Evaluarea Nationala fara stres: plan de studiu pentru maximizarea performantei 

by Redactia B24FUN

Evaluarea Nationala este un moment important pentru elevii de gimnaziu. In articolul care urmeaza veti descoperi cum sa abordati acest examen fara stres. Va vom ghida prin schimbarile aduse acestui examen in comparatie cu anii trecuti, evidentiind importanta acestuia in cadrul parcursului educational pentru elevii claselor primare si gimnaziale. 

Totodata, va vom oferi un plan bine structurat de studiu care sa ii ajute pe elevii claselor a II-a, a IV-a, VI-a si a VIII-a sa isi imbunatateasca performantele.  

Evaluarea Nationala 2024  

Evaluarea Nationala 2024 reprezinta un pas important în cariera scolară a elevilor din clasele primare si de gimnaziu, fiind un examen care testează cunostintele acumulate pe parcursul acestei perioade. Conform Ministerului Educatiei Nationale, sesiunea de evaluari de la finalul claselor a II-a, a IV-a si a VI-a, care se adreseaza unui numar de peste 500.000 de elevi (cumulat) in anul scolar 2023 – 2024, este programata pentru perioada 13 – 29 mai. 

Elevii vor sustine examene la limba romana, matematica si stiinte ale naturii si la limba materna. Pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, sesiunile de evaluari  incep luni 13.05.2024 si se finalizeaza in data de 16 mai cu proba de Matematica si Stiintele Naturii. 

Evaluarea competențelor fundamentale dobandite in ciclul primar la finalul clasei a IV-a are loc in perioada 21-29 mai. Pentru evaluarea competentelor de Limba si comunicare  la finalul clasei a VI-a, probele se vor desfasura in data de 28 mai, iar data de 29 mai este rezervata pentru Matematică si Stiinte ale naturii. 

Elevii vor putea rezolva testele in urmatoarele durate: 

  • 30 de minute pentru fiecare test, in cazul elevilor de clasa a doua; 
  • 60 de minute pentru fiecare test, in cazul celor din clasele a lV-a si a Vl-a. 

Rezultatele individuale obtinute la aceste evaluari nu vor fi afisate, nu vor fi comunicate public si nu vor fi inregistrate in catalogul clasei. 

Schimbari in Evaluarea Nationala 2024 fata de anii anteriori  

Anul 2024 aduce cu sine o serie de schimbari fata de anii anteriori. De exemplu, se reia Evaluarea nationala pentru elevii de clasa a VI-a. In anul scolar 2022-2023, potrivit ordonantei de urgenta nr. 56/11 iunie 2023 aceasta nu s-a mai organizat pentru elevii de clasa a VI-a. 

Cu toate ca materiile evaluate raman aceleasi, structura testelor sufera unele modificari, cu accent pe evaluarea competentelor si intelegerea profunda a subiectelor, nu doar a memorarii informatiilor. Motivul acestor schimbari este dorinta de a pregati mai bine elevii pentru etapele urmatoare ale educatiei lor. 

Evaluarea Nationala este un prilej de a verifica nivelul de cunostinte acumulate si de a identifica eventualele lacune in invatare. Cu toate acestea, Evaluarea Nationala poate aduce cu sine o anumita presiune asupra elevilor, iar dorinta de a obtine un rezultat cat mai bun poate genera anxietate. Este esential ca elevii sa invete sa gestioneze aceasta presiune si sa se pregateasca pentru evaluare corespunzator. 

Plan de studiu pentru maximizarea performantei pentru Evaluarea Nationala 

Pregatirea adecvata pentru Evaluarea Nationala nu inseamna doar recapitularea materiei, ci si invatarea unor tehnici de gestionare a timpului si a emotiilor.

In timpul testelor, este important ca elevii sa stie sa se concentreze pe intrebarile la care stiu raspunsul si sa nu lase intrebarile mai dificile sa le afecteze concentrarea. Acest lucru vine dintr-o pregatire initital, care incepe cu organizarea timpului de studiu. 

Este recomandat ca parintii si educatorii sa stabileasca un program zilnic sau saptamanal de invatare, cu pauze regulate pentru a evita oboseala si a mentine concentrarea. Astfel se va putea reduce din stresul asociat cu pregatirea pentru examen, ducand in schimb la imbunatatirea performantei generale.  

În funcție de materie, elevii pot utiliza o gamă largă de resurse, de la manuale si culegeri de exercitii, la teste simulate si resurse online. Utilizarea eficienta a acestor resurse poate include rezolvarea exercitiilor într-un ritm similar cu cel al examenului sau folosirea lor pentru a imbunatati intelegerea anumitor subiecte. 

Pentru rezolvarea eficienta a problemelor de matematica, elevii pot:

  • incepe prin a citi intreaga problema;
  • identifica ce li se cere sa faca;
  • imparti problema complexa in subprobleme mai mici; 
  • rezolva fiecare subproblema; 
  • verifica daca raspunsul este corect. 

Pregatirea pentru Evaluarea Naționala implica adoptarea unei abordari strategice pentru rezolvarea problemelor, gestionarea eficienta a timpului si utilizarea resurselor de pregatire. Aceste elemente, combinate cu o atitudine pozitiva si un efort sustinut, pot contribui la maximizarea performantei elevilor in timpul acestui examen important. 

0 comentariu

Citeste in continuare