Lumina soarelui strălucește pe terasele cafenelei de la Boulevard Saint-Germain. Sau pe malurile melancolice ale Senei. Ori învăluie Catedrala Notre-Dame. Oricum ar fi, atmosfera magică a Parisului are o modalitate de a-i…addictiza pe vizitatori. Acest oraș incomparabil este plin de monumente grandioase. Precum Turnul Eiffel, Arcul de Triumf și Panthéon. Totuși, farmecul Parisului se află în micile detalii. Străduțele pietruite pitorești, copaci îngrijiți, saloane de ceai delicios. Plus braserii Belle Epoque și galerii de artă de avangardă. Ca un veritabil muzeu în aer liber, clădirile orașului sunt opere de artă. Iar moda cotidiană a parizienilor este demnă de o revistă universală!
În fiecare colț ascuns și în toate site-urile celebre, Paris aruncă o vrajă. O vizită poate inspira o poveste de dragoste de-a lungul vieții. Găsiți cele mai bune locuri pentru a vizita acest oraș magic. Cu lista noastră dedicată celor mai importante atracții turistice din Paris.
1. Turnul Eiffel
Cea mai vizitată atracție turistică din Paris. Turnul Eiffel ocupă, de asemenea, locul întâi pe lista locurilor de vizitat în Franța. Este greu de crezut că structura sa a fost respinsă ca o monstruozitate când a fost dezvăluită prima dată. Turnul iconic a fost proiectat de Alexandre-Gustave Eiffel pentru Expoziția de la Paris din 1889. Expoziție care a marcat centenarul Revoluției Franceze. Turnul este format din 18.000 de secțiuni de fier rezistente. Care cântăresc peste 10.000 de tone, fiind ținute împreună de 2,5 milioane de nituri. Această structură inovatoare este considerată acum un obiect de arhitectură magistral. Și este cea mai emblematică panoramă a Parisului. De la Jardins du Trocadéro și peluzele Champs de Mars, există doar distanța potrivită de Turnul Eiffel pentru o poză perfectă. Atingând 324 de metri înălțime, turnul a fost cea mai înaltă clădire din lume. Asta până când a fost ridicat Empire State Building.
Pentru cei care doresc să se bucure de gastronomie, restaurantul Jules Verne se află la etajul doi. Acest restaurant cu stele Michelin oferă consumatorilor bucuria panoramelor uimitoare.
2. Muzeul Luvru
Un palat somptuos care a fost cândva casa regilor Franței: Louvre – în franceză. Este cel mai important dintre muzeele de top ale Parisului. Vizitatorii intră în muzeul din curtea palatului la piramida de sticlă (proiectată de Ieoh Ming Pei în 1917). Muzeul Luvru deține peste 30.000 de lucrări de artă (multe capodopere. Este imposibil de văzut totul într-o singură vizită. Însă turiștii se pot concentra pe o anumită galerie. Cum ar fi sculptura clasică, arta renascentistă italiană sau picturile franceze din secolul al XVII-lea. Sau pot face un tur autogidat pentru a vedea punctele culminante ale Muzeului Luvru. Cea mai cunoscută piesă este Mona Lisa. Pictată de Leonardo da Vinci în 1503-1505. Alte lucrări excepționale sunt sculptura antică Venus de Milo și frescele lui Botticelli. De asemenea este de văzut Liberty Leading the People (1831) de Eugène Delacroix. Înfățișează răscoala pariziană din 27 spre 29 iulie 1830, cunoscută sub numele de „Trois Glorieuses”. Pentru a beneficia la maxim de o vizită la Luvru, turiștii pot face un tur ghidat. Louvre Museum Tour permite participanților să sară înaintea cozilor lungi. Și să se îndrepte direct către cele mai cunoscute opere de artă ale muzeului. Inclusiv Venus de Milo și Mona Lisa.
3. Catedrala Notre-Dame de Paris
Deși s-a întâmplat cu ea…ceea ce știe toată lumea că s-a întâmplat, rămâne un triumf al arhitecturii gotice. Și tocmai de aceea o iubesc parizienii și turiștii totdeodată. Notre-Dame se află în inima Parisului, pe Ile de la Cité. Lângă atracțiile Cartierului Latin. Din secolul VI până în secolul al XIV-lea, Regii Franței au locuit aici. Catedrala Notre-Dame a fost fondată în 1163 de regele Ludovic al IX-lea (Saint Louis) și episcopul Maurice de Sully. Iar construcția a durat mai bine de 150 de ani. Catedrala a fost creată pentru prima dată în stilul gotic timpuriu. În timp ce completările ulterioare (partea de vest și naosul) arată tranziția la stilul înalt gotic. Turiștii sunt imediat surprinși de designul ornamental al fațadei. Cu profunzimea sa de sculpturi și gargui. Priviți cele 21 de figuri de deasupra ușii din Galeria Regilor, care și-au pierdut capul în timpul Revoluției. Capetele sunt acum expuse în Muzeul de Cluny. După ce admirați ușa decorativă, intrați în sanctuar pentru a simți măreția acestui imens spațiu boltit. Sanctuarul pare aproape nesfârșit și avertizează vizitatorii cu lumina lumânărilor. Interiorul este iluminat de vitralii magnifice. Cea mai de remarcat fereastră este o operă de artă uimitoare. Care prezintă 80 de scene din Vechiul Testament centrate în jurul Fecioarei.
