Dietă cu avocado – O metodă sănătoasă pentru slăbit

by Redactia B24FUN
Mic dejuun sănătos pe bază de avocado

Dieta cu avocado reprezintă o metodă sănătoasă de a scăpa de kilogramele în plus și totodată de a menține un stil de viață echilibrat. Dieta se recomandă în cazul persoanelor care își concentrează atenția spre o îmbunătățire a alimentației și o dezvoltare a rezistenței organismului.

Chiar dacă nu este un fruct ieftin, totuși reprezintă un element important în procesul de slăbire ce are multiple beneficii pentru organismul nostru.

Avocado este un fruct nelipsit într-o dietă deoarece consumarea acestuia asigură energie pe toată durata zilei și susține organismul la eliminarea toxinelor.

S-au realizat studii care au dovedit că grăsimile pe care le conține avocado ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și a părului și la combaterea obezității.

Dieta cu avocado este cunoscută pentru starea de sațietate pe care o oferă, dar și la:

  • Eliminarea toxinelor din organism;
  • Menținerea unei digestii corecte;
  • Susținerea integrității celulelor;
  • Reducerea nivelul de colesterol din sânge;
  • Menținerea un nivel glicemic în limite normale.

Trebuie specificat faptul că pentru consumul de avocado există și contraindicații, așa că cei care doresc începerea unei diete cu avocado, trebuie să se informeze în legătură cu efectele pe care le are acest fruct asupra întregului organism.

A devenit popular și consumul de ulei de avocado, ce oferă aceleași beneficii pentru corp, fiind mai ușor de integrat într-o dietă.

Avocado – Fruct potrivit în dieta de slăbit

Cu toate că avocado are un conținut bogat în grăsimi, nu este considerat gras, deoarece acest conținut are în cea mai mare proporție grăsime nesaturată. O treime din fruct prezintă 80 de calorii, 8 grame de grăsime și 4 grame de carbohidrați.

Grăsimile sănătoase din avocado ajută sănătatea ficatului și digestia. În toate dietele celebre (Keto, Paleo etc.) e recomandat să consumi avocado.

Într-o dietă este recomandat ca grăsimile să fie consumate între 20-30% din doza zilnică de calorii. Este indicat, ca sursa de grăsime să fie nesaturată pentru a nu întâmpina probleme cu greutatea. Aceste grăsimi pot fi asimilate din avocado, nuci sau semințe.

O jumătate de avocado conține 2 grame de proteine. Poate că este puțin, dar în combinație cu alte surse, în special vegetale, poate face diferența. Proteinele mențin sănătatea mușchilor și rezistența la efort.

De asemenea, mai multe proteine înseamnă o sațietate îndelungată și ajutor în procesul de slăbire.

Proteinele vegetale sunt importante pentru o dietă vegetariană sau vegană. Alte surse vegetale de proteine sunt:

  • Migdalele;
  • Semințele (de dovleac, floare-soarelui);
  • Ovăzul;
  • Tofu;
  • Năutul (poți încerca să adaugi avocado în humus);
  • Fasole.

Avocado conține numeroși antioxidanți care îți întăresc organismul. Conține și vitamina E. Aceasta reduce stresul oxidativ asociat îmbătrânirii.

Stresul are legătură cu răspunsul sistemului imunitar la procesul de îmbătrânire. Reducând stresul, se diminuează riscul de cancer.

De asemenea, avocado este cunoscut și datorită conținutului de potasiu. 100 de grame de avocado are 14% din doza de potasiu, mai mult cu 4% decât bananele. Potasiul:

  • este important înainte și după un antrenament;
  • menține o tensiune arterială bună;
  • ajută retenția de apă.

Ambele fructe sunt esențiale pentru protecția împotriva osteoporozei.

Dieta cu avocado – Potrivită datorită conținutului bogat de vitamine și minerale

Avocado reprezintă o sursă importantă de vitamine și minerale, fiind un fruct esențial într-o dietă. Având un conținut mare de grăsimi, acest lucru contribuie la o absorbție mai mare a vitaminelor A, D și K.

Totodată, avocado este bogat și în vitamina B și C. Ca minerale, regăsim în avocado magneziu și fier.

O dietă în care este inclus și avocado contribuie la reducerea riscului de sindrom metabolic. Sindromul metabolic reprezintă o serie de afecțiuni care apar împreună și cresc riscul de:

  • obezitate;
  • valori crescute ale glicemiei;
  • creșterea trigliceridelor;
  • creșterea nivelului de colesterol;
  • creșterea tensiunii arteriale;

Riscul de sindrom metabolic poate fi redus dacă se introduce în dietă, avocado. În plus, fructul contribuie și la reducerea grăsimii abdominale.

