Noua generație de adulți este extrem de conștientă de faptul că există o singură calitate umană care nu poate fi înlocuită de nici o mașinărie sau de vreun algoritm. Aceasta este reprezentată de creativitate. Există, însă, multe cercetări științifice care artă că această aptitudine poate fi estompată de la vârste foarte fragede din cauza sistemului de învățământ neadecvat sau din cauza jucăriilor inapte în a stimula creativitatea celui mic.
O tabletă cu jocuri pline de culoare și interacțiune limitată, spre exemplu, îl lasă pe cel mic cu mușchiul imaginației neactivat. Îi oferă totul pe tavă, iar copilul nu își mai exersează capacitățile cognitive în direcția potrivită. Pentru a crește un copil creativ ai nevoie de câțiva ași în mânecă sau, mai bine-zis, de câteva tipuri de jocuri care să îl ajute să crească armonios.
Iată câteva jocuri care îți vor ajuta copilul să își dezvolte creativitatea și să crească armonios:
Pictura pe modele abstracte
Ia o coală de hârtie, un tub de aracet și vopsea neagră. Amestecă vopseaua în tubul de aracet și apoi stropește foaia în linii și forme abstracte. Las-o la uscat și rezultatul va fi asemănător unui vitraliu neregulat. De preferat e să îi pui la dispoziție copilului culori de apa cu ajutorul cărora să umple formele cum își dorește. În acele momente, el poate vedea printre linii diverse animale sau plante, ori poate veni chiar cu idei și mai creative. Încurajează-l să vorbească despre pictura lui și premiază-l pentru ideile sale inovatoare.
Construcția jucăriilor
Mai știi acel moment în care îți povesteau bunicii despre cea mai frumoasa păpușă făcută chiar de ei din cârpe? Acum nu mai este cazul să îți pui copilul la o asemenea misiune, dar tot puteți construi împreună tot felul de jucării și obiecte interesante. Dacă nu știi de unde să începi, vezi aici gama de LEGO pentru toate vârstele de la Altex.ro. Puteți construi orice împreună. Cu ct îi vei pune la dispoziție mai multe seturi cu atât va avea mai multe posibilități la îndemână. Limitele imaginației le poate stabili doar copilul tău.
Completarea poveștilor cu final deschis
În loc să îi citești o poveste, mai bine faceți una împreună. Poți începe cu o scurtă introducere, câteva personaje și să te oprești brusc într-un moment de tensiune. Invită-l pe cel mic să continue povestea cu ce crede el că s-ar întâmpla ma ideparte. După câteva fraze reia cuvântul. Puteți continua în felul acesta până la finalul poveștii sau puteți lăsa un final deschis pe care să îl reluați în următoarea zi. Copilul tău va adora posibilitatea de a crea lumi și va dobândi foarte multă încredere în propriile idei în acest fel.
În concluzie, creativitatea copilului tău este cel mai important instrument pe care îl are la dispoziție. Ea trebuie valorificată și încurajată tocmai pentru că este singura aptitudine care nu îi va putea fi concurată de nimeni și nimic altceva. Viața sa de adult va fi una mult mai autentică și mai plină de încredere odată ce îl vei învăța cum creativitatea îi poate deschide toate ușile în cale.
Sursa foto: unsplash.com