Top 10 obiective turistice în Londra

by elena

Londra, capitala Regatului Unit, se află printre cele mai vechi și cosmopolite orașe ale lumii. De departe cea mai mare metropolă a Marii Britanii, este și centrul economic și cultural al țării. Londra este situată în sud-estul Angliei, pe malul râului Tamisa. În fotografiile din satelit, metropola poate fi văzută cum este așezată compact, într-o centură verde de teren deschis, cu autostrada principală (autostrada M25) filetată în jurul acesteia la o rază de aproximativ 20 de mile (30 km) de centrul orașului. Limitele sale fizice corespund mai mult sau mai puțin limitelor administrative și statistice. Orașele istorice Kent, Hertfordshire și Essex se extind în zona de dincolo de actualele zone administrative cu aceleași nume.

„Londra” reprezintă un nume străvechi, atestat deja în primul secol d.Hr., de obicei sub forma latinizată Londinium. Există, spre exemplu, tablete romane scrise de mână recuperate în oraș provenind din 65 / 70-80 d.H. includ cuvântul Londinio (” la Londra „). De-a lungul anilor, numele a atras multe explicații mitice. Cea mai timpurie apare în Historia Regum Britanniae a lui Geoffrey din Monmouth, scrisă în jurul anului 1136. Acesta spune că numele provine de la un presupus rege Lud, care ar fi preluat orașul și l-a numit Kaerlud. Analizele științifice moderne ale numelui trebuie să țină seama de originile diferitelor forme găsite în surse timpurii latine (de obicei Londinium), engleză veche (de obicei Lunden) și galeză (de obicei Llundein), cu referire la evoluțiile cunoscute de-a lungul timpului ale sunetelor în acele limbi diferite. O explicație proeminentă a fost argumentul din 1998 al lui Richard Coates potrivit căruia numele derivat din pre-celticul lowonida, însemnând „râu prea larg pentru a cădea”. Coates a sugerat că acesta a fost un nume dat unei părți a Tamisei.  „Londra” este uneori scrisă informal „LDN”.

Înainte de a bifa pe lista dumneavoastră top 10 obiective de vizitat, să aflăm totuși câte ceva despre orașul în care veți porni să… vânați aceste obiective turistice!

Orașul Londra

Orașul Londra

Londra este un oraș aglomerat, dar este bine să știți că există o mulțime de parcuri pentru a vă relaxa. Cel mai mare și mai cunoscut este Hyde Park, care este plin de lacuri și fântâni și este locul unde veți găsi faimosul „Speakers Corner” – locul unde oamenii vin să-și spună părerea cu privire la toate subiectele artzătoare și nu numai, în fiecare duminică dimineața. Se mai spune despre Londra că e unul dintre cele mai bune orașe din lume pentru cumpărături. Unele dintre cele mai cunoscute străzi pentru cumpărături în Londra sunt Carnaby Street, Regent Street și Oxford Street. Celebrul magazin Harrods poate fi găsit în Knightsbridge, în timp ce târgurile pot fi găsite în zona Camden Town. De asemenea, metropola londoneză are și niște cartiere foarte frumoase. Cum ar fi, spre exemplu, Notting Hill – extrem de popular din filmul cu același nume din 1999. Londra este adesea clasată în topul celor mai scumpe orașe din lume, iar un lucru este sigur: veți avea nevoie de mulți bani dacă doriți să trăiți bine în capitala Regatului Unit. Cele mai scumpe cartiere din oraș sunt considerate Kensington, Chelsea, Knightsbridge și Notting Hill. Prețul mediu al unei case din Kensington, de exemplu, poate atinge suma de 1,7 milioane de lire sterline. Ca un fapt inedit, există mai mult de 10.000 de vulpi care trăiesc în oraș. Londonezii nu apreciază foarte mult vulpile, care sunt considerate o problemă, deoarece sunt văzute frecvent în cartiere și în curțile caselor, iar acesta ar putea fi unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri legate de Londra. Se spune că sunt atât de multe lucruri de făcut în Londra! Mai ales că este locul perfect pentru a fi vizitat tot anul, evenimentele sezoniere urmând unul după altul. Clima din capitală este una dintre cele mai blânde din Marea Britanie, dar vremea londoneză poate fi destul de imprevizibilă. Primăvara și vara sunt perfecte pentru a vă bucura de aer liber în unul dintre numeroasele parcuri minunate sau pentru a vă delecta cu o băutură la soare la un bar situat on the roof.

