Capitala plină de viață a Cataluniei, Barcelona este un oraș minunat la malul mării, care impresionează prin frumusețea și stilul de viață…însorit! Peisajele superbe, arhitectura uluitoare și atracțiile culturale superbe fac din acest oraș o destinație fascinantă. Desigur, clima mediteraneană plină de farmec aduce un plus. Barcelona are un cartier medieval, Barri Gotic, cu o atmosferă aproape magică – ceva de lumea veche, dar este și mai renumit pentru arhitectura să modernistă. Antoni Gaudi a lăsat o amprenta de durată asupra Barcelonei, cu clădirile sale suprarealiste avangardiste, multe luate în considerare de către UNESCO.
După toate obiectivele turistice, turiștii vor dori să se relaxeze pur și simplu și să simtă atmosfera de bucurie a orașului. Plimbări îndelungate, evadări pe plajele de nisip din apropierea portului, mâncăruri diferite pe terase în aer liber, piețe de oraș ascunse – acolo unde muzicienii străzii cânta la chitare spaniole, toate acestea constituie surprize încântătoare, care abundă de fiecare dată. Prin irmare, nimic nu va stă în cale pentru a descoperi cele mai bune locuri de vizitat – atracții de top din Barcelona.
1. Bazilica Sagrada Familia
Una dintre cele mai neconvenționale biserici ale Europei, această bazilică spectaculoasă este o faimoasa priveliște a Barcelonei. „Basilica de la Sagrada Familia„, listată de UNESCO, se află în partea de nord a orașului, dominând împrejurimile sale cu cele 18 turnuri care se ridică deasupra tuturor celorlalte monumente. Este cunoscută în spaniolă prin denumirea oficială: Temple Expiatori de la Sagrada Familia. Antoni Gaudi a fost însărcinat în 1883 să proiecteze această bazilică drept o biserică neogotică. Dar în loc să urmeze planurile, el a creat un exemplu (ca o marcă proprie) al faimoasei sale arhitecturi suprarealiste Art Nouveau. Nu avea idei ferme în minte, preferând să modifice și să adauge la planuri pe măsură ce munca progresa. Cu toate că Gaudi a prevăzut inițial ca totul să dureze între 10 și 15 ani, biserica nu a fost niciodată finalizată. Drept urmare, opera principala a celui mai important arhitect catalan din vremurile moderne rămâne doar așa, și nimeni nu știe dacă sau când va fi finalizată vreodată. Vizitatorii sunt întâmpinați mai întâi de luxul exterior, cu fațada expresivă a Nașterii – înfățișează nașterea lui Isus și fațada evocatoare a Patimilor – ilustrează suferința, moartea și învierea lui Isus. La fel de uimitor, interiorul este un spațiu imens de 90 de metri lungime cu 60 de metri înălțime. Plafonul strălucește cu detalii decorative opulente și vitralii colorate ce permit lumina eterică să „curgă” în mod spectaculos.
2. Cartierul Gotic (Barri Gotic)
Cartierul gotic este unul dintre cele mai cunoscute repere din Barcelona. Situat în inima orașului vechi, acest cartier din Barcelona prezintă o fuziune de clădiri care datează din epoca romană până în secolul XX. Cu alte cuvinte, bine ați venit în unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Barcelona! Principalul atribut al cartierului gotic este aspectul clădirilor sale, al străzilor înguste și al absenței traficului. De fapt, multe zone sunt destinate doar pietonilor și construite ca un labirint de străzi șerpuite și piețe ascunse – cu atmosferă fermecătoare și plină de viață. Unele clădiri au fost construite în stil gotic de la zero în primele decenii ale secolului XX și până la mijlocul anilor 1960.
