Detartrajul în timpul purtării aparatului dentar

by Redactia B24FUN

Detartrajul este o tehnică de curățare profesională a dinților. Prin intermediul acestuia este eliminat tartrul format la nivelul dinților. Frecvent, detartrajul se asociază cu tehnica de airflow și periajul profesional. Aceste metode de igienizare sunt indicate chiar și în timpul purtării aparatului dentar. Poate te va surprinde, dar este chiar recomandat ca detartrajul să fie efectuat mai des în această perioadă. 

Tartrul se formează ca urmare a acumulării plăcii bacteriene în exces. Acesta are o culoare maronie, ce dă un aspect inestetic dinților. Consecințele prezenței tartrului constau în:

  • halenă (miros neplăcut al cavității bucale);
  • carii dentare;
  • sângerări gingivale;
  • pierderea dinților. 

Pentru eliminarea tartrului este necesară efectuarea unui detartraj. Această procedură implică utilizarea unui aparat cu ultrasunete, ce îndepărtează tartrul, fără a afecta smalțul dentar.

Riscul de a dezvolta tartru la nivelul dinților cu aparat dentar mobil este mai mare. Motivul incidenței ridicate a formării tartrului la persoanele care poartă aparat dentar este reprezentat de dificultatea menținerii igienei corespunzătoare. Placa dentară nu este îndepărtată complet în timpul perierii dinților și conduce, în timp, la formarea tartrului. 

Cât de des este necesar detartrajul?

Intervalul optim pentru realizarea detartrajului este diferit pentru fiecare persoană. Acesta depinde de rapiditatea cu care se formează tartrul, dar și de rigurozitatea curățării zilnice a danturii. 

Cei mai mulți medici stomatologi îți vor recomanda ca detartrajul să fie efectuat la un interval de 6 luni. Însă, în cazul în care porți aparat dentar, acest interval se poate reduce până la 3 luni. Este important de menționat că detartrajul nu îți va afecta dantura. Astfel, este indicat să optezi pentru această procedură, dacă medicul stomatolog ți-o recomandă. 

După efectuarea detartrajului, medicul poate realiza și procedura de airflow. Aceasta constă în pulverizarea unui jet de apă și particule de bicarbonat de sodiu. Rolul bicarbonatului și al presiunii apei exercitate de aparat constă în eliminarea petelor dentare. Adesea, aceste pete sunt cauzate de anumite alimente (ciocolată, fructe de pădure), consumul de alcool și fumatul.  

O ultimă etapă poate fi periajul profesional. Este utilizată o pastă de dinți care contribuie la albirea dinților. După terminarea igienizării profesionale, îți vei simți dinții curați și te vei bucura de un aspect plăcut al danturii. 

Avantajele detartrajului în timpul purtării aparatului dentar

Detartrajul se realizează, de obicei, înainte de începerea tratamentului ortodontic. Ulterior, în funcție de rapiditatea cu care se formează tartrul, medicul stomatolog îți va spune când este necesară următoarea igienizarea profesională. 

Dintre avantajele detartrajului pot fi amintite:

  • reducerea sau chiar eliminare halenei;
  • scăderea riscului de a dezvolta carii dentare;
  • reducerea incidenței afecțiunilor gingivale;
  • dobândirea unui aspect plăcut al danturii și a unui zâmbet strălucitor.

De asemenea, durabilitatea aparatului dentar este crescută dacă este efectuat detartrajul periodic. În această situație, procedura are și rolul de a curăța placa bacteriană care se formează la nivelul bracheților aparatului dentar. Prin igienizarea acestora, smalțul dentar este protejat, iar aspectul estetic este păstrat. 

Detartrajul în timpul purtării aparatului dentar este indicat la un interval de aproximativ 3-4 luni. Astfel, te vei bucura de un zâmbet perfect, dar și de un risc scăzut de a dezvolta carii dentare sau afecțiuni gingivale. 

0 comentariu

Citeste in continuare