Datorită tehnologiilor avansate, frecvențele de funcționare ale echipamentelor de spionaj sunt din ce în ce mai răspândite. Acest lucru necesită ca și dispozitivele care detectează aceste semnale, să evolueze din ce în ce mai mult.
Dispozitivele spion utilizate în mod obișnuit funcționează:
- prin intermediul unei cartele SIM;
- se conectează la un semnal WiFi local ( camere ascunse cu microfoane incorporate care transmit în timp real către telefon );
- transmit un semnal către anumite canale de frecvență (ascultători radio unidirecționali).
Deşi legislaţia în vigoare din România nu permite utilizarea acestor dispozitive fără acordul explicit al persoanei/persoanelor care sunt urmărite prin aceste device-uri, există însă persoane care recurg la astfel de dispozitive pentru a spiona din diverse motive.
Tipuri de detectoare și diferențele dintre ele
Tipurile de detectoare microfoane spion pot fi rezumate în trei categorii.
- detectoare destinate amatorilor;
- detectoare semi-profesionale;
- modele profesionale de înaltă clasă pentru contraspionaj specializat.
Detectoare destinate amatorilor
Persoanele care doresc să verifice rapid dacă există vreun echipament spion în jur, dar sunt atehnice şi nu vor să investească prea mulţi bani, pot folosi detectoare pentru amatori. Acestea sunt modele de detectare a semnalelor într-o gamă mică de până la 6,5 GHz, inclusiv unele dintre dispozitivele de masă care utilizează aceste frecvențe.
În majoritatea cazurilor, ele oferă și capacitatea de a detecta obiectivele camerei. Antenele lor sunt pliabile, ceea ce face ca gadgeturile să fie ușor de depozitat și transportat. Când este detectat un semnal, acesta este indicat printr-o scală luminoasă, semnalizare sonoră sau vibrațională.
Detectoarele din clasa de mijloc – semi-profesionale – sunt realizate într-un interval de frecvență mai mare. Acestea sunt făcute pentru a detecta echipamente de ultimă generație care funcționează la 5 GHz și ajung la 13 GHz. Pentru a se înţelege mai bine, dispozitivele de contraspionaj au o funcție de reglare a sensibilității. Acest lucru ajută foarte mult atunci când se observă că ceva funcționează, dar nu se poate stabili exact unde se află. După activarea acestei caracteristici, se va putea examina cu o precizie de 20 cm.
Al treilea tip de echipament de contraspionaj – modelul profesional este specializat în detectarea dispozitivelor spion în diferite benzi de frecvență. Se poate determina dacă este un dispozitiv care funcționează cu o cartelă SIM sau prin conexiune WiFi. Se stabilește dacă există un tracker GPS instalat în mașină. De asemenea, este inclus un analizor de spectru care scanează un anumit perimetru și analizează sectorul de frecvență radio. Cu alte cuvinte, determină într-un spațiu mare ce gadgeturi și la ce frecvențe funcționează. Modelele permit identificarea exactă a locației dispozitivului spion.
Atunci când se alege un detector, este important să se determine exact care sunt cerinţele la momentul respectiv. Un dispozitiv care detectează totul ar putea avea un preţ semnificativ, astfel se recomandă consultarea unui specialist atunci când se alege tehnica. Odată clarificat ce este necesar și bugetul relevant prevăzut pentru acest lucru, cu siguranță se va găsi soluția optimă pentru rezolvarea problemei.