3. Casa Mila
Casa Mila, aflată și ea în patrimoniul UNESCO, este cea mai cunoscută clădire seculară a lui Gaudi. Casa Mila este, de asemenea, cunoscută sub numele de „La Pedrera”, care se traduce prin „Cariera de piatră”, deoarece clădirea seamănă cu așa ceva! Construită între 1906 și 1912, această locuință avangardistă arată mai mult că o sculptură decât ca o clădire funcțională. Fiecare linie a fațadei din piatră naturală este curbată, cu ferestre rotunjite și balustrade metalice care se învârt în jurul unor forme asemănătoare plantelor. Chiar și acoperișul are o formă ondulată. Intrarea în clădire se află pe strada Provença, printr-o poartă de fier forjat remarcabilă care duce la o curte interioară. Clădirea este susținută de arcade cu nervuri, caracteristică ce dezvăluie geniul lui Gaudi ca inginer structural. Vizitatorii se pot plimba în jurul terasei acoperișului pentru a arunca o privire la mozaicul cu formă ciudată. De asemenea, zona de acoperiș răsplătește vizitatorii cu imagini senzaționale ale orașului, priveliști care se extind până la Basilica de Sagrada Familia în depărtare. Casa Mila găzduiește centrul cultural al Fundației Catalunya, care organizează evenimente pe tot parcursul anului. Casa monumentală este deschisă publicului zilnic pentru vizite, iar ghiduri audio sunt disponibile. Cafe La Pedrera oferă un loc relaxant pentru o gustare într-un cadru demn de locație.
4. Bulevardul La Rambla
Inima vieții sociale a Barcelonei se găsește pe La Rambla, un bulevard larg, cu umbră, care împarte Orașul Vechi în două părți. Acest bulevard larg, cu trotuare pietonale mari, este pur și simplu căptușit cu magazine, restaurante și cafenele în aer liber, ceea ce îl face unul dintre cele mai populare locuri din oraș. În timpul zilei, mulți localnici sunt gășiți aici făcându-și cumpărăturile de zi cu zi la Mercat de la Boqueria, iar noaptea, grupuri de prieteni și familii își fac plimbarea de seară pe La Rambla pentru a se bucură de aerul curat și de atmosfera plină de viață cu muzică live, spectacole de mima sau alte spectacole improvizate pe stradă. Pe partea să de nord-est, La Rambla se învecinează cu Barri Gotic, iar la jumătatea drumului se află Placă Reial – o frumoasă piață cu palmieri, încadrată de case istorice. Aceste clădiri elegante au arcade pline cu magazine, cafenele și restaurante. În centru se află Fântână celor trei haruri. Un alt monument important de pe La Rambla (numărul 3-5) este Palau Guell, un conac ostentativ proiectat în 1886 de Antoni Gaudi. Proprietarul a fost un mare patron al artelor, iar clădirea a fost construită cu o sala cu cupole mari destinată lecturilor de poezie și concertelor private. Întreagă clădire reflectă un decor somptuos, materiale textile valoroase si mobilier artizanal creat de Gaudi.
5. Palatul Muzicii Catalane (Palau de la Música Catalana)
Construit intre 1905 si 1908 ca sala de concerte pentru societatea corala Orfeo Catala, Palau de la Musica Catalana a fost proiectat de arhitectul Lluis Domenech i Montaner, in stil modernist catalan. Dar, desi cladirea este caracterizata de liniile curbe ale stilului si paleta colorata, spre deosebire de lucrarile lui Gaudi, acest design pune functia inaintea formei. Desi decoratiunile interioare sunt la fel de colorate si de fanteziste ca si cele exterioare, forma si decoratiunea sa sunt dedicate spectacolelor corului si altor spectacole muzicale. Sala de concerte de aici, care are o capacitate de aproximativ 2.200 de persoane, este singurul auditorium din Europa iluminat in timpul zilei in intregime de lumina naturala. Peretii de pe doua laturi constau in principal din vitralii asezati in arcade magnifice, iar deasupra se afla un enorm luminator de vitralii – proiectat de Antoni Rigalt – a carui piesa centrala este o cupola inversata in nuante de aur inconjurata de albastru care sugereaza soarele si cerul.
