Electrocardiograma: ce rol are și când este necesară?

by Redactia B24FUN

Bolile de inimă se pot dezvolta lent și silențios, ceea ce înseamnă că fără o monitorizare constantă, poți afla de existența lor abia în momentul în care ajung într-un stadiu avansat. Pentru a evita acest risc, este recomandat să efectuezi periodic analize și examinări de rutină care să poate depista din timp orice neregulă sau disfuncție apărută la nivelul sistemului cardio-vascular. Dacă ești în căutarea unei clinici unde să efectuezi o evaluare EKG in Bucuresti, Eminescu 100 este locul în care o echipă de profesioniști te întâmpină cu metode și aparatură de ultimă generație!

Ce este EKG-ul?

EKG este abrevierea utilizată în mod general pentru electrocardiogramă care, în esență, este un examen foarte important ce permite înregistrarea activității inimii la un nivel avansat. Măsoară ritmul cardiac și poate depista tulburările de ritm ale inimi, ajută la identificarea leziunilor miocardice, dar și a modificărilor structurale cardiace ce se pot dezvolta fără ca pacientul să resimtă vreun simptom. 

De ce este important să efectuezi periodic o astfel de examinare?

Electrocardiograma face parte dintr-un set elaborat de evaluări cardiace pe care medicul specialist le recomandă, chiar dacă nu se încadrează la analize de rutină. Este important să efectuăm periodic un astfel de examen prin prisma faptului că ajută la identificarea unor afecțiuni care cu greu pot fi observate în alt mod. Așadar, putem considera acest examen ca fiind o modalitate de prevenție în dezvoltarea unor afecțiuni cardiace grave. În special pacienții care s-au confruntat cu boli ale inimii ori au fost diagnosticați cu disfuncții specifice trebuie să efectueze frecvent o astfel de procedură pentru a se asigura că situația este menținută sub control și nu există risc de recidivă ori de agravare a problemei. 

Care sunt semnele ce te obligă să programezi un consult EKG?

De regulă, procedura de EKG se efectuează la indicația medicului cardiolog în momentul în care are nevoie de mai multe informații ori dacă a depistat anumite nereguli ale căror cauze nu le poate depista. Semnele care impun realizarea unui examen EKG includ dureri în piept, palpitații, stări de amețeală sau confuzie, ritm cardiac crescut, dificultăți în respirație, slăbiciune, oboseală, stare de leșin și nu numai. Dacă manifești unul sau mai multe dintre aceste simptome, este necesar să iei legătura cu medici specialiști care obligatoriu vor realiza și o electrocardiogramă pentru a ști care este problema ce a declanșat aceste stări.

Cum te pregătești pentru un examen EKG?

Acest examen este pe cât pe important, pe atât de simplu, non-invaziv și fără durere, realizându-se în doar câteva minute, fără ca spitalizarea să fie necesară. Înainte de procedură nu este necesară niciun fel de pregătire specială însă, pentru ca rezultatele să fie cât se poate de concludente, este necesar să ții cont de câteva recomandări. Cu o zi înainte de programare este necesar să te relaxezi și să te odihnești, să te ferești de stres sau de efort, să nu faci exerciții fizice pentru ca inima să funcționeze în parametri normali la momentul recoltării datelor. 

Cum se desfășoară o electrocardiogramă într-un cabinet de cardiologie?

Examinarea este foarte simplă și lipsită de disconfort, constând în lipirea unor electroliți la nivelul pieptului, direct pe piele, pentru a înregistra activitatea cardiacă. Întreg procesul durează până la 15 minute, iar toată informația înmagazinată în această perioadă va fi redată pe hârtie sau pe un monitor pentru interpretare. Va fi nevoie să stai nemișcat pe întreg parcursul procedurii, însă nu vei simți absolut nimic care să te jeneze sau să te sperie. 

Ai grijă de inima ta și programează din timp o electrocardiogramă în București, la Clinica Eminescu 100!

0 comentariu

Citeste in continuare