Ochelarii de vedere pentru care ai prescripție medicală nu îți vor susține vederea pentru o perioadă nelimitată. Alături de controalele oftalmologice periodice este necesară și schimbarea acestora, ca urmare a modificărilor care apar la nivelul globului ocular, dar și pe fondul uzurii fizice.
Adulții și seniorii se pot confrunta cu probleme la nivelul ochilor, dar și copii pot experimenta de la vârste fragede diverse deficiențe oculare. Odată diagnosticată problema oftalmologică, medicul specialist îți poate prescrie ochelari de vedere cu dioptrii corespunzătoare pentru corectarea defectelor identificate. După o perioadă, însă, poți sesiza că ochelarii de vedere nu te mai ajută să vezi suficient de clar, moment în care vizita la oftalmolog devine o necesitate.
Când trebuie schimbați ochelarii de vedere?
Medicul specialist îți va spune când anume trebuie să schimbi ochelarii de vedere, atunci când nu îți mai sunt de ajutor. De regulă, controlul medical anual oferă informații esențiale despre orice modificare ar putea să apară la nivelul ochilor, dar poate fi nevoie, în funcție de afecțiunile oculare cu care te confrunți, să mergi chiar mai des la specialist pentru examinare.
Ochelarii de vedere ar trebui schimbați la o perioadă de cel mult 2 ani, însă, pot exista situații de înlocuire a lor chiar și mai devreme. Treci pe la Lensa Mega Mall când ai nevoie de o nouă pereche de ochelari pentru un look desăvârșit. Poate fi ocazia perfectă să îți pui în evidență stilul personal sau să îți conturezi personalitatea.
De ce trebuie schimbați ochelarii de vedere?
De regulă, modificarea vederii și a sănătății ochilor determină schimbarea ochelarilor de vedere. Cu toate acestea, înlocuirea vechilor ochelari poate fi dictată și de zgârierea lentilelor sau de faptul că tratamentele aplicate pe lentile îți pot pierde unele proprietăți după o perioadă de utilizare.
De aceea trebuie să alegi de fiecare dată rame și lentile de cea mai bună calitate, din magazinele dedicate cu tradiție pe piața de profil, pentru rezistență sporită, durabilitate și tratamente încorporate care să te ajute să obții eficiență optică sporită și acoperirea tuturor nevoilor specifice.
Ce poți face pentru a păstra ochelarii în stare bună?
Întreținerea ochelarilor de vedere conform indicațiilor și folosirea produselor specifice asigură îngrijirea corectă pentru o utilizare îndelungată. Este recomandat să ștergi ochelarii de vedere cu laveta de microfibră și soluțiile de întreținere aferente, cu mișcări delicate, pentru a nu produce pagube lentilelor și pentru a nu slăbi rezistența ramelor.
Protejarea ochelarilor în etui sau toc atunci când nu sunt purtați și inspectarea lor periodică sunt măsuri minime de avut în vedere.
Crăparea ramei sau apariția unor zgârieturi pe lentile sunt motive pentru achiziția unei noi perechi de ochelari de vedere.
Care sunt semnele că trebuie să schimbi ochelarii de vedere?
Simptomele medicale cu care te poți confrunta și care indică posibilitatea de a schimba ochelarii de vedere includ:
- Vedere încețoșată sau distorsionată;
- Oboseala ochilor;
- Disconfort ocular;
- Dureri de cap.
Atunci când sesizezi oricare dintre aceste simptome sau constați că nu mai vezi bine cu ochelarii de vedere cu dioptriile prescrise înseamnă că este timpul pentru un nou consult de specialitate și actualizarea dioptriilor.
Controale oftalmologice periodice
Ochelarii de vedere sunt recomandați pentru a corecta deficiențe oculare variate pe care oftalmologul le diagnostichează în cadrul unui control medical complet. Trecerea timpului poate face ca vederea să nu mai fie la fel de clară ca în momentul în care ai început să porți ochelarii prescriși. Motivele pentru aceste modificări sunt multiple, dar ele trebuie să te determine să te reîntorci la medic pentru consult de specialitate.
Actualizarea prescripției medicale este normală și trebuie realizată periodic pentru ca vederea să fie protejată și menținută în parametri normali.
Ochelarii de vedere trebuie schimbați fie atunci când observi deteriorarea fizică, fie când apar modificări în perceperea imaginilor. Controlul oftalmologic periodic este necesar pentru observarea fluctuațiilor de la nivelul globului ocular, dar și pentru actualizarea prescripției medicale. Utilizarea ochelarilor de vedere cu dioptrii necorespunzătoare nevoilor reale poate contribui la agravarea afecțiunilor oculare.