Fiind unul dintre cele mai multiculturale orașe din lume, s-ar putea să nu fie unul dintre cele mai surprinzătoare lucruri faptul că în acest oraș sunt vorbite o multitudine de limbi străine (cel mai mare grup etnic sunt indienii britanici, care reprezintă aproximativ 6% din populația totală). Nu este de mirare că Londra este una dintre cele mai importante destinații turistice din lume, atrăgând peste 15 milioane de vizitatori în fiecare an. Capitala Marii Britanii este un centru de artă și divertisment vibrant (teatrele sale sunt mereu ocupate), iar ascensiunea țării continuă pe acest plan. Londra oferă, de asemenea, una dintre cele mai mari concentrații ale atracțiilor culturale ale planetei. De la palate regale până la muzee și biserici, de la statui și până la site-urile londoneze, poți să te alegi tot timpul cu lucruri unice de văzut și de făcut. Un bonus suplimentar este faptul că multe dintre cele mai populare locuri de vizitat sunt gratuite. Una dintre uimitoarele atracții londoneze, această galerie de artă modernă și contemporană de excepție este găzduită în stația Bankside, renovată creativ, la sud de podul Mileniului. O sinteză de artă modernă și design de industrial puternic îl reprezintă galeria Tate Modern – care a avut un succes extraordinar la masele largi, atât prin colecțiile permanente gratuite, cât și prin expozițiile temporare.

1. Palatul Buckingham

Palatul Buckingham - Schimbarea gărzii

Una dintre cele mai emblematice clădiri ale Marii Britanii, Palatul Buckingham este, de asemenea, scena celei mai populare afișări de pompă și circumstanțe din Londra: schimbarea gărzii regale. Atrăgând mulțimea de la 11:30 dimineață în fiecare sezon, această ceremonie are loc și la Palatul Sf. James. Palatul Buckingham a fost construit în 1837 și a fost reședința din Londra a Familiei Regale de la venirea Reginei Victoria pe tron. La ocazii speciale, Regina și membrii Familiei Regale pot apărea chiar pe balconul central. Unul dintre cele mai bune moduri de a vizita palatul este de a experimenta un ceai tradițional după-amiază și un tur de 4 ore la Palatul Buckingham (care cuprinde și schimbarea gărzii). Acest tur este un mod foarte eficient de a vedea multe într-o perioadă scurtă de timp, plus că întreaga experiență va fi mai plăcută și relevantă pentru vizitatorii care vin aici pentru prima dată. Astăzi, Palatul Buckingham este majoritar  elementul central al monarhiei constituționale a Regatului Unit, care servește ca locul de desfășurare al multor evenimente și ceremonii regale. Peste 50.000 de persoane vizitează Palatul în fiecare an ca oaspeți la banchete, prânzuri, mese, recepții și petreceri în grădină. Majestatea Sa deține, de asemenea, audiențe săptămânale cu premierul și primește ambasadorii străini nou-numiți la Palatul Buckingham.

Pe tot parcursul anului au loc recepții la Palat pentru a recunoaște activitatea industriei, guvernului, organizațiilor de caritate, sportului, Commonwealth-ului și a mai multor domenii. De exemplu, în 2013, Regina a găzduit o recepție pentru a sărbători Commonwealth-ul, Tineretul și Educația, la care au participat 350 de invitați din instituții academice din întreaga lume.

2. Turnul Londrei și Tower Bridge

Turnul Londrei și Tower Bridge

De la închisoare la palat, magnificul Turn din Londra a îndeplinit multe roluri diferite de-a lungul secolelor. Una dintre cele mai emblematice structuri britanice, acest spectaculos patrimoniu mondial oferă ore de fascinație vizitatorilor curioși în legătură cu bogata istorie a țării – până la urmă, o mare parte din aceasta s-a întâmplat aici. În interior se află Linia Regilor din secolul al XVII-lea, cu remarcabilele armuri regale. Alte repere includ faimoasa expoziție de bijuterii a coroanei, Beefeaters, Royal Mint și exponate despre execuțiile care au avut loc. Tower Bridge se află adiacent și e unul dintre cele mai cunoscute repere din Londra. Pentru cea mai bună utilizare a timpului dvs., în special în timpul aglomeratului sezon de vara, cumpărați biletul de intrare Tower of London. Aici, la Turnul Londrei, se pot viziona și filme documentare – inclusiv un film color foarte rar cu secvențe de la încoronarea Majestatii Sale Regina Elisabeta a II-a. Nu în ultimul rând aici poate fi admirată o „minunăție de bijuterie”: Coroana Imperiala ce este purtata la deschiderea sesiunilor Parlamentului. Plus că aici se găsește și cel mai mare diamant din lume aflat pe sceptrul Suveranei: Cullinan I.

