Tot mai mulți dintre cei care construiesc locuințe noi optează pentru un sistem de încălzire prin pardoseală.
Motivele sunt multiple: eficiență, lipsa prafului din gurile de ventilație, economie la nivel financiar (dacă alegi un kit de încălzire în pardoseala la un preț avantajos), deoarece investiția se va amortiza rapid în timp, câștigarea spațiului în care ar fi trebuit montate caloriferele etc.
Dacă vrei să instalezi un sistem în locuința ta, cel mai bine ar fi să apelezi la specialiști. Aceștia vor ști exact ce au de făcut și vor avea cunoștințele necesare, dar și sculele și uneltele potrivite pentru a face totul ca la carte. Dacă însă ești genul de persoană care se descurcă să facă tot felul de lucrări și te simți capabil să te ocupi chiar tu, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:
1. Fă-ți un plan
Este important să te hotărăști de la începutul unei construcții pentru ce tip de încălzire optezi, deoarece astfel totul va fi mult mai simplu. Ca o paranteză, aceasta se poate realiza și ulterior, dar va fi ceva mai complicat. Revenind, planificarea este necesară pentru a face calcule cât mai corecte. Trebuie să notezi de la început totul, pentru a vedea care sunt cotele de înălțime în cazul ferestrelor, ușilor și scărilor. De regulă va trebui să adaugi un 10-13 cm pentru golurile acestora, deoarece înălțarea de la cota plăcii de beton se face prin adăugarea de polistiren, placă, țeava, șapă și finisajul de deasupra.
2. Ocupă-te de celelalte instalații
Este foarte important ca înainte de a monta țevile pentru încălzirea prin pardoseală să fie încheiate lucrările necesare pentru instalațiile sanitare și electrice. Trage toate țevile de apă și canalizare pe lângă pereți, pentru a avea cât mai mult loc pentru cele de încălzire, și ocupă-te de poziționarea tuturor cablurilor care vor trece și ele pe sub sol.
3. Stabilește traseul țevilor
După ce ai terminat pasul anterior este momentul să stabilești traseul țevilor. Este nevoie să cunoști exact dimensiunea camerelor, să vezi pe ce suprafețe urmează să meargă traseele și să calculezi exact distanța dintre țevi, lungimea lor și numărul de circuite. Acest pas ar putea fi ceva mai dificil, motiv pentru care ideal ar fi să se ocupe de el un proiectant, care va folosi un soft specializat care va da date exacte. Astfel, vei ști precis cantitatea de materiale de care ai nevoie și nu vei face risipă de bani sau vei cumpăra mai puține decât ai nevoie.
4. Hotărăște care va fi locul pentru distribuitorul de încălzire
Specialiștii recomandă montarea distribuitorului de căldură într-un loc central, astfel încât traseele să fie cât mai scurte și să nu fie necesar să treacă printr-o încăpere pentru a ajunge în alta.
5. Pregătește primul strat al solului
Curăță bine suprafața pe care urmează să instalezi țevile, apoi pentru a preveni condensul montează folie din polietilenă pe șapă. Va fi nevoie și de bandă perimetrală pe conturul structurilor care vor intra în contact șapa, deoarece aceasta va prelua eventualele dilatări.
6. Montează țevile
În cazul în care optezi pentru un sistem de țevi fixat prin intermediul plăcilor cu nuturi, acum e momentul să le plasezi pe sol și să le adaptezi dimensiunilor necesare. După, coordonează traseele așa cum este necesar. Dacă alegi prinderea clasică a țevilor, cu ajutorul capsatoarelor speciale, du traseele după cum dorești, apoi prinde țevile în punctele necesare.
7. Conectează circuitul, încarcă instalația cu apă și fă proba de presiune
Acum, ca te apropii de final, ce trebuie să faci este să conectezi circuitul la distribuitorul de încălzire, să încarci instalația cu apă și să o ții la presiune de 6-10 bari pentru a vedea dacă totul funcționează la parametri normali.
8. Toarnă șapa și las-o să se usuce
Peste sistemul de încălzire montat și verificat se toarnă o șapă lichidă sau semiumedă, după care aceasta trebuie lăsată să se usuce în mod natural. Pasul acesta poate dura 7-40 de zile, în funcție de materialele folosite.
9. Se instalează automatizarea și se pornește instalația
Acum este momentul să pornești sistemul pentru a testa dacă totul este în regulă. În unitatea centrală de distribuție se montează unitatea de comandă, după care căldura se pornește treptat, până când ajunge la cea specificată în proiectul inițial.
10. Montează stratul final de pardoseală
După ce șapa s-a uscat și tot sistemul este instalat corect, ocupă-te de stratul final de pardoseală, care este format din gresie, faianță sau alt material pentru care ai optat.