De ce mai avem nevoie de serviciile unui notar în era Internetului

by Redactia B24FUN

Progresele tehnologice ne-au permis să depășim cu mult simpla achiziție a unui produs online. În aceste zile, utilizatorii de Internet sunt capabili să aranjeze de acasă o ipotecă, să obțină un împrumut auto, să întocmească un testament și să finalizeze alte tranzacții care nu am crezut niciodată că ar fi posibile acum câțiva ani.

 Cu toate acestea, în ciuda ușurinței de a gestiona atât de multe afaceri online, există încă standarde legale care necesită servicii notariale pentru întocmirea unor documente importante. În plus, există o serie de motive pentru care ar trebui să luați în considerare să apelați la serviciile unui notar public, așa cum este cabinet notarial în zona Victoriei.

 Iată de ce mai avem nevoie de servicii notariale în era Internetului.

Rolul notarului public

      Notarul public este o persoană desemnată de guvernul de stat pentru a acționa ca martor imparțial în executarea documentelor importante. Intenția legalizării actelor este de a descuraja frauda de către cei care semnează acte, astfel încât verificarea corectă a identității este o sarcină cheie pentru serviciile notariale. Un notar evaluează, de asemenea, dacă o persoană semnează un document de bunăvoie   fără a fi amenințat sau intimidat și se asigură că semnatarul este conștient de conținutul documentelor.

Dacă verificați care sunt funcțiile unui notar public, puteți vedea de ce rolul său este încă esențial în era Internetului; aceste sarcini trebuie îndeplinite de notar în timp ce se află în prezența fizică a semnatarului. Evident, acest lucru nu este valabil pentru tranzacțiile online, astfel încât serviciile notariale nu vor dispărea.

Notarul public este un funcționar public învestit cu atribuția de a autentifica acte juridice, de a autentifica înscrisuri, de a legaliza semnături, de a elibera copii legalizate, certificate de moștenitor etc.

Titlul de notar public a reapărut în România la câțiva ani după prăbușirea dictaturii comuniste. În timpul dictaturii comuniste notarul era funcționar într-un Notariat de Stat.În vechea organizare administrativă a României (dinainte de comunism) era reprezentantul puterii centrale în comune, exercitând de obicei atribuții de șef al poliției și de secretar comunal.

În sec. XXI, notarii publici din țară (și din Republica Moldova) fac parte din Uniunea Internațională a Notariatului Latin (sediul fiind la Buenos Aires, Argentina).

Legea te poate obliga să apelezi la un notar public

Există anumite documente care trebuie legalizate, chiar dacă tranzacția, negocierile și comunicarea au loc online. Cerințele exacte variază de la țară la alta, dar în general oamenii au nevoie de servicii notariale pentru a întocmi:

  • Documente legate de transmiterea unui imobil, inclusiv ipoteca și orice alte acorduri;
  • Testamente, împuterniciri și anumite documente de planificare imobiliară;
  • Acorduri prenupțiale;
  • Documente structurale de decontare;
  • Împuterniciri pentru proprietate;
  • Procuri de asistență medicală.
0 comentariu

Citeste in continuare