Vitamina C este o vitamina solubila care se gaseste in foarte multe alimente, inclusiv in fructe. Ea este un puternic antioxidant si este vitala pentru sanatatea pielii si a functiei imunitare.
Aceasta reduce riscul bolilor cronice, scade hipertensiunea arteriala, protejeaza organismul de boli cardiovasculare, stimuleaza productia naturala de colagen si imbunatateste memoria printre multe alte beneficii.
Insa corpul uman nu poate produce vitamina C si nici nu are capacitatea de o retine prea mult, asa ca trebuie sa ii dam o mana de ajutor, consumand alimentele potrivite.
Doza zilnica recomandata de vitamina C difera intre 75 mg si 115 mg, in functie de varsta, sex sau starea sanatatii.
In aceste conditii, iata zece fructe bogate in vitamina C pe care le poti consuma singure sau in diverse forme, cum ar fi sucurile sau smoothie-urile perfecte pentru aceasta perioada.
1) Ananasul
Contine cantitati uriase de vitamina C, practic 47,8 mg din doza zilnica recomandata de specialisti. De asemenea, acesta mai contine si tiamina, riboflavina, acid folic, magneziu, mangan, potasiu si beta-caroten. Numeroase studii au demonstrat ca un consum ridicat de ananas scade riscul de obezitate, diabet si boli de inima. (Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/276903#nutrition )
2) Aronia
Cunoscuta si ca scorus negru, este un arbust cu fructe minune care contine 35% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Denumirea de fructe minune vine si de faptul ca este cu adevarat aur pentru organism, continand si vitamina E, vitamina K, fibre, vitamina A, magneziu, mangan, potasiu, fier, calciu sau zinc, dar si vitamine mai rare, precum P si Q, care ajuta in furnizarea de energie corpului, oboseala si problemele respiratorii fiind semne ca nivelul acesteia este scazut. Un studiu realizat de Universitatea din Maryland a indicat faptul ca aronia inhiba celulele canceroase in cazul cancerului de colon.
3) Capsunile
Sunt cunoscute pentru proprietatile antioxidante, fiind si o importanta sursa de vitamina C, acestea continand 58,8 mg din doza zilnica recomandata. In plus, capsunile au efect anti-inflamator, regleaza tensiunea arteriala, contin multe fibre si protejeaza organismul de boli cardiovasculare.
4) Migdalele
Sunt un alt supraaliment cand vine vorba despre vitamina C. Acestea contin 48,2 mg , practic 80% din doza zilnica recomandata. Partea mai putin buna este ca au destul de multe calorii, 575 de calorii la o portie de 100 de grame. Dar la partile bune putem adauga 21,22 g de proteine, 12,20 g fibre alimentare 12,20, dar vitaminele B9, B3, B5, B6, B1, A, K sau calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu si cupru. Cele 575 de calorii pot fi consumate prin sport, mai exact mergand pe jos 160 de minute sau alergand putin peste 60 de minute.
5) Marul
Se spune ca un mar pe zi tine medicul departe, iar asta si pentru ca are vitamina C, in timp ce caloriile sunt scazute, doar 52 la 100 de grame. In aceeasi cantitate de mar mai avem 107 mg de potasiu, 5 mg magneziu, 11 mg fosfor, 0,04 mg zinc, dar si 27 mcg de beta caroten si 29 mcg de luteina. (Sursa: https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/apples?portionid=58449&portionamount=100.000 )
6) Portocalele
Un pahar de 230 de ml de suc de portocale contine 120 de mg de vitamina C. In plus, portocalele si sucul lor sunt surse importante de potasiu, luteina, vitama A. Fibrele din portocale au efect anticolesterol, iar unii specialisti o recomanda in diete, in defavoarea bananelor sau strugurilor, tocmai pentru ca are putine calorii. De mentionat sunt si proprietatile antiinflamatoare ale portocalelor. De asemenea, numeroase studii au demonstrat ca scad riscul de cancer, dar si alte boli, printre care si artrita reumatoida sau cele de inima.
7) Grefruitul
Este adorat de unii, dar si evitat de altii prin prisma gustului. Dar nu ar trebui, pentru ca doar jumatate de fruct contine 45 mg de vitamina C, plus fibre, potasiu sau vitamina A, ceea ce il face ideal pentru un organism sanatos. In plus, are doar 41 de calorii, ceea ce il fac o alegere buna pentru cei care vor sa slabeasca. Este si recomandat de medici pentru persoanele care sufera de diabet. (Sursa: https://www.verywellfit.com/foods-high-in-vitamin-c-2507745 )
8) Strugurii
Pe lista alimentelor care contin vitamina C sunt si strugurii, acestia au 26% din doza zilnica recomandata. Pe langa vitamina C, acestia mai contin, printre altele, si vitamina A (6,5% DZR), fier (9,8% DZR) si calciu (3,8% DZR). Partea mai putin buna in cazul strugurilor este ca au un continut ridicat de zahar si cam 340 de calorii pe 100 de grame. (https://www.nutritionix.com/food/grapes )
9) Lamaia
Este un alt super aliment. Un fruct ne poate furniza 30.7mg de vitamina C, cam 34% din zona zilnica recomandata, dar si 15mg de calciu, 0,35 mg de fier, 80 mg de potasiu si proteine. Practic, o limonada pe timpul verii ne aduce sanatate la pahar si un gust delicios.
10) Kiwi
Este o sursa excelenta de vitamina C. Un astfel de fructe are peste 60 de miligrame de vitamina C si este bogat, de asemenea, in potasiu si fibre, care ajuta organismul pentru un tranzit cat mai bun. In plus, kiwi-ul este si sarac in calorii, aproximativ 40. El mai contine si flavonoizi, carotenoide sau acid folic.
Sursa Foto: Pixabay