De ce este bine să aşezi icoana Sfântului Dimitrie cel Nou la masa?

by Redactia B24FUN

Sfântul Dimitrie cel Nou se mai numește și ocrotitorul Bucureștiului.  El are și acest nume datorită faptului că moaștele sale  sunt așezate în Catedrala Patriarhală din București  dar și datorită evlaviei credincioșilor de aici. 

În ziua în care se sărbătorește Sfântul Dimitrie cel Nou există o serie de tradiții și obiceiuri specifice pe care mulți creștini le respectă din dorința de a-L cinsti pe Sfânt și pentru a le merge bine pe viitor.  În principal în ziua de sărbătoare a Sfântului Dimitrie nu se spală, nu se face curățenie, nu se coase și nu se taie.

Un alt obicei frumos a creștinilor este de a așeza icoana Sfântului Dimitrie pe masă în ziua praznicului său.

Credincioșii care au rude la cimitir, merg în această zi cu bucate sfințite  și le împart la mormântul rudelor decedate.  Pentru cei care au trecut Dincolo neînsoțiți de lumina lumânării li se vor aprinde 10 lumânări la mormânt iar locul unde sunt așezați va fi împodobit cu flori.

Un alt gest frumos pe care îl fac creștinii este să se îngrijească de persoanele singure, neajutorate, în special de cei din azile. Se dăruiesc fructe de toamnă, mere, struguri și nuci.  Astfel demonstrăm milă față de aproapele mai ales într-o zi de sărbătoare

Dacă cineva își serbează ziua numelui,  atunci pe masă onomastică se va așeza o icoană a acestui mare sfânt. Se crede că acest frumos obicei, efectuat în fiecare an, va aduce bucurie, sănătate și spor în viață credinciosului.

Sfântul Dimitrie este vestitorul iernii şi patronul păstorilor. Sărbătoarea pe Sfântul Dumitru conform superstiţiilor pastorale, marchează începutul iernii.

Numărul icoanelor pe care trebuie să le avem în casă nu este limitat dar este de o mare importanță ca obiectele sfinte pe care le avem în casă să fie cinstite cum se cuvine de către noi.

Sursă:  atelier-de-icoane.ro

0 comentariu

Citeste in continuare