3. Muzeul britanic

Muzeul Britanuc - Vedere generală

Afișând una dintre cele mai frumoase colecții de antichități din lume, Muzeul Britanic conține peste 13 milioane de artefacte din lumea antică. Cu obiecte neprețuite din Asiria, Babilonia, China, Europa și din alte părți, este greu de știut de unde să începeți. Însă majoritatea turiștilor se îndreaptă în primul rând către cele mai cunoscute exponate ale muzeului: controversatele Elgin Marbles din Partenon, Piatra Rosetta, mumiile egiptene și spectaculosul tezaur de argint roman din secolul al IV-lea, cunoscut sub numele de comoara Mildenhall. Când Muzeul Britanic s-a deschis în 1753 a fost primul muzeu public național din lume gratuit (așa cum este în continuare), deschis tuturor „persoanelor studioase și curioase”. Conține o colecție uluitoare de peste 8 milioane de obiecte care intrunesc un portret interconectat la culturile lumii. Nu degeaba se spune că acest muzeu cumulează lunga tradiție britanică. De asemenea se mai spune că ai putea să petreci săptămâni aici!

4. Big Ben și Cladirea Parlamentului

Big Ben și Clădirea Parlamentului

Nimic nu definește Londra mai puternic decât turnul de 318 de metri care adăpostește ceasul uriaș și clopotul sau răsunător cunoscut sub numele de Big Ben. Este un reper la fel de iconic ca Tower Bridge. Big Ben este cunoscut în întreaga lume, se întinde de-a lungul Tamisei, acolo unde se află Clădirea Parlamentului Marii Britanii. Tururile din clădirile parlamentului oferă o șansă unică de a vedea dezbateri în timp real și discuții politice vii. Big Ben servește drept unul dintre cele mai iubite și emblematice repere din Londra. Construit în onoarea Reginei Victoria la mijlocul secolului al XIX-lea, ceasul încă sună la fiecare cincisprezece minute, menținând londonezii punctuali până în ziua de azi!

5. Galeria Națională

Galeria Națională din Londra - Vedere de ansamblu

Clasându-se printre cele mai importante muzee de artă din lume, Galeria Națională din Londra reprezintă o viziune aproape completă asupra picturii europene din 1260 până în 1920. Cele mai mari atuuri ale muzeului se află în colecțiile sale de maeștri olandezi și școli italiene din secolele XV și XVI. Printre punctele sale principale se numără un desen (schița preliminară) al Madonei cu copilul de Leonardo da Vinci,  Venus și Marte al lui Botticelli, Floarea-soarelui de van Gogh și multe altele. Când intrați aici, personalul de securitate inspectează gențile, rucsacurile și alte obiecte personale aduse în clădire. De aceea vă este recomandat să acordați timp suplimentar pentru verificările de securitate la intrare.

6. Piața Trafalgar

Piața Trafalgar din Londra

Piața Trafalgar a fost construită pentru a a comemora victoria lui Nelson asupra francezilor și spaniolilor la Trafalgar, în 1805. Coloana lui Nelson, un monument de granit de 183 de metri, are vedere la fântâni și reliefuri de bronz, care au fost turnate din tunurile franceze. Arcul de amiralitate, St. Martin-în-the-Fields și Național Gallery înconjoară piață. Piccadilly Circus marchează intersecția neregulată a mai multor străzi aglomerate – Piccadilly, Regent, Haymarket și Shaftesbury Avenue – și cu vedere la acest mormânt oarecum neobișnuit. Stația de metrou London Charing Cross pe liniile de Nord și Bakerloo are o ieșire în piață. Liniile aveau stații separate, dintre care linia Bakerloo una a fost numită Trafalgar Square până când au fost legate și redenumite în 1979 ca parte a construcției liniei Jubilee, care a fost redirecționată către Westminster în 1999. Alte stații de metrou din apropiere sunt Embankment care leagă liniile District, Circle, Northern și Bakerloo și Leicester Square pe liniile Nord și Piccadilly.