Notă: În aprilie 2019, un incendiu a provocat pagube considerabile catedralei. Interiorul este închis publicului. Structura va fi în curs de reparație în anii următori.
4. Bulevardul Champs-Élysées
Cel mai monumental bulevard din Paris a fost un câmp dezolant cu mlaștină până în secolul al XVI-lea. Când a fost amenajat de André Le Nôtre. Un secol mai târziu, renumitul urbanist parizian Baron Haussman a proiectat clădirile elegante ale bulevardului. Champs-Elysées este împărțit în două părți, cu intersecția Rond-Point des Champs-Elysées. Partea inferioară a Champs-Elysées, care se învecinează cu Place du Concorde, include un parc spațios, Jardin des Champs-Élysées. Și muzeul de arte plastice Petit Palais. Partea superioară, care se extinde până la Arcul de Triumf, este plină cu magazine de lux. Plus hoteluri, restaurante, cafenele, cinematografe și teatre. Această zonă plină de viață atrage mulți turiști și este un loc de întâlnire pentru parizieni.
Champs-Elysées este renumit pentru prestigioasele sale stabilimente, cum ar fi Maison Ladurée – 75 Avenue des Champs-Elysées). Există și buticuri ale designerilor de lux – precum Tiffany & Co. – 62 Avenue des Champs-Élysées, Louis-Vuitton – 101 Avenue des Champs-Elysées etc.
5. Muzeul Orsay
În primul rând avem de-a face cu o splendidă colecție de artă impresionistă. Prezentată frumos, într-un spațiu în expansiune. Adică în fosta stație Gare d’Orsay din epoca Belle Epoque. Colecția reprezintă operele tuturor maeștrilor impresionismului. Artiștii variază de la Edgar Degas, Edouard Manet, Claude Monet și Pierre-August Renoir. Și până la artiști postimpresioniști precum Pierre Bonnard, Paul Cézanne și Vincent van Gogh. Plus artiști boemi ca Toulouse Lautrec. Muzeul Orsay este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat la Paris. Aceasta pentru a obține o imagine de ansamblu asupra istoriei artei impresioniste. De la Monet și până la scenele sălbatice și pline de culoare ale lui Gauguin. Muzeul are, de asemenea, două cafenele și un restaurant de lux. Fostă parte a Hôtel d’Orsay și catalogat ca monument istoric, restaurantul muzeului are tavane aurite și candelabre sclipitoare.
6. Opera Națională din Paris
De fapt Palais Garnier, Opéra National de Paris. Comandată de Napoleon al III-lea în 1860, Opera Palais Garnier a fost proiectată de Charles Garnier într-un stil baroc exuberant. Garnier a lucrat neobosit la acest proiect timp de peste un deceniu, din 1862 până în 1875. Astăzi, monumentul opulent este un simbol al regimului imperial al lui Napoleon. Fațada prezintă coloane clasice și opt sculpturi reprezentând figuri alegorice. Loggia înfățișează busturi ale compozitorilor, inclusiv Rossini, Beethoven și Mozart. Aceasta în timp ce cupola este acoperită cu o statuie a lui Apollo cu figuri alegorice. La intrarea în clădire, vizitatorii sunt amețiți de interiorul generos de 11.000 metri pătrați. Scara de la intrare, din marmură, împodobită cu lămpi ornate e de vis. Auditoriul dă un sentiment de intim, deși poate găzdui 2.105 de persoane pe scaunele sale de catifea roșie de pluș. Balcoanele aurite, un candelabru enorm din cristal și un tablou de tavan Chagall adaugă minunatului teatru farmec. Creând fundalul dramatic perfect pentru spectacole culturale.
Pentru o mai bună înțelegere a Operei din Paris și a bogatului său patrimoniu cultural, turiștii ar trebui să viziteze cveva anume. Adică Bibliotèchque-Musée de l’Opera (Biblioteca-Muzeul Operei). Biblioteca și muzeul conțin trei secole de arhive. Precum și exponate dedicate artei operei. Colecția permanentă a muzeului prezintă desene de costume și peisaje, modele la scară și picturi ale clădirii. Opera House are, de asemenea, un boutique și un elegant restaurant contemporan, care servește preparate din bucătăria fusion japoneză.