6. Park Güell (Parcul surrealist al lui Gaudi)
Colorat, vesel, acest splendid parc suprarealist este un alt sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, conceput fiind de Gaudi. Creat între 1900 și 1914, Park Güell este frumos amenajat și prezintă elemente arhitecturale în stilul semnăturii lui Gaudi. Viaducte, grote, o „sala colonnata”, scări rotite, toate aceste structuri creative sunt decorate cu fragmente ceramice multicolore. O terasă spectaculoasă oferă vederi panoramice asupra orașului și mării. Gaudi însuși a iubit această zona a orașului, iar casa lui a fost localizată aici. Înconjurată de o grădina plăcută, Casa Muzeu Gaudi include casă în care locuia Gaudi. De asemenea, aici pot fi găsite în mare parte obiecte decorative și mobilier, proiectate de Gaudi.
7. Casa Batlló
O altă creație uimitoare marca Gaudi, Casa Batllo – aflată și ea în patrimoniul UNESCO, este una dintre cele mai moderniste clădiri din Barcelona. Conacul fantastic a fost proiectat ca reședință privată pentru producătorul textil Josep Batllo i Casanovas. Având formele sale în mișcare liberă și fațada ornamentală, această clădire de vis arată ca un castel dintr-un basm suprarealist. Majoritatea detaliilor de proiectare sunt departe de orice precedent arhitectural. Cadrul ferestrei de la primul etaj este mărginit de forme înclinate care sugerează plante, altele seamănă cu intrări în peșteri. Pe fațadă, plăcile ceramice decorative sunt colorate în verde, albastru și ocru. Acoperișul în formă de val, precum cel al Casei Mila, e spectaculos. De asemenea, Gaudi a creat decorațiunile interioare, care pot fi văzute în Casa Muzeu Gaudi din Parcul Guell. Pentru cei care vor să ia masa în această zonă, restaurantul Moments, elegant, cu două stele Michelin, se află la doar câțiva pași.
8. Stadionul Camp Nou
La fel cum clădirile moderniste sunt atracții obligatorii pentru fanii arhitecturii, Camp Nou este un obiectiv obligatoriu pentru fanii fotbalului. Stadionul cu 99.354 de locuri este cel mai mare din Europa și al doilea ca mărime din lume. Faceți un tur animat și vizitați muzeul stadionului. Camp Nou a fost una dintre locațiile Olimpiadei de vară din 1992 de la Barcelona.
9. Fântâna Magică
În fața Palatului Național se află Fântâna Magică. Acest spectacol minunat de apă, muzică și lumini a avut loc prima dată în 1929 cu ocazia Marii Expoziții Universale. Când cel care a conceput întregul ansamblu a înaintat proiectul său, cu un an înainte de expoziție, toată lumea a crezut că este un plan mult prea ambițios pentru a putea fi realizat și terminat la timp. Peste 3.000 de muncitori au fost mobilizați pentru a realiza proiectul în mai puțin de un an. Când pui la un loc culori, mișcare, lumină, muzică și apă totul devine un spectacol de magie. Fântâna magică din Montjuic este un obiectiv turistic ce nu poate fi ratat în cadrul oricărei vacanțe în Barcelona.
10. Monumentul lui Columb
Monumentul lui Columb a fost construit în anul 1888 special pentru ca lumea să își aducă aminte de renumitul explorator și descoperitor al Americii. Monumentul este înalt de 60 de metri iar în vârful acestuia a fost așezată statuia lui Columb. Acesta a fost proiectat de Gaieta Buigas i Mourava iar construcția a început în anul 1882. Din cauza problemelor financiare a fost terminată în anul 1888 chiar înaintea expoziției universale. Piedestalul columnei este decorat cu un număr foarte mare de figuri alegorice. Turiștii pot urcă cu un lift până în vârful monumentului unde pot admira întregul oraș de pe o platforma.