Economia circulară – Ce înseamnă și de ce e importantă?

by Redactia B24FUN
Economia circulară

Conform Parlamentului European, anual, Uniunea Europeană produce peste 2.5 miliarde de tone de deșeuri. O parte însemnată din această cantitate poate fi salvată și reutilizată pentru un mediu mai prietenos, dar și pentru a economisi resursele oferite limitat de planeta noastră. Cum se poate face acest lucru? Luând în considerare principiile economiei circulare. Ce este, cum funcționează și care este impactul său asupra economiei, aflați din acest articol. 

 

Ce este economia circulară?

Economia circulară reprezintă procesul de tip circuit prin care deșeurile sunt reutilizate. Așadar, viața obiectelor produse în toată lumea poate fi prelungită. Și nu doar o singură dată. Odată cu stricarea sau uzarea unui astfel de obiect există două soluții: fie este reparat, fie recondiționat. Totuși, în cazul în care nu se mai poate face nimic – reciclarea și colectarea selectivă reprezintă colacul de salvare. Scopul întregului proces este de a reduce drastic cantitatea de deșeuri care nu pot fi reutilizate. De aceea – produsele vechi sau nefuncționale sunt introduse în circuit de cât de multe ori este posibil. Procesul are efecte benefice asupra economiei globale, prin economisirea resurselor în cantități industriale.

 

Rezoluțiile legislative europene

Din punct de vedere legislativ, prin Pachetul de măsuri ce targhetează economia circulară, se propun câteva obiective pe termen lung. Astfel, până în anul 2030, fiecare stat are sarcina de a recicla 65% din cantitatea de deșeuri municipale. Acest procent este valabil și pentru reciclare plastic și ambalaje. 

În același interval, atât România, cât și celelalte state trebuie să reducă cantitatea de deșeuri depozitate până la 10%. În anumite condiții, pentru aceste sarcini, România poate beneficia de o perioadă suplimentară de cinci ani.

Tot în cadrul Pachetului economiei circulare sunt propuse și alte activități. Promovarea simbiozei industriale este o astfel de propunere. Promovarea instrumentelor economice pentru descurajarea depozitării se regăsește și ea în planul european.

Adoptarea economiei circulare – importanță

Marile companii nu dispun de materie primă nelimitată. Totodată – cererea crește de la o zi la alta, deoarece populația lumii este într-o continuă dezvoltare. Dacă la acestea se mai adaugă și interdependența statelor în ceea ce privește aprovizionarea – resursele trebuie folosite după anumite standarde și reguli.

În plus, exploatarea acestor materii prime are costuri ridicate și poate avea efecte negative. Emisiile de CO2 reprezintă doar una dintre problemele generate de extracția resurselor. Creșterea consumului de energie poate fi un alt efect.

 Politica națională privind deșeurile

În ceea ce privește țara noastră, prioritățile au fost stabilite prin Strategia Națională de Gestionare a Deșeurilor (SNGD). Iată câteva dintre ele:

  • Dezvoltarea măsurilor care descurajează generarea de deșeuri și susține reutilizarea lor;
  •  Creșterea ratei de reciclare și îmbunătățirea calității materialelor reciclate;
  • Promovarea valorificării deșeurilor din ambalaje;
  • Reducerea impactului produs de carbonul generat de deșeuri;
  • Organizarea bazei de date naționale și eficientizarea procesului de monitorizare.

Beneficiile exprimate în cifre

Potrivit Uniunii Europene, măsurile propuse vor influența puternic economia. Companiile din statele membre ar putea economisi peste 8% din cifra de afaceri anuală. Un alt aspect important se referă la creșterea forței de muncă. Se estimează că vor fi disponibile peste 550.000 de noi locuri de muncă.

Implementarea sistemului circular poate avea un impact asupra competitivității. În modul acesta –inovația și economia vor evolua organic, reducând totodată și emisiile de gaze cu efect de seră cu aproximativ 3%.

Poate mai mult decât am crede – economia globală este influențată de fiecare decizie pe care o luăm. Dată fiind această situație, reciclarea materialelor uzate este benefică din orice perspectivă. Economia circulară este vine tocmai în sprijinul acestor beneficii. 

0 comentariu

Citeste in continuare