Internetul wireless și internetul prin satelit oferă o alternativă la abonamentele prin rețele telefonice sau prin cablu. Și pentru multe case și afaceri din zonele rurale, acestea sunt opțiuni binevenite. Din cauza costului asociat infrastructurii de internet prin cablu, multe comunități rurale nu au acces la această opțiune de mare viteză.
Cele două modalități de a obține internet sunt populare în zonele rurale (și non-rurale), existând diverși factori care le deosebesc și le fac mai eficiente.
În funcție de locația ta, este posibil să nu ai de ales între serviciul de internet wireless prin satelit sau cel tradițional. Dacă zona ta oferă ambele opțiuni, alegerea uneia dintre ele depinde de ceea ce dorești să instalezi și de cât anume ești dispus să plătești.
Ambele tipuri de abonamente oferă servicii de internet abonaților lor, prin transmiterea de la un punct de distribuție la un punct de acces. Punctul de acces este locul în care internetul este accesat, așa că ar fi vorba despre o antenă conectată la domiciliu sau la locația în care îți dezvolți afacerea, iar principala diferență este compoziția punctului de distribuție și distanța acestuia față de punctul de acces.
Punctul de distribuție al internetului prin satelit este un satelit care orbitează Pământul la 35 de mii de km distanță. Punctul de distribuție al internetului prin wireless este mai local – de obicei, un turn de telefonie mobilă e situat la aproximativ 16km de punctul de acces.
Această distanță creează multe diferențe în ceea ce privește tipul de serviciu obținut cu internetul prin satelit, față de internetul fără fir fix. Afectează totul, de la latență la consistența semnalului, până la cost. Latența rețelei descrie întârzierile asociate cu transmiterea pachetelor de date de la sursă la destinație, printr-o rețea.
De exemplu, ea joacă un rol important atunci când joci online. Cu o latență scăzută, intrarea ta ca jucător/participant este văzută imediat pe ecran, pentru că a trecut foarte puțin timp între apăsarea butonului, confirmarea de către server a acțiunii tale și confirmarea returnată, redată pe ecran. Dacă latența este mare, în schimb, vei aștepta mai mult până să vezi rezultatul unei acțiuni desfășurate. Multe jocuri video de strategie funcționează însă pe un sistem turn-base, ceea ce înseamnă că latența nu va fi observată. Ar putea fi vorba de Civilization 5, Empire Total War sau Sid Meier’s Civilization, dar și de versiuni online ale jocurilor de cărți, cum ar fi pokerul de pe PokerStars sau jocuri de societate, cum ar fi șahul de pe Chess.com.
Latența nu reprezintă un aspect important de luat în considerare doar atunci când vine vorba de experiența de joc. De fiecare dată când trimiți o solicitare la conexiunea ta la internet – cauți ceva pe Google, verifici rețelele sociale etc. – aceasta trimite un semnal către server pentru a prelua informațiile și apoi ți le aduce înapoi. Deoarece acest lucru se întâmplă de obicei destul de repede, latența este măsurată în milisecunde. Cel mai important lucru de reținut este faptul că o latență mai mică este de preferat.
Indiferent dacă este însorit, înnorat, tocmai are loc o furtună sau totul e acoperit cu un strat dens de ceață, noi toți, ca utilizatori moderni de internet, ne așteptăm să avem o conexiune constantă și de încredere. Cu toate acestea, prin satelit, acesta nu este întotdeauna cazul. Chiar și condițiile atmosferice blânde, cum ar fi umiditatea ridicată, pot afecta negativ conexiunea la internet. Și pentru că semnalul trebuie să călătorească prin atmosferă, chiar și o furtună în orașul vecin poate crea unele probleme. Internetul wireless fix nu are nevoie să călătorească prin atmosferă, ceea ce înseamnă că vremea nu va afecta serviciul de recepție. Chiar și vremea locală severă, cum ar fi ploile abundente sau ceața densă, nu interferează cu acest tip de conexiune.
Acestea fiind spuse, vânturile puternice ar putea cauza probleme dacă sistemul cu antenă este suflat din loc. Totuși, antenele fixe fără fir sunt instalate în siguranță, ținând-se cont în special de acest lucru, astfel încât vânturile puternice nu ar trebui să fie o problemă.
În materie de costuri, internetul fără fir fix este mai puțin costisitor de configurat și de operat, în comparație cu internetul prin satelit. Aceasta înseamnă că furnizorii de internet wireless fix pot transfera aceste economii clienților lor. Pe lângă facturile lunare mai mici, unele companii fără fir fix oferă servicii fără limite de date. De unde rezultă că nu se vor percepe taxe suplimentare, indiferent de cât de mult folosești internetul.
Poate fi costisitor pentru mulți furnizori de internet prin satelit dacă abonații lor folosesc o mare lățime de bandă în fiecare lună. De înțeles, ei vor fi nevoiți să limiteze această sumă, instituind limite de date. Dacă depășești o anumită sumă, este posibil să ți se reducă vitezele, sau să te confrunți cu taxe suplimentare.
Când compari opțiunile de internet wireless fix cu cele de internet prin satelit, de preferat ar fi să arunci o privire la cine are cea mai bună combinație de preț și servicii.
Internetul wireless fix oferă o opțiune mai locală, ceea ce înseamnă o latență mai mică, servicii mai fiabile și prețuri și condiții mai bune. E posibil, totuși, să nu fie disponibil în zona în care te afli, în timp ce, cu internetul prin satelit ai mai mari șanse din acest punct de vedere.