Atena se mândrește cu o istorie remarcabilă de peste 3.000 de ani. Stabilit între șapte dealuri și înconjurat de munți, orașul a înflorit în antichitatea clasică și a fost locul de naștere al lui Socrate, Pericle și Sofocle. Numele orașului face referire la zeița înțelepciunii, Atena, care, potrivit legendei, le-a oferit grecilor măslinul – un simbol al păcii și al prosperității.
Capitala Greciei este cunoscută ca leagănul culturii și al civilizației și locul de naștere al democrației. Mai mult decât o simplă relicvă a trecutului său glorios, Atena este astăzi o capitală modernă plină de viață.
Atena este renumită pentru ruinele și monumentele sale istorice, însă orașul a devenit un important centru european al culturii, vieții de noapte și al activităților sportive. În continuare, vă prezentăm o imagine de ansamblu asupra principalelor atracții turistice din Atena.
Top 10 Obiective turistice de vizitat în Atena
1. Acropole și templul Parthenon
Puține locuri din lume se compară cu Acropolele din Atena, cu templul Parthenon care veghează timp de secole de pe stâncă. O amintire a gloriei din Atena antică, Acropole a fost centrul orașului antic și a funcționat ca o cetate datorită locului său protejat. Grecii au denumit Acropolele “stânca sacra a Atenei”.
O clădire emblematică este Parthenonul, cel mai mare templu din perioada antichității clasice, care datează din 447 î.Hr. până în 338 î.Hr. Cu rândurile sale de coloane dorice și detaliile sculpturale uimitoare, templul oferă o priveliște uimitoare. În friza din partea de est, basoreliefurile înfățișează nașterea zeiței Atena.
Alte ruine ale Acropolei includ Erechtheion, un complex de sanctuare antice construite între 421 î.Hr. și 395 î.Hr. Cea mai faimoasă caracteristică a complexului Erechtheion este pridvorul cariatidelor, cu șase statui de domnișoare în locul coloanelor dorice.
Vă recomandăm să vizitați și Muzeul Acropolei, aflat sub dealul Acropole, care conține una dintre cele mai valoroase colecții de artă grecească antică din lume.
Adresa: strada Dionysiou Areopagitou nr. 15
2. Agora Greciei Antice
Agora a fost piața și centrul vieții sociale și comerciale în Atena antică. Cuvântul grecesc „agora” înseamnă „adunare unde se ține un discurs public”, indicând faptul că acest loc a fost o piață unde oamenii vorbeau în public. Agora a fost de asemenea un loc de administrare și comerț, precum și locul de întâlnire al Agora tou Dimou, un grup care avea rolul de a lua decizii civice. Totodată, aici se desfășurau evenimente sportive și spectacole de teatru.
Din Agora, puteți face o plimbare plăcută pe drumul care urcă pe deal (Kolonos Agoraios). Aici veți descoperi un monument impresionant: Templul lui Hefaistos. Acest templu doric din secolul al V-lea î.Hr. este unul dintre cele mai bine conservate temple grecești antice, datorită convertirii sale într-o biserică creștină, care l-a salvat de la distrugere. Templul a fost proiectat pe un plan clasic, cu șase rânduri a câte 13 coloane.
Deasupra Agorei Romane, aflată la doar 16 metri distanță, se află Biblioteca antică a lui Hadrian, un complex de clădiri fondat de împăratul Hadrian în anul 132 d.Hr.
Adresa: Strada Andrianou nr 24, Atena
3. Teatrul lui Dionysos
Acesta este locul de naștere al teatrului european: prima piesă de teatru a fost pusă în scenă în anul 534 î.Hr. la Teatrul lui Dionis (Dionysos) din Atena. Multe dintre cele mai cunoscute comedii și tragedii antice grecești au debutat pe scena de aici.
Construit în secolul al VI-lea î.Hr., teatrul este dedicat lui Dionysos, zeul vinului și al veseliei. Situat la poalele Acropolei, teatrul putea găzdui peste 17.000 de oameni, locurile fiind dispuse pe 64 de rânduri. În prezent, doar 20 de rânduri au rămas intacte. Locurile pe care stăteau spectatorii obișnuiți erau din calcar, în timp ce persoanele importante aveau rezervate tronuri din marmură.