7. Place de la Concorde
Creată între 1755 și 1775 de arhitectul regelui Ludovic al XV-lea, această impresionantă piață octogonală se află în centrul Parisului. Cu dimensiunile sale maiestuoase, Place de la Concorde este una dintre cele mai atractive piețe din oraș. A fost scena mai multor evenimente istorice cheie. Inclusiv executarea regelui Ludovic al XVI-lea. A făcut parte din traseul triumfal al lui Napoleon. Piața oferă imagini senzaționale ale traseului către Arcul de Triumf și Défense, și spre Luvru. Precum și către Madeleine și Palais-Bourbon. În centru se află un obelisc egiptean, iar în timpul verii, aici există o roată a lumii.
Place de la Concorde are o intersecție aglomerată cu trafic intens. Șoferii francezi nu acordă întotdeauna atenție pietonilor. Așa că turiștii trebuie să se asigure că vor ieși teferi de aici! Pentru a ajunge la Place de la Concorde, mergeți de la Luvru prin Jardin du Tuileries sau Rue du Rivoli. Alternativ, puteți lua metroul la stația Concorde.
8. Arcul de Triumf
Arcul de Triumf este dedicat soldaților care au luptat în armatele franceze ale Revoluției și Primului Imperiu (Războaiele Napoleoniene). Napoleon a comandat construirea acestei puternice structuri în 1806, dar nu a trăit pentru a se finaliza în 1836. Proiectat de JF Chalgrin, masivul arc de 50 de metri are basoreliefuri care prezintă plecarea, victoriile și întoarcerea glorioasă a armatelor franceze. De remarcat în special este basorelieful lui François Rude de pe partea orientată către Champs-Elysées. Reprezintă plecarea voluntarilor din 1792, cunoscută și sub numele de The Marsiliaise. Ilustrează trupele conduse de spiritul înaripat al Libertății. Pe suprafața interioară a arcului se află mai mult de 660 de generali și mai mult de o sută de bătălii.
Din partea de sus a monumentului, o platformă de vizionare oferă vederi panoramice, inclusiv ruta de la Champs-Elysées până la Place de la Concorde și Louvre. Este posibil să vedeți până la La Défense, Montmartre și Turnul Eiffel. La poalele Arcului de Triumf se află Mormântul Soldatului Necunoscut. Dedicat în 1921 ca pomenire a unui soldat anonim (simbol al multor alți soldați necunoscuți care au murit vitejește pentru țara lor în timpul Primului Război Mondial.
9. Grădinile Luxemburg
Grădinile din Luxemburg constituie cel mai cunoscut parc din Paris, după Tuileries. Grădinile au fost amenajate în secolul al XVII-lea când a fost construit Palais du Luxembourg. Au primit forma actuală în secolul al XIX-lea – arhitectul J.F. Chalgrin e autorul. Caracteristica centrală a parcului este piscina mare împodobită cu fântână octogonală. Care este flancată de două terase căptușite cu statui. Plus rânduri geometric ordonate, cu flori și arbuști. Această parte a parcului exemplifică stilul clasic francez, cu multe scaune răspândite pentru vizitatori.
O altă caracteristică cheie este pitorescul Fontaine de Médicis din secolul al XVII-lea. Vizavi de fațada de est a Palais du Luxembourg. Palatul pe care regele Henri al IV-lea l-a creat pentru soția sa, Marie de Medici. În apropiere se află Pavillon de la Fontaine. O micuță cafenea cu scaune plăcute în aer liber, într-un cadru frumos. Parcul este locul preferat al localnicilor pentru relaxare și picnic. Studenții din Cartierul Latin pot fi văzuți aici savurând sandvișuri sau doar relaxîndu-se. Oportunitățile de agrement includ baschet, tenis și șah. Copiii se bucură de locul de joacă și plimbări cu ponei.
10. Sacré-Coeur și Cartierul Montmartre
Sacré-Coeur&Quartier Montmartre – la pachet! Situată în cel mai înalt punct din Paris ca un decor ornamental, Basilique Sacré-Coeur are o aură specială. Fațada sa de alabastru îmbină stilurile romanice și bizantine. Iar de departe pare un tort de nuntă! În interiorul bazilicii, mozaicul uluitor conferă sanctuarului o intensitate emoțională și spirituală. Potrivită pentru o biserică creată ca simbol al speranței după războiul franco-prusac. Vizitatorii pot petrece timp aici, admirând priveliștile din Paris. Sau pot urca în turn pentru o perspectivă și mai înaltă. Esplanada care se ridică (printr-o scară de peste 200 de trepte) către biserica Sacré-Coeur este o zonă populară. În timp ce vizitați Sacré-Coeur, merită să petreceți timp explorând Montmartre. Odată un mic sat medieval din țară, Montmartre îmbină farmecul de modă veche cu avangarda. Străzile șerpuite și scările pietonale duc la buticuri pitorești. De asemenea, mai duc la galerii de artă ascunse și piețe liniștite pline de cafenele în aer liber. În timpul Belle Epoque, satul Montmartre a început să atragă artiști precum Toulouse Lautrec și Edgar Degas. Spiritul creator boem al Montmartre se găsește încă aici.
Vouă care obiectiv turistic din Paris vă place?