Airsoft este un sport de care se bucura milioane de oameni din tari din intreaga lume datorita naturii competitive a jocurilor si a armelor de foc replicate, neletale, dar foarte autentice, pe care le folosesc jucatorii.
In plus, multi oameni se mandresc foarte mult cu adunarea unor colectii mari de arme premium Airsoft personalizate, iar aceste colectii au devenit foarte populare pe internet, multe persoane avand sute de pistoale Airsoft.
Povestea incepe in Japonia
Airsoft a inceput initial la mijlocul anilor 1970 in Japonia din cauza restrictiilor impuse de legile armelor la acea vreme. In aceasta perioada, era ilegal ca orice persoana care locuieste in tara sa detina o arma de foc conventionala. Introducerea armelor airsoft care trageau cartuse BB din plastic de 6mm sau 8mm au oferit un mediu sigur cetatenilor japonezi cu aspiratii de a detine o colectie de arme.
Pistolele Airsoft au inceput ca arme pasive (neelectrice) cu arc, ceea ce insemna ca FPS realizabil era incredibil de scazut in comparatie cu armele balistice din anii ’70. Acest lucru a ajutat la crearea Airsoftului asa cum il cunoastem astazi, deoarece aceste arme permiteau proprietarilor sa participe la jocuri sigure si competitive impotriva prietenilor lor, in timp ce ramaneau in limitele legii.
Ca urmare a aprobarii lor in cadrul societatii japoneze, armele airsoft devin din ce in ce mai populare si, in cele din urma, s-au raspandit in alte tari asiatice, cu legi stricte in mod similar, inclusiv Coreea, Taiwan si China.
Trecand in anii ’80, progresele tehnologice au determinat sosirea pe piata a armelor cu propulsie pe gaz sau cu aer comprimat. Aceste arme au fost similare cu versiunea anterioara, cu arc, dar, in schimb, au folosit „gazul verde” ca forta de propulsie pentru a lansa cartusele.
Gazul verde este un gaz creat special pentru a fi folosit in armele de Airsoft, care permite BB-urilor sa fie propulsate la distante mai mari, fiind totusi complet sigur de utilizat impotriva jucatorilor cu protectie adecvata a corpului.
Incorporarea gazului ca forta propulsiva in armele airsoft ar fi putut fi inspirata de pistoalele care folosesc, de asemenea, un sistem similar pentru a trage proiectile si acestea erau in uz inca din jurul anilor 1400.
In ciuda similitudinilor lor, pistoalele cu aer si pistolele airsoft sunt destinate unor scopuri complet diferite. Utilizarea BB-urilor metalice si vitezelor mult mai mari, face ca armele cu aer sa nu fie sigure pentru utilizarea in sport si sunt, in schimb, utilizate predominant in randul vanatorilor.
In anii ’80, popularitatea airsoftului a ramas in continuare predominant in Asia, dar s-a extins in curand si in tarile occidentale precum Marea Britanie si SUA. Desi sunt jocuri complet separate, dezvoltarea paintball-ului a contribuit, de asemenea, la cresterea comunitatii airsoft si din ce in ce mai multi oameni au inceput sa participe la sporturi de actiune bazate pe arme. Airsoft este, fara indoiala, vazut ca un sport cu arme mai captivant si mai simulativ decat paintball-ul si de aceea numarul de jucatori este mai mare in cazul Airsoft.