4. Templul lui Zeus
Templul lui Zeus a fost cel mai mare templu din Grecia antică. Deși Partenonul este mai bine păstrat, Templul lui Zeus din Olimp a fost o structură impresionantă la vremea sa. Templul datează din secolul al VI-lea î.Hr., dar nu a fost finalizat până în secolul al II-lea d.Hr. de către împăratul Hadrian.
Este simplu să îți imaginezi grandoarea impusă de acest templu, în forma sa completă. Peste o sută de coloane enorme de marmură susțineau magnificul sanctuar. Doar 15 coloane au mai rămas în picioare, iar o altă coloană ce a supraviețuit se află pe pământ. Cu toate acestea, prezența monumentală a ruinelor oferă sentimentul dimensiunii impresionante a clădirii originale. Structura gigantică a fost un altar dedicat lui Zeus cel atotputernic, cunoscut sub numele de Regele Zeilor. În apropiere, chiar la nord de Templul lui Zeus se află un mic parc ce conține ruinele zidului lui Themistokles și băile romane antice.
Adresa: Centrul orașului, lângă Poarta Atenei și strada Athanasiou Diakou, Atena
5. Muzeul Național de Arheologie
Fondat în secolul al XIX-lea, Muzeul Național de Arheologie al Atenei este cel mai mare muzeu arheologic din Grecia și unul dintre cele mai mari muzee de antichități din lume. Muzeul este găzduit într-o impresionantă clădire neoclasică de 8.000 de metri pătrați. Sunt expuse cinci colecții permanente cu peste 11.000 de exponate, oferind o imagine de ansamblu a civilizației grecești de la preistorie și perioada clasică până în antichitatea târzie.
Colecția preistorică acoperă o perioadă cuprinsă între anii 6.000 î.Hr. până în 1050 î.Hr. (perioadele neolitice, cicladice și miceniene) și prezintă descoperiri din așezământul preistoric de la Thera.
Colecția de sculpturi prezintă sculpturi grecești antice din secolul al VI-lea î.Hr. până în secolul al V-lea î.Hr., inclusiv capodopere rare. Colecția de vaze și obiecte decorative prezintă ceramica antică greacă din secolul XI î.Hr. până la perioada romanică clasică. Colecția Stathatos prezintă obiecte minore dintr-o gamă largă de perioade istorice. În colecția Metalurgie sunt expuse mici statui și figurine sculptate din metale.
Muzeul Național de Arheologie deține și o bibliotecă de arheologie veche de 118 ani, care găzduiește aproximativ 20.000 de volume, inclusiv ediții rare. Muzeul are de asemenea o colecție de artefacte egiptene.
Adresa: Strada Patission nr. 44
6. Muzeul Bizantin
Acest muzeu interesant oferă o perspectivă fascinantă asupra perioadei bizantine din istoria Greciei. Găzduit într-un palat din secolul al XIX-lea, care a fost construit inițial pentru Ducesa de Plaisance din Franța, muzeul prezintă o colecție prețioasă de artă bizantină.
Imperiul Bizantin reprezintă moștenirea Imperiului Roman de Răsărit. Din secolul al III-lea până în secolul al XV-lea, Imperiul Bizantin a stăpânit teritoriul zonei Balcani, Grecia și Asia Mică. În această perioadă, arta religioasă a fost foarte apreciată. Artiștii bizantini au creat capodopere ale unor mozaicuri detaliate și superbe icoane aurite.
Cu peste 25.000 de obiecte expuse, Muzeul Bizantin este un tezaur de artefacte religioase din perioada bizantină, precum și piese din epocile creștine, medievale și post-bizantine. Colecția include sculpturi, picturi, icoane, materiale textile, mozaicuri, veșminte bisericești și bijuterii.
Cele mai importante artefacte sunt fragmentele arhitecturale din bazilicile creștine timpurii și bisericile bizantine, dar și reproducerea unei fântâni de la Mănăstirea Dafní. Curtea muzeului prezintă un fragment splendid dintr-o podea de mozaic din secolul al V-lea.
Adresa: Bulevardul Vas. Sofias nr. 22
7. Biserica Sfinților Apostoli
În interiorul sitului arheologic al Agorei antice se află Biserica Sfinților Apostoli. În afară de Templul lui Hefaistos, aceasta este singura clădire rămasă în picioare atunci când zona a fost demolată pentru excavări. Construită în secolul X, biserica a fost ridicată deasupra unui izvor sacru și peste un monument consacrat nimfelor.
