Alimentația, orele de somn dormite zilnic și stilul de viață în general, pot influența extrem de mult sănătatea, iar una dintre problemele care pot apărea este cea a apariției hemoroizilor. Ce sunt hemoroizii și care sunt simptomele sau cauzele sunt câteva dintre cele mai importante informații pe care trebuie să le știți.
Hemoroizii sunt acele dilatații venoase patologice care se află la nivelul canalului anal. În general, aproximativ 50% dintre adulți s-au confruntat cu cel puțin un episod hemoroidal de-a lungul vieții.
De regulă, apariția hemoroizilor este datorată dilatării venelor situate la nivelul anusului și al canalului anal. Din cauza creșterii în volum a acestor vene, boala hemoroidală poate provoca sângerări și dureri foarte neplăcute. Din fericire, medicina modernă oferă multe posibilități pentru tratarea rapidă și eficientă a hemoroizilor.
Care sunt simptomele cele mai frecvente?
- Sângerarea anală – este cele mai comun simptom, se poate observa la sfărșitul defecării și de cele mai multe ori nu este însoțită de durere. De obicei este vorba de cantități mici de sânge, de aceea este un simptom care poate scăpa din vedere.
- Inflamarea zonei anale
- Sensibilitatea crescută a zonei anusului, senzația de arsură și pruritul (mâncărimile) – sunt simptome care însoțesc boala hemoroidală.
- Durerile – inițial apariția hemoroizilor este insoțită de un disconfort local, care ulterior se poate transforma în durere dacă nu se aplică tratamentele corespunzătoare. Cel mai frecvent durerile apar în cazul hemoroizilor externi.
Care sunt cauzele cele mai frecvente ale apariției hemoroizilor?
- Alimentația – acesta este probabil unul dintre cei mai comuni factori. Adesea avem o alimentate nu tocmai corespunzătoare din cauza programului de zi cu zi. De exemplu, consumul frecvent și în cantități mari de alimente picante poate duce la apariția hemoroizilor. De asemenea, o dietă care este săracă în fibre și consumul redus de lichide reprezintă factori favorizanți pentru constipație care poate duce la inflamarea vaselor de sânge și la apariția hemoroizilor.
- Consumul excesiv de alcool – nu este o noutate cu privire la pericolul pentru sănătate pe care îl aduce consumul excesiv de alcool. Pe lângă multe alte afecțiuni și boli, consumul excesiv de alcool poate provoca dilatarea vaselor de sânge din tubul digestiv și până în zona rectului. Cu alte cuvinte, această dilatare se traduce prin acumulări mari de sânge în hemoroizi, ceea ce înseamnă că aceștia se vor inflama.
- Alți factori care pot duce la apariția hemoroizilor sunt un stil de viață sedentar (în special în cazul celor care lucrează ore în sir la birou și petrec majoritatea timpului pe scaun, șoferii profesioniști), ridicarea în exces a unor greutăți mari, obezitatea, sarcina, petrecerea unui timp îndelungat pe scaunul de toaletă etc.
Medicul specialist te va ajuta cu diagnosticarea corectă a bolii iar administrarea unui tratament corespunzător se va face în funcție de mai mulți factori, inclusiv în funcție de tipul de hemoroizi – interni / externi / micști/ trombozați. Sunt necesare investigații specifice, dar și o bună comunicare a pacientului cu privire la istoricul afecțiunilor anterioare, a stilului de viață, precum și a alimentației zilnice au rol la fel de important.