7. Abația Westminster (Westminster Abbey)

Abațoa Westminster (Westminster Abbey) din Londra

O altă locație cu o asociere îndelungată cu regalitatea britanică. Westminster Abbey se află pe un site care este asociat cu creștinismul încă de la începutul secolului al VII-lea. Cunoscută oficial sub numele de Colegiul Bisericii Sf. Petru din Westminster, Westminster Abbey a fost fondată de către Edward Mărturisitorul în 1065 ca loc de îngropare. De la înmormântarea sa din 1066, până la cea a lui George a II-lea aproape 700 de ani mai târziu, majoritatea suveranilor nu numai că au fost încoronați aici, dar au fost înmormântați și aici. Mai recent, a devenit faimoasă ca locația preferată pentru nunțile regale. Mai pe larg, aici au fost înmormântați Henric al III-lea, regii Angliei din familia Plantagenet, soțiile și rudele acestora. Aristocrații sunt înmormântați în capelele laterale ale Westminster Abbey, călugării sunt înmormântați în mănăstiri apropiate. Geoffrey Chaucer este înmormântat aici pentru ca a participat la constructia mai multor cladiri aparținând coroanei regale. Înainte să moară a primit un apartament pentru a trăi în Westminster Abbey.

8. Camerele de război ale lui Churchill

Camerele de război ale lui Churchill - Londra

Churchill’s War Rooms sunt printre cele mai fascinante și mai evocatoare situri istorice londoneze, care se află în locul perfect conservat de la care primul ministru Winston Churchill a direcționat campaniile militare britanice pentru apărarea patriei sale, pe parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Simplitatea lor spartană și condițiile modeste subliniază poziția Angliei, pe măsură ce rezistența nazistă se întărea în toată Europa. Veți vedea micuțul dormitor pe care îl avea ​​Churchill și studioul radio improvizat de unde a difuzat celebrele sale discursuri de război. Detalii simple, cum ar fi lâna de tricotat a lui Clementine Churchill marcând liniile frontale pe o harta a Europei, aduc epoca la viață, așa cum niciun muzeu nu ar putea face. Camerele de război Churchill rămân remarcabil păstrate. După cel de-Al Doilea Război Mondial a trecut, camerele de război au fost pur și simplu închise și uitate. Au rămas așa până în 1984, când custodia a fost predată Muzeului Imperial de Război și au fost deschise publicului. Astăzi, complexul arată la fel ca în 1945, de parcă Winston Churchill tocmai a părăsit camera și urmează să se întoarcă.  Camera cabinetului este lăsată așa cum era, cu scaunul lui Churchill în fruntea mesei.

9. Hyde Park

Hyde Park - celebru parc londonez

Cu o suprafață de 350 de acri, Hyde Park este cel mai mare spațiu deschis din Londra și a fost o destinație pentru vizitatori încă din 1635. Unul dintre punctele culminante ale parcului este Serpentine, un lac creat de om din secolul al XVIII-lea, popular pentru plimbarea cu barca și înot. Hyde Park este, de asemenea, locul unde veți găsi Speakers ‘Corner, un forum tradițional pentru exprimare liberă (și heckling). Un alt reper Hyde Park este Apsley House, fosta casă a primului duce de Wellington și cumpărată după celebra să victorie la Waterloo. Acum un muzeu, găzduiește colecțiile magnifice de picturi ale lui Wellington, inclusiv The Waterseller of Sevilla de Velazquez, împreună cu cadouri prezentate de regii si împărații recunoscători europeni. Cel mai mare erou al Angliei este, de asemenea, pomenit la Wellington Arch. Hyde Park a devenit un loc pentru sărbători naționale. În 1814 Prince Regent a organizat artificii pentru a marca sfârșitul războaielor napoleoniene, în 1851 (în timpul domniei reginei Victoria) a avut loc Marea Expoziție, iar în 1977 a avut loc o expoziție a jubileului de argint în cinstea celor 25 de ani ai Reginei Elisabeta a II-a petrecuți pe tronul Regatului Unit Britanic.

10. Catedrala Sfântul Paul

Catedrala Sfântul Paul din Londra

Cea mai mare (și faimoasă) dintre multe biserici ale Londrei și, fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase catedrale din lume – Catedrala Sf. Paul se află în vârful unui templu roman. Structura bisericii anterioare a fost distrusă în Marele Foc din 1666, iar Sir Christopher Wren a proiectat reconstrucția. Aceasta a fost prima Catedrală construită după Reforma engleză în secolul al XVI-lea, când Henric al VIII-lea a îndepărtat Biserica Angliei de sub jurisdicția Papei, iar Coroana a preluat controlul asupra bisericii. Astăzi, turnurile gemene în stil baroc și cupola magnifică a Sfântului Paul de 365 de metri reprezintă o capodoperă a arhitecturii engleze. Dacă vă aflați în apropiere de ea, asigurați-vă că mergeți pe scări, deoarece veți avea parte de imagini spectaculoase ale interiorului cupolei.

Ție ce ți-ar plăcea să vizitezi în Londra?

0 comentariu

Citeste in continuare