Acest lucru e posibil datorită conținutului mare de grăsimi monosaturate, care au un rol în distribuția grăsimii pe suprafața corpului. O lingură de avocado conține 10 grame de grăsimi monosaturate, exact ca uleiul de măsline.

Avocado conține 1% din acidul gras Omega-3. 1% din acesta, reduce riscul de infarct cu 40%.  Mai conține și 79% Omega-9 (din cantitatea totală de grăsimi). Omega-9 sub forma acidului oleic contribuie la:

  • reducerea inflamațiior;
  • controlul în parametrii normali ai colesterolului;
  • prevenirea riscului de apariție a cancerului.

Înlocuirea unor alimente cu avocado

Chiar dacă grăsimile din avocado sunt bune, dacă consumi și alte alimente bogate în grăsimi există posibilitatea unor cantități ridicate de calorii. Poți înlocui produsele lactate cu avocado. În loc de unt sau brânză pe pâine, folosește avocado.

Avocado poate fi și un bun înlocuitor de ouă, mai ales pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană.

De reținut, un avocado conține în jur de 320 de calorii. Pare mult, dar este indicat împărțirea cantității la diferite mese.

  1. De exemplu, se poate face o pastă de avocado dintr-un sfert de fruct pentru micul dejun.
  2. Pentru prânz se pot pregăti ouă umplute cu avocado.
  3. Pentru cină se poate adăugaa un sfert de avocado pentru salată.
  4. Restul se poate păstra în caz de  gustare și se poate consuma simplu, tăiat cubulețe.

Un dressing pentru salată poate fi delicios, dar are mult colesterol și grăsimi. Se folosește avocado ca bază pentru dressing, pentru înlocuirea smântânei sau a maionezei.

Modalități de a utiliza avocado

Avocado în loc de unt în prăjituri

Untul conține mult colesterol și grăsimi saturate, care pot dăuna organismului. În plus, poate avea un rol hotărâtor în creșterea greutății.

De aceea, se poate înlocui în unele preparate untul cu avocado. Acesta acționează exact ca untul, datorită grăsimilor conținute, fiind mult mai sănătos.

Avocado în budincă

În loc de lapte integral și ouă, avocado e o opțiune mai potrivită și sănătoasă. Se amestecă un avocado pisat cu:

  • 20 de grame de zahăr sau miere;
  • între 30 și 50 de grame de cacao;
  • 15ml de vanilie.

Pentru a obține o textură mai groasă se poate utiliza și cremă de nucă de cocos. Pentru o aromă mai intensă, se poate adăuga:

  • puțină scorțișoară;
  • sare;
  • un sfert de banană.
Pesto cu avocado în loc de parmezan

În loc de sosul pesto sau orice alt sos de paste, se poate utiliza două fructe de avocado pentru 450g de paste fierte. Se adaugă 15 grame de busuioc, împreună cu sare și piper peste compoziție.

De asemenea, se mai poate adăuga:

  • lămâie;
  • granule de ardei gras roșu;
  • boia iute.
Avocado în Salată

Datorită gustului, avocado merge foarte bine pentru orice salată. Totuși, se poate încerca și variante noi de salată, precum cea formată din :

  • frunze de salată;
  • salsa;
  • boabe de porumb;
  • fasole neagră.
Avocado în sandwich sau burger, în loc de brânză

Tot ce trebuie realizat este tăierea fructului în felii subțiri și adăugate în preparat. Grăsimile saturate din brânză vor fi înlocuite de grăsimile nesaturate sănătoase din avocado.

Avocado și humus

Humusul este considerat un aliment nelipsit într-o dietă. Se poate adăuga o jumătate de avocado la o conservă de năut. Acest preparat este o variantă bună pentru a înlocui o masă.

Smoothie mai sănătos cu avocado

În dieta cu avocado se poate adăuga un smoothie consistent

Avocado nu va afecta gustul unui smoothie, dar va adăuga nutrienți esențiali și îi va oferi o culoare deosebită.

Un smoothie sănătos și delicios poate oferi doza zilnică de energie. Se poate adăuga un sfert sau jumătate de avocado la blender cu:

  • o banană;
  • o linguriță de lămâie;
  • 120ml de lapte;
  • 2 frunze de mentă.

Uleiul de avocado în dietă

Uleiul de avocado este realizat în mod asemănător cu uleiul de măsline. Fructul este pisat, iar în felul acesta uleiul este extras. Acesta conține numeroși acizi grași și prezintă un punct de ardere ridicat. Culoarea acestui ulei este verde datorită conținutului de fitochimicale din avocado.

Datorită folosirii sale la o temperatură mare, uleiul poate fi utilizat la gătit, coacere sau chiar grătare. Uleiul de avocado este potrivit pentru:

  • Dressing: poate fi utilizat în salatele de sezon în combinație cu orice tip de semințe (floarea soarelui, dovleac, chia);
  • Sosuri: un sos simplu pentru legume, crutoane sau orice alt aliment se poate realiza prin combinația uleiului cu diferite mirodenii (coriandru,sofran, ardei iute);
  • Supe sau ciorbe: uleiul are rol de a intensifica aroma supei sau a ciorbei. Este necesară adăugarea unei singure lingurițe pentru a schimba gustul. Poate fi utilizat atât la supele calde cât și la cele reci;
  • Legume: se poate folosi o cantitate mică de ulei peste legume pentru a intensifica gustul lor. Pot fi puse legumele la grătar sau la cuptor;
  • Smoothie: este indicat ca în compoziția pentru smoothie, să fie adăugat și o lingurită de ulei de avocado pentru a căpăta o aromă mai intensă și o consistență mult mai bună;
  • Pește: în cele mai multe cazuri, atunci când nu se folosește ulei de măsline se poate utliza uleiul de avocado pentru a stropi peștele. În acest mod, se evită uscarea excesivă a peștelui.

Dieta cu avocado – Contraindicații

  • Este indicat ca persoanele care suferă de hipersensibilitate să evite utilizarea fructului avocado în dietă. Avocado poate avea efecte negative asupra pielii și a sistemului digestiv;
  • Există posibilitatea apariției unei alergii în urma consumului de avocado. Primele simptome sunt roșeața și urticaria.
  • Pentru persoanele care au o sensibilitate la latex, este recomandată evitarea consumului de avocado;
  • Consumul ridicat de avocado poate avea efecte negative asupra ficatului. Dacă persoana are afecțiuni și probleme cu ficatul este necesară evitarea acestui fruct;
  • Consumul mare de avocado poate cauza apariția unor alergii la nivelul cavității bucale sau chiar umflarea limbii;
  • Dacă este consumat în exces, avocado poate avea efecte negative asupra sistemului digestiv și ar putea produce iritații gastro-intestinale.

Avantajele utilizării fructului avocado în diete

  • Dieta cu avocado poate fi o alternativă bună în vederea îmbunătățirii organismului uman;
  • Cu toate că dieta cu avocado impune consumarea zilnică a acestui fruct, este importantă porționarea în cantități mici pentru a evita riscul de creștere în greutate;
  • Avocado este considerat un fruct ce face minuni datorită conținutul său bogat în fibre, grăsimi nesaturate și importante vitamine și minerale ce contribuie la o imunitate mai rezistentă;
  • Fructul de avocado prezintă 118 calorii asociat la 100 de grame, ceea ce reprezintă un număr mic raportat la energia furnizată organismului;
  • Avocado conține acizi grași și minerale ce oferă doza de energie zilnică;
  • Datorită conținutului de grăsimi “bune”, avocado ajută la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea unui nivel glicemic în parametrii normali;
  • Avocado este un fruct sățios ce poate ușor înlocui o masă și va diminua consumul de alimente dulci sau sărate;
  • Dieta cu avocado are un rol important în lupta cu stresul oxidativ;

Concluzii – Dieta cu avocado

  • Doar simpla adăugare a fructului avocado în dietă nu asigură o greutate ideală și o îmbunătățire a alimentației. Este importantă echilibrarea alimentară într-o dietă;
  •  De asemenea, este esențială schimbarea aportului de grăsimi, atunci când avocado este consumat împreună cu alte alimente ce au aceleași proprietăți;
  • Spre deosebire de celelalte diete ce au ca scop eliminarea grăsimilor din consum, dieta cu avocado permite folosirea unor alimente bogate în grăsimi. Acestea sunt brânzeturile, carnea sau ouălele;
  • Este importantă renunțarea la consumul de zahăr și carbohidrați. Este necesar un consum echilibrat de grăsimi nesaturate, legume și fructe;
  • Apelarea la o dietă ce conține legume și fructe este esențială deoarece acestea conțin substanțe fitochimice care luptă împotriva celulelor canceroase și reduce riscul de apariție a cancerului;
  • Slăbirea nu apare instant deoarece această dietă nu are restricții mari la consumul de alte alimente. Este un proces care se realizează în timp, iar kilogramele în plus vor dispărea fară să renunți la consumul de vitamine și fără a implica înfometarea;
  • Dieta cu avocado poate dura câteva zile sau chiar o perioadă mai lungă de timp, în funcție de necesitate sau timp la dispoziție;
  • Așadar, apelarea la o dietă cu avocado este un pas important în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei îmbunătățiri considerabile a organismului uman.

Sperăm că informațiile prezentate au fost de ajutor în decizia de a apela la o dietă cu avocado!

0 comentariu

Citeste in continuare