Indiferent de jobul pe care il avem, de pasiunile pe care le avem, de religie, nationalitate si credinte, cu totii impartim aceeasi planeta, respiram acelasi aer si consumam aceleasi resurse.
Din pacate, modul in care administram resursele pe care ni le pune la dispozitie planeta nu este unul tocmai responsabil, ceea ce a dus in ultimii ani la o ingrijorare din ce in ce mai mare privind viitorul planetei.
Exista o multime de actiuni ale oamenilor care duc la degradarea mediului inconjurator:
- Taierea padurilor;
- Aruncarea deseurilor de plastic in zone protejate sau in mare;
- Exterminarea anumitor specii de plante sau de animale;
- Emisiile de substante poluante prin activitatile industriale;
- Poluarea generata de autovehicule;
- etc…
Lista poate sa continue. Societatea moderna este o societate a consumului, in care multe dintre activitati sunt poluante si reprezinta un real pericol pentru mediul inconjurator.
Ce este de facut pentru protectia mediului inconjurator?
Fiecare om trebuie sa ia propriile masuri pentru a avea un impact negativ cat mai mic asupra mediului. Colectarea selectiva a deseurilor, gasirea unor solutii energetice mai putin poluante si folosirea unor produse organice pot fi cat se poate de eficiente.
Daca este vorba despre consumatori mai mari, cum ar fi marile companii, cea mai buna decizie este angajarea unor experti consultanta mediu . Pe baza unor analize atent realizate, acesti experti pot crea planuri bine puse la punct, prin care companiile sa se bucure de aceeasi productivitate, insa cu un impact mai mic asupra mediului inconjurator.
Cele mai uzuale solutii in acest sens sunt:
1. Managementul apelor. Un expert in protectia mediului va recomanda cele mai eficiente solutii pentru reducerea consumului de apa si pentru eliminarea poluantilor care ajung, de regula, in apele uzate efectuate.
2. Managementul deseurilor. Orice companie produce deseuri iar in unele cazuri, cantitatea acestora este considerabila. Managementul deseurilor presupune diminuarea cantitatii acestora, o colectare selectiva si valorificarea, pe cat posibil, a deseurilor care pot fi reciclate;
3. Folosirea unor energii regenerabile. Energia obtinuta prin arderea combustibililor poate fi extrem de daunatoare pentru mediul inconjurator. Din fericire, exista energii regenerabile, cum ar fi energia captata din razele solare. Trecerea consumatorilor de la energia obtinuta din combustibili solizi la energie regenerabila este obligatorie daca dorim sa ne bucuram in continuare de o planeta prietenoasa. Panourile solare, energia geotermala sau eolienele pot fi solutii cat se poate de eficiente pentru obtinerea unei energii cureate;
4. Implementarea Sistemelor De Management integrate impuse de autoritati. Exista numeroase sisteme de management integrat impuse de autoritati: ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, care au rolul de a crea anumite standarde privind folosirea energiei, managementul deseurilor sau managementul apelor. Implementarea acestor poate ajuta orice companie sa consume mai putin si sa aiba activitati cat mai verzi.
Este foarte important sa acordam o atentie maxima protectiei mediului, deoarece de actiunile pe care le facem astazi depinde viitorul nostru si viitorul copiilor nostri. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi trebuie sa analizeze modul in care consuma si sa se asigure ca impactul pe care il au este cat mai mic.