedralei, care conține multe dintre cele mai importante artefacte ale catedralei.

Adresa: Stephansplatz nr. 3, Viena

Catedrala Sfantul Stefan Viena

Catedrala Sfântul Ștefan

Catedrala Sfântul Ștefan Viena

Catedrala Sfântul Ștefan – interior

6. Primăria din Viena

Primăria din Viena este o impresionantă clădire neogotică care servește ca centru administrativ al orașului. Remarcabil pentru dimensiunea sa – ocupă aproape 14.000 de metri pătrați – această clădire atractivă a fost finalizată în anul 1883.

În partea superioară a turnului înalt de 98 de metri se află o figură de fier, iar curtea cu arcadă din centrul clădirii este cea mai mare dintre cele șapte curți și este folosită pentru concertele populare ce se desfășoară în timpul verii.

Punctele de atracție ale unui tur al clădirii includ Schmidt Halle, intrarea dedicată trăsurilor în trecut, și cele două scări mari ce duc către Sala Adunărilor. Alte atracții incluse în tur sunt camerele Heraldice, Camera Senatului (remarcabilă pentru plafonul decorat cu frunze de aur și uriașul candelabru în stil Art Nouveau) și sala de recepție a primarului.

Adresa: Friedrich-Schmidt-Platz nr. 1, Viena

Primaria din Viena

7. Parcul Prater și roata uriașă

O vizită la Parcul Prater, un imens parc natural situat între Dunăre și Canalul Dunării, este ca o incursiune într-o altă lume. Acoperind o suprafață totală de 13.000 de kilometri pătrați, acest vast parc – cândva un teren de vânătoare regal – a fost mult timp una dintre cele mai populare zone de recreere din Viena.

Aici veți găsi o mulțime de modalități de a vă distra, de la plimbări în parcurile tematice de modă veche, până la dansuri. Există chiar și un parc de dinozauri pentru copii.

Una dintre principalele atracții ale parcului este faimoasa roată uriașă, care oferă o priveliște impresionantă asupra Vienei încă din 1896. Alte repere ale parcului includ Monumentul Prater Ziehrer, o statuie imensă a compozitorului CM Ziehrer construită în 1960, Muzeul Prater care documentează istoria parcului, un planetariu, dar și calea ferată în miniatură a trenului cu aburi care traversează o linie de patru kilometri în apropierea bulevardului principal.

În vastul Parc Prater există suficient spațiu pentru echitație, înot în piscina stadionului, fotbal, ciclism și tenis. De asemenea, merită vizitat Parcul Dunării (Donaupark) din apropiere, un spațiu deschis care adăpostește o cale ferată distractivă în miniatură, un lac artificial (Lacul Iris) și un teatru.

Adresa: 1020 Viena

Parcul Prater si roata uriasa Viena

8. Palatul Belvedere

Printre cele mai populare atracții din Viena se numără Palatul Belvedere, alcătuit din două splendide clădiri baroce: Belvedere de Jos (Unteres) și Belvedere de Sus (Oberes). Punctele de atracție ale Palatului Superior includ Sala de la Parter, cu statuile sale remarcabile și Scara Ceremonială, cu o mulțime de fresce. Merită văzută și Marble Hall, o sală uimitoare cu două etaje, cu numeroase sculpturi de epocă, picturi și fresce.

Palatul de jos are, de asemenea, o sală de marmură, care se remarcă prin bogata frescă de tavan, precum și o galerie de marmură construită pentru a adăposti o colecție de statui istorice.

Alte clădiri notabile includ Palatul de Iarnă, o clădire barocă ce a adăpostit odată trezoreria curții, grajdurile palatului și grădinile și fântânile Belvedere care leagă cele două palate. Galeria Belvedere este un muzeu de artă din palat, cunoscut pentru colecțiile sale extinse, care includ o serie bogată de sculpturi și tablouri din secolele XII – XVI. Tot aici veți putea admira tabloul The Kiss, considerat o capodoperă a artei moderne timpurii, care a fost pictat de artistul simbolist austriac Gustav Klimt.

Adresa: Prinz Eugen Strasse 27, A-1037 Viena

Palatul Belvedere

9. Muzeul de Istorie a Artei din Viena

Muzeul de Istorie a Artei din Viena este găzduit într-o clădire magnifică creată special pentru a prezenta colecțiile extraordinare de artă ale familiei regale habsburgice.

Colecția superbă de artă olandeză oferă cea mai mare serie de lucrări ale pictorului flamand Pieter Bruegel cel Bătrân, inclusiv capodopera Turnul din Babel. Tot aici puteți admira tablouri de Raphael, Tițian, Bellini, Caravaggio și Vermeer, plus portrete realizate de Diego Velazquez.

Specialitățile muzeului sunt Renașterea italiană târzie, barocul și pictura flamandă, dar prezintă și colecții impresionante de artă greacă și romană clasică, alături de colecții egiptene.

Muzeul are vedere către piața publică Maria-Theresien-Platz, unde se află marele monument dedicat împărătesei Maria Tereza. Statuia a fost comandată de Franz Joseph I și a fost inaugurată în anul 1887. Acest monument masiv o înfățișează pe împărăteasă pe tronul său, în timp ce este înconjurată de personaje importante, inclusiv generali aflați la călărie. Alte sculpturi din piața publică prezintă figuri ilustre din domeniile politicii, economiei și artelor, inclusiv Haydn, Gluck și Mozart.

Adresa: Maria-Theresien-Platz, Burgring, Viena

Muzeul de Istorie a Artei din Viena

10. Biserica Sfântul Carol (Karlskirche)

Karlskirche sau Biserica Sfântul Carol rămâne cea mai importantă clădire religioasă barocă din Viena și are o istorie interesantă. În anul 1713, Viena a fost lovită de ciumă, iar Împăratul Carol al VI-lea a promis că va construi o biserică dacă Viena va scăpa de această boală cumplită. În 1715, rugăciunile împăratului au fost ascultate, iar construcția bisericii a fost finalizată în anul 1737.

Dedicată Sfântului Carlo Borromeo, care este invocat în perioadele de ciumă, biserica este încununată de o magnifică cupolă de 72 de metri și este renumită pentru cele două coloane triumfale înalte de 33 de metri, care au fost inspirate de Columna lui Traian din Roma. Alte puncte de atracție includ frescele fabuloase ale Sfintei Cecilia.

Biserica Sfântul Carol combină elemente arhitecturale din Grecia antică, Roma și din barocul contemporan vienez (domul și turnurile). Forma bisericii nu a mai fost reprodusă niciodată, fiind considerată o veritabilă curiozitate arhitecturală.

Adresa: Kreuzherrengasse nr. 1, Viena

Biserica Sfantul Carol Viena

Tu ai vizitat Viena? Ce obiective turistice te-au impresionat?

0 comentariu

Citeste in continuare