Exteriorul este remarcabil datorită zidăriei din piatră cioplită și inscripțiilor ornamentale în stil arab. O adevărată capodoperă a arhitecturii bizantine, Biserica Sfinților Apostoli are o formă de cruce cu abside pe toate cele patru laturi, cu un pronaos în partea vestică și cu patru coloane ce sprijină cupola.
Interiorul cupolei este împodobit cu fresce originale înfățișându-l pe Iisus Hristos, Ioan Botezătorul, heruvimi și arhangheli. O mare parte din iconostasul original al secolului al XI-lea (zidul icoanelor și picturilor religioase) a fost, de asemenea, bine conservat.
Biserica a fost distrusă în anul 1687, în urmă bătăliei dintre otomani și venețieni, fiind restaurată în forma sa originală în perioada 1954 – 1957.
8. Cartierele Plaka și Anafiotika
Între versanții nordici ai Acropolei și strada Ermou, pitorescul cartier Plaka are două situri arheologice importante pe strada Pepopida: Agora romană din secolul I î.Hr. și Biblioteca lui Hadrian din secolul al II-lea.
Cu toate acestea, atracția principală a acestei zone istorice este atmosfera sa fermecătoare. Străzile înguste pietonale și micile piețe vesele din cartierul Plaka sunt înțesate de case minunate vopsite în culori pastel. În acest cartier se află Biserica Metamorfosis și Biserica Kapnikarea, care merită vizitate. Cadrul pitoresc vă oferă plimbări pe străduțe încântătoare și momente de relaxare la cafenele sau la restaurante cu specific grecesc.
În literatura greacă, cartierul Plaka a fost numit Cartierul Zeilor datorită protecției oferite de dealul Acropolei.
Anafiotika este un alt cartier încântător cu o atmosferă tradițională, unde turiștii se pot bucura de o masă savuroasă în stil grecesc. Străduțele medievale șerpuitoare ale acestui cartier sunt minunate și merită explorate pe îndelete în timpul unei plimbări.
9. Stadionul Panathenaic (Stadionul Olimpic)
Cea mai mare clădire a Atenei antice este Stadionul Panathenaic, cu o capacitate de 60.000 de spectatori. Construit în jurul anului 335 î.Hr., stadionul a găzduit Jocurile Panathenaice, unde sportivii alergau nud pe o pistă de 204 metri lungime.
Acesta era locul în care sportivii de sex masculin concurau în cadrul evenimentelor atletice din timpul sărbătorilor Panathenaia, cele mai mari festivități din Atena.
În jurul anului 140 d.Hr., stadionul a fost renovat cu noi scaune din marmură, la ordinul lui Herodes Atticus. Structura pe care turiștii o văd astăzi este o replică a stadionului initial și fost reconstruită pentru Jocurile Olimpice din 1896. Acest stadion olimpic din epoca modernă a fost reconstruit în mod identic cu Stadionul Panathenaic, cu 47 de rânduri de scaune și în formă de potcoavă.
În prezent, stadionul este folosit pentru ceremonia de predare a flăcării olimpice la fiecare patru ani, dar și pentru diverse activități sportive.
Adresa: Dealul Ardettos, Atena
10. Grădina Națională din Atena
În inima Atenei, Grădina Națională oferă o oază verde pentru excursii însorite de după-amiază. Creată în anii 1840, Grădina Națională se află lângă clădirea Parlamentului, fost palat regal. Grădina a fost creată de Regina Amalia, care a adus din Italia peste 15.000 de specii de flori.
Acesta este un loc liniștit și răcoros, departe de orașul plin de viață, cu o mulțime de copaci și flori superbe. Statui impresionante din marmură împodobesc grădinile, alături de fântâni și câteva ruine din antichitate.
În anul 1878, arhitectul danez Theophil Edvard von Hansen a proiectat clădirea Zappeion, situată în interiorul grădinei. În prezent, clădirea găzduiește reuniuni și ceremonii pe diverse teme.
Inițial, grădina purta denumirea de Grădina Regală, pentru că era restricționată turiștilor și doar familia regală beneficia de acces. După restaurarea democrației în Grecia, în anul 1975, grădina a primit denumirea de Grădina Națională, devenind parc public.
Întinsă pe o suprafață de 16 hectare, Grădina Națională este locul ideal pentru plimbare și relaxare la o terasă însorită unde poți savura o cafea sau o bere rece.
Tu ai vizitat Atena? Ce obiectiv turistic te-a impresionat?