Denitrificarea apei – informatii utile. Iata ce spun specialistii din domeniu!

by Redactia B24FUN

Nitratii sunt compusi chimici ce se regasesc, in mod natural, in sol, apa, alimente si plante. Cu toate acestea, acumularea lor se poate dovedi destul de nociva pentru organism, aceasta putand sa rezulte ca urmare a utilizarii excesive a fertilizatorilor pe baza de azot din agricultura, a cresterii deseurilor azotoase din fermele de animale si a tratarii apei distribuite in mediul urban.

In situatia de fata, asa-numitul proces de denitrificare apa devine cat se poate de important, prin intermediul acestui procedeu urmand sa se purifice compozitia lichidului respectiv pentru a fi sigur de consumat. Asadar, dorind sa ajute la informarea unui numar cat mai ridicat de oameni, in articolul de fata au fost aduse in discutie toate informatiile necesare cu privire la procesul de denitrificare a apei. Datele respective vor trebui luate la cunostinta pentru ca pe viitor sa se poata asigura o sanatate mai buna a organismului.

Denitrificare apa – in ce consta procedeul?

Dupa cum a fost mentionat anterior, prin denitrificarea apei se face referire la procedeul de eliminare a azotatilor/nitratilor din compozitia lichidului, acesta urmand sa se afle intr-o stare cat se poate de pura. La momentul actual, procesul se poate realiza prin doua modalitati diferite:

  • cu rasina schimbatoare de ioni anionica, puternic bazica, specializata;
  • prin osmoza inversa.

Cum afecteaza nitratii buna functionare a organismului?

Continutul ridicat de nitrati din apa poate ajunge sa interfereze cu buna functionare a organismului. Mai exact, este vorba de abilitatea celulelor rosii de a transporta si elibera oxigen tesuturilor. Printre principalele simptome care rezulta de pe urma expunerii la o cantitate ridicata de nitrati se numara urmatoarele aspecte:

  • dureri de cap intense;
  • ameteli;
  • dificultati de respiratie;
  • greata;
  • slaba coordonare musculara;
  • piele de culoare albastra.

Cum se efectueaza denitrificarea?

De regula, pentru procesul de denitrificare se utilizeaza statii special concepute. Statiile de rasina trebuie sa functioneze cu regenerare volumetrica. Mai exact, in functie de cantitatea de nitrati eliminata, aparatul sa se regenereze la un volum precis de apa denitrifiata.

In concluzie, acestea sunt principalele informatii ce trebuie luate la cunostinta.

0 comentariu

Citeste in continuare