Timp de mii de secole, blana a fost un material care a rezistat testului timpului. De la o modalitate de a-ti tine de cald, la un element fashion si un mod de a arata statutul financiar, blanurile au fost folosite intr-o varietate de moduri de-a lungul istoriei.
Pe timpuri, se credea ca blana are puteri magice. Vanatorii din cele mai vechi timpuri credeau ca purtarea blanii sau a pielii unor anumite animale ar crea o legatura speciala cu acel animal. Mai exact, se credea ca in cadrul anumitor ceremonii, meditatii sau vise puteau deveni animalul a carei blana o purtau. Daca purtau blana unui ghepard, puteau capata viteza si inteligenta ghepardului.
Dupa mai multe secole, blana a capatat o alta valoare. In loc de puteri magice ea era vazuta ca un semn al statutului tau social. In Egiptul antic, numai faraonii si inaltii preoti aveau voie sa poarte blanurile de hermine, nurca sau chinchilla. Inaltii preoti le purtau in timpul ceremoniilor care aratau importanta blanii. In secolul al XI-lea, nobilii si oamenii bogati obisnuiau sa se imbrace in cele mai frumoase blanuri. Dupa ce sotii din clasele inferioare au inceput sa isi ipotecheze casele pentru a le putea cumpara blanuri sotiilor lor, cei din clasa superioara au cerut legi prin care sa li se interzica oamenilor din clasele inferioare sa cumpere cele mai bune blanuri, cum ar fi cele de hermine. In felul acesta se dorea ca oamenii din clasa superioara sa se poata distinge de cei mai modesti. Oamenilor simpli le-a fost permis sa poarte doar blanuri de vulpe, vidra si blana micilor rozatoare.
Comertul cu blanuri
Incepand cu anii 1500, a inceput comertul cu blanuri. Acesta a fost popular mai ales in America de Nord si a inceput cu comertul dintre indieni si europeni. Blana de castor a devenit rapid cel mai valoros produs din „oferta”. In Europa, ar fi folosit-o pentru palarii. Cu toate acestea, in anii 1800, numarul de animale cu blana a inceput sa scada in mod periculos, datorita cererii ridicate de blana. Pana la sfarsitul anilor 1800, comertul cu blanuri a incetinit, pe masura ce matasea a avut cea mai mare cerere pe piata.
Astazi, doamnele continua sa iubeasca blana, fie ca vorbim de gulere din blana naturala, haine sau caciuli de blana, fiind considerate un simbol al elegantei, al luxului si un element vestimentar ce asigura confortul.