Coacăzele negre sunt fructe din familia Ericaceae, cu un gust acrișor și o aromă specifică, neîntâlnită la alte tipuri de fructe de pădure.
Conținutul ridicat de antociani, pigmenți naturali cu proprietăți antioxidante, fac din coacăzele negre fructe extrem de benefice pentru sănătatea organismului nostru.
Aceste fructe sunt o sursă excelentă de vitamina C care îmbunătățește capacitatea organismului de absorbție a fierului. Crește, de asemenea, imunitatea, ajutându-ne să contracarăm bolile comune precum infecția, gripa și răceala.
Totodată, coacăzele negre sunt benefice pentru vedere și pentru sănătatea cardiovasculară.
Coacăzele negre se pot consuma sub formă de fructe proaspete sau sub formă de: ulei de coacăze negre, pastile și capsule, suc de coacaze negre, fructe uscate, pudră de coacăze negre și extract de coacăze negre.
Beneficiile pentru sănătate ale coacăzelor negre
Aceste fructe sunt folosite ca diaforetic, diuretic și antipiretic, pentru a trata gripa și răceala. Frunzele sunt utile pentru tratamentul tusei spasmodice, diareei și durerilor de gât. Uleiul extras din semințele de coacăze negre posedă proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, imunostimulante, cardioprotectoare și protectoare ale pielii.
1. Sănătatea cardiovasculară
Consumul zilnic de coacăze negre este util pentru menținerea sănătății inimii prin scăderea șanselor de apariție a problemelor cardiovasculare precum accident vascular cerebral, atac de cord și bătăi neregulate ale inimii. Aceste beneficii se datorează prezenței flavonoidelor în coacăzele negre.
În plus, aceste fructe sunt o sursă excelentă de antioxidanți care previn șansele de deteriorare oxidativă și scade formarea de substanțe toxice pe vasele de sânge. Netezește fluxul de sânge în sistemul cardiovascular.
2. Scad tensiunea arterială
Boabele de coacăze negre sunt utile pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Aportul zilnic de coacăze negre scade tensiunea arterială datorită prezenței potasiului care acționează ca un vasodilatator natural ce relaxează vasele de sânge și netezește fluxul de sânge prin reglarea presiunii sângelui.
În plus, reglarea tensiunii arteriale scade șansele de atac de cord sau accident vascular cerebral.
3. Reglează nivelul colesterolului
Coacăzele negre sunt o sursă excelentă de acizi grași Omega-3 care ajută la reglarea nivelului de colesterol din organism.
Consumul adecvat de coacaze negre ajută la scaderea nivelului de colesterol LDL și cresterea colesterolului HDL. Prezența excesivă a colesterolului LDL este dăunătoare sănătății, deoarece blochează arterele și vasele de sânge și crește șansele de apariție a problemelor cardiovasculare, cum ar fi accident vascular cerebral, atac de cord și bătăi neregulate ale inimii.
4. Previn apariția cancerului
Coacăzele negre au proprietăți anticancerigene care scad șansele de dezvoltare a cancerului în organism. Conțin antioxidanți precum zeaxantina, criptoxantina, betacarotenul și vitamina C. Acești antioxidanți contracarează radicalii liberi și previn șansele de deteriorare oxidativă a celulelor corpului și scad șansele de cancer.
5. Reduc infecțiile bacteriene
Aportul zilnic de coacăze negre ajută la scăderea șanselor de infecții bacteriene, cum ar fi infecția tractului urinar. Acest lucru se datorează faptului că fructele de coacăze negre conțin compuși chimici precum antocianul și taninul.
7. Îmbunătățesc memoria
Coacăzele negre sunt vitale pentru menținerea sănătății creierului. Consumul zilnic de coacaze negre „ascute” memoria și îmbunătățește oxigenarea creierului. Asta se datorează prezenței antioxidanților și a fierului în fructele de coacăze negre.
Îmbunătățirea aportului de oxigen către creier și către celulele nervoase ajută la buna funcționare a acestora. Totodată, contracarează radicalii liberi și previne deteriorarea oxidativă a creierului. Reduce